background preloader

Leiden University

Facebook Twitter

Leiden - Geesteswetenschappen

Godgeleerdheid - Leiden. Islam-studies Leiden. KITLV blijft toch in Leiden. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) blijft in Leiden, maar in sterk afgeslankte vorm.

KITLV blijft toch in Leiden

Waarschijnlijk gaat ruim de helft van de banen bij collectiebeheer en ondersteuning verloren. Het instituut, gespecialiseerd in Zuidoost-Azië en de Caraïben, is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen (KNAW). De Akademie wilde het KITLV sterk inkrimpen en naar Amsterdam verhuizen om daar haar geesteswetenschappeninstituten te clusteren.

In Leiden stak een storm van protest op. De decanen van Rechten, Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en Archeologie stuurden in november 2012 een brief naar het college van bestuur waarin ze de verhuizing ‘een dramatisch verlies’ voor de Leidse academische gemeenschap noemden. 'Wil jij in mijn paalgat troffelen?' - Mare - Aziatische archeologie. Marc de HaanIn het geel v.l.n.r.

'Wil jij in mijn paalgat troffelen?' - Mare - Aziatische archeologie

Tin, Ivan en Marjolein. Ivan aan den Toorn (20, archeologie): "De Leidsche Archeologische Vereniging Terra bestaat uit vijf verschillende disputen. Bouw bètacampus overschrijdt budget. De verbouwing van de bètacampus wordt 7,7 miljoen meer uitgegeven dan begroot.

Bouw bètacampus overschrijdt budget

‘Het gerucht gaat dat men bij de bouw van de nieuwe bètacampus over het budget gegaan is’, meldde BeP-studentraadslid Bert van Laar in de faculteitsraad van geesteswetenschappen. Hij uitte zijn zorgen over deze budgetoverschrijding voor latere bouwplannen van geesteswetenschappen. Het WSD-complex, oftewel het Lipsius en de omliggende gebouwen, is namelijk ook toe aan renovatie of zelfs vervanging. Jolanda Riel, portefeuillehouder bedrijfsvoering, zei geen budgetoverschrijding bij de bètacampus kennen. Intimidatie bij pedagogiek. Silas.nl Door Petra Meijer en Frank Provoost Promovendi van het instituut pedagogische wetenschappen gaan gebukt onder angst, intimidatie en kleinering.

Intimidatie bij pedagogiek

Wie durft te klagen over de hoge werkdruk riskeert ontslag. Het faculteitsbestuur is een onafhankelijk onderzoek gestart. Dat bevestigen verschillende betrokkenen aan Mare. ‘Veel mensen vermoeden dat het gedoe op de afdeling algemene en gezinspedagogiek de aanleiding voor het interne onderzoek binnen heel pedagogiek is’, zegt een promovenda. ‘Het klimaat is niet prettig en ik kan bevestigen dat er met ontslag gedreigd is’, zegt een andere medewerker. Een deel van die klachten kwam al eerder terecht bij de facultaire vertrouwenspersoon Wahid Shadid. Uit het rapport, in bezit van Mare, blijkt dat 27 medewerkers een beroep op de vertrouwenspersoon deden, negen meer dan een jaar eerder.

Angstcultuur bij Leidse afdeling Pedagogiek. Angst, intimidatie en een geheim rapport. Bas van der Schot Door Anoushka Kloosterman Op het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) heerst een cultuur van angst, intimidatie, wantrouwen en onveiligheid.

Angst, intimidatie en een geheim rapport

Spanningen zijn zo hoog opgelopen dat het bestuur van het instituut is opgestapt. En een rapport van een extern onderzoeker blijft na inzage door de decaan uit. ‘Het lijkt wel oorlog.’ Uit gesprekken met verschillende bronnen, interne documenten en mails blijken ernstige problemen in het werkklimaat binnen het instituut voor Azië- en Midden-Oostenstudies. Medewerkers spreken over een angstcultuur, waarbij het management geen tegenspraak duldt, en er repercussies dreigen voor degenen die dit toch doen. Ombudsman tegen angstcultuur. De universiteitsraad vindt dat de sociale veiligheid op de universiteit moet verbeteren en wil dat er een ombudsman komt voor het personeel.

Ombudsman tegen angstcultuur

Die is er nu alleen nog voor studenten. De raad is geschrokken van de problemen met de sociale veiligheid bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) en het instituut Pedagogische Wetenschappen. Bij het LIAS heerst ‘een cultuur van angst, intimidatie, wantrouwen en onveiligheid’ en bij pedagogiek was sprake van een ‘ronduit verziekt werkklimaat.’ Het duurt vaak lang voordat dit soort incidenten en conflicten op de radar van universitaire vertrouwenspersonen verschijnen. En er zijn bij de raad twijfels over de mogelijkheden die vertrouwenspersonen hebben om effectief in te grijpen als het ergens misgaat. De raad heeft dan ook een notitie met vragen over de universitaire vertrouwenspersonen naar het college van bestuur gestuurd.

Rechten pakt ruimtegebrek aan - 50.000 Dat geld wordt dus besteed aan behuizing van de staf en niet direct aan studenten. Het gebouw van de faculteit Rechten barst haast uit haar voegen.

Rechten pakt ruimtegebrek aan - 50.000 Dat geld wordt dus besteed aan behuizing van de staf en niet direct aan studenten.

Er is vooral gebrek aan ruimte voor het personeel. Het college van bestuur trekt twee miljoen uit voor een dakopbouw op het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG), nog eens twee miljoen wordt besteed aan de herinrichting van een deel van het pand. Door Vincent Bongers ‘Het gebouw knelt, dat is al een hele tijd zo’, zei decaan Joanne van der Leun maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering.

‘We hebben de wens om uit te breiden. Maar we willen wel alles zoveel mogelijk op één plek houden.’ Verbouwing deels betaald met studievoorschot-geld. Waar kan worden gesneden bij de alfa's? » Mare Online. Als alle aanbevelingen van de commissie Van Rijn worden doorgevoerd, krijgt de Universiteit Leiden per saldo jaarlijks 5 miljoen euro minder.

Waar kan worden gesneden bij de alfa's? » Mare Online

Mare meldde vorige week abusievelijk dat de faculteit Geesteswetenschappen ditzelfde bedrag zou verliezen, maar dat klopt niet, zegt Menno Tuurenhout van het faculteitsbestuur. Hij schat dat de schade voor Geesteswetenschappen jaarlijks op circa vijf ton zou kunnen uitdraaien. ‘Ik vind het relatief meevallen’, reageert hij. ‘Maastricht en Rotterdam krijgen een veel grotere tik.’ Bovendien verwacht hij dat die vijf miljoen schade voor Leiden nog zal teruglopen.

Daarnaast heeft het Leidse college van bestuur toegezegd de kosten voor 2020 voor zijn rekening te nemen door de reserves aan te wenden. ‘Na 2020 betekent dat voor onze faculteit een teruggang van ongeveer vijf ton per jaar op een totale begroting van 75 miljoen. Om dat verlies op te vangen, moet elders worden bespaard. Minder vakken Die ontwikkeling was overigens al gaande. Brede bachelor.