background preloader

Samhällskunskap

Facebook Twitter

SO-rummet | Inspiration och hjälp för elever och lärare. Årskurs 7-9 - Media Smart. Media Smart för högstadiet består av fem lektioner som syftar till att ge eleverna en fördjupad förståelse och kunskap om reklam. Inom områden som etik, lagar och sociala medier får eleverna arbeta med ett antal enkla och roliga övningar. I materialets sista lektion får eleverna arbeta med gymnasievalet och reflektera över betydelsen av att allt fler skolor gör allt mer reklam – bra eller dåligt för eleven?

Målet är att eleverna med hjälp av Media Smart ska kunna veta vad som skiljer reklam från information, kritiskt kunna granska ett reklambudskap samt tyda och tolka en avsändare av ett budskap. Kort och gott vill vi utbilda morgondagens smartaste konsumenter! Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst. Till varje lektion finns ett eller flera klipp, både rörliga och stillbilder. Till vissa lektioner finns även övningsuppgifter för eleverna att göra enskilt eller i grupp. Lycka till! Mediers påverkan, reklam och mediekritik | Samhällskunskap. Trots presstödet har många tidningar tvingats lägga ner de senaste decennierna. De stora tidningarna har i många fall konkurrerat ut de mindre - eller köpt ut dem. Detta har lett till en omfattande diskussion om mediernas situation i västvärlden.

Är det bra eller dåligt att vi har få men starka tidningar? De flesta verkar vara överens om att det är bra under förutsättning att det finns flera medier som kan ge olika perspektiv på en händelse. I Sverige finns också några stora ägare av nyhetsmedier t.ex. De stora ägarna har inte alltid intresse av nyheter som ger dem själva dåligt rykte eller motsäger något som de tycker. Public service - oberoende och tillgängligt för alla SR (P1, P2, P3 och P4) och SVT (SVT 1, SVT 2 och SVT 24) kallas ofta för den statliga radion och televisionen. Mediernas ansvar Via massmedia får vi mycket viktig information. Nyhetsmedierna har allstå som uppgift att förmedla nyheter till allmänheten. Politiker och media Vad är en nyhet? Vem bestämmer nyhetsvärdet? Ung Ekonomi, Egna pengar. Egna pengar Egna pengar kan vara bra att ha när du ska handla saker. De flesta skolungdomar har inkomster av olika slag. En del får månadspeng av sina föräldrar, andra får själva ta hand om sitt studiebidrag och många arbetar dessutom under loven.

Vart tar pengarna vägen? En typ av utgifter som är lätta att påverka är småutgifterna. När du kommer upp i de övre tonåren ska du snart ta ansvar för dig själv och din ekonomi. Gör din egen budget och för kassabokGenom att göra upp en budget (tex månadsbudget) kan du göra en planering av din ekonomi så du kan se hur mycket du har att göra av med under en viss tid. För att sedan hålla koll så att du håller din budget (alltså inte göra av med mer pengar än du har) för du kassabok. Du kan ladda ner förslag på budget- och kassaboksblad genom att klicka på bilderna här till höger.

Tjäna egna pengarUnder 12 årOm du vill tjäna lite extra pengar eller kanske få den där saken du går och drömmer om, kan du kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta? Lyxfällan - TV3 Play.

Lag och rätt

Logga in. Karlskoga. Karlskoga. Så många bor i Karlskoga - Alfred Nobels Karlskoga. 30 största yrkena. Rika filantroper skänker allt mer | Näringsliv | SvD. ”Den som dör rik, dör i skam.” Det är den förre ABB-chefen Percy Barnevik som i en intervju citerar den amerikanske superkapitalisten JP Morgan. Innan han dog skänkte han sina pengar till välgörenhet. Kanske vill Barnevik med sitt livsprojekt Hand in Hand bli jämförd med JP Morgan, eller polera upp bilden av sig själv, eller så vill han, likt många andra, göra skillnad. I ansvarstagandet och hållbarhetens namn sköljer en våg av givmildhet över hela Europa.

I höstas meddelade Q-Med-grundaren Bengt Ågerup att han ska skänka pengar för att hjälpa kvinnor i Tanzania. . – En global givarkultur växer fram bland världens rikaste familjer, med förväntan att de inte längre bara ska vara generösa, utan också personligt involverade. Välgörenhet har funnits i hundratals år och traditionella filantroper har donerat pengar efter avslutade karriärer, i slutet av livet, likt JP Morgan. . – De vill inte bara skänka, utan göra skillnad i en specifik fråga. . – Visst är vi på rätt väg. . – Vi har gjort vår del.