background preloader

Welkom bij NWO

Related:  demise of disinterested art & science popularisation journalismNWO - NL Organisatie voor zuiver Wetenschappelijk Onderzoek

Nationale Wetenschapsquiz De Nationale Wetenschapsquiz is een televisieprogramma waarin twee teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO en wordt eind december uitgezonden op televisie. Winnaars Nationale Wetenschapsquiz 2013 In 2013 vond de twintigste editie plaats van de Nationale Wetenschapsquiz. Student aan de Technische Universiteit Delft en manager van zonnewagen Nuna7 van het Nuon Solar Challenge team Jorrit Vervoordeldonk kwam tijdens de tv-uitzending als winnaar uit de bus. Zes personen hadden alle vragen goed. Klas 5V N van De Nieuwste School uit Tilburg was als enige groep foutloos en wint een exclusieve rondleiding in Space Expo, het bezoekerscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Lees het persbericht: 'Knapste kop van Nederland bekend' Teams Jorrit Vervoordeldonk won de Nationale Wetenschapsquiz 2013 op tv (beeld: R. In dit jubileumjaar streden twee speciaal geselecteerde teams tegen elkaar.

ScienceGuide: corporatization of ethics? Captains of industry steunen NWO 30 oktober 2013 - De top van het bedrijfsleven gaat met NWO onderzoek doen naar de ethische en maatschappelijke vraagstukken rond technische innovaties. Dat moet helpen te voorkomen dat deze voortijdig stranden door gebrek aan maatschappelijk draagvlak. Benschop, Nicolai en Meijer trekken hier aan mee. De NWO leidt het programma Maatschappelijk verantwoord innoveren (MVI). Voorkom onnodig stranden Het MVI-programma is erop gericht om al in de ontwikkelingsfase van een innovatie te onderzoeken welke ethische en maatschappelijke vraagstukken spelen. Nu is er een Comité van Aanbeveling opgericht ter ondersteuning van dit initiatief. Stimulerende rol Het Comité van Aanbeveling is van mening dat het MVI-programma essentieel onderdeel uitmaakt van modern innovatiebeleid en dat het grote kansen voor het bedrijfsleven biedt om in samenwerking met de wetenschap maatschappelijk geïnspireerde innovaties tot stand te brengen. Het comité bestaat uit de volgende personen: drs.

Kinderuniversiteit: de levensduur van een merk “Waar denk jij aan als ik zeg Ikea?” “Meubels.” “En wat nog meer?” “Gehaktballetjes.” De kinderen bij de Kinderuniversiteit hebben het wel naar hun zin. De vragen van de kinderen, afkomstig uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool, worden fanatiek beantwoord door professor Bart Bronnenberg. Tijdens zijn college vertelde Bronnenberg de scholieren hoe een merk een bepaald beeld vormt in je hersenen. De Kinderuniversiteit wordt zes keer per jaar georganiseerd door Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO-organisatie[bewerken] De organisatie stimuleert kennisbenutting en bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij. NWO is medeorganisator van de Nationale Wetenschapsquiz. Wetenschapsgebieden[bewerken] De wetenschapsgebieden van NWO verstrekken subsidies, veelal binnen onderzoeksprogramma's, speciaal voor onderzoekers uit hun specifieke disciplines. Het gebied Medische Wetenschappen is in 2001 ondergebracht bij ZonMw.[1] Instituten[bewerken] NWO heeft acht onderzoeksinstituten die een strategische bijdrage aan het Nederlandse universitaire onderzoek leveren. Stichting FOM beheert drie instituten: Data Archiving and Networked Services (DANS) is een instituut van KNAW en NWO. Stichtingen[bewerken] Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en NLeSc (Netherlands eScience Center, in samenwerking met Surf) maken deel uit van NWO. Regieorganen[bewerken] Achtergrond[bewerken] Externe link[bewerken] Website NWO.nl

Kinderuniversiteit Heb jij altijd al willen weten waar de slimste kinderen van de wereld wonen, wat een strafrechter nu eigenlijk precies doet of hoe lang merken leven? Kortom, ben jij nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit en waarom sommige dingen zijn zoals ze zijn? Dan is de Kinderuniversiteit iets voor jou! Zes keer per schooljaar organiseren Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven de Kinderuniversiteit. Colleges Schooljaar 2013 - 2014 *9 oktober: Kindercollege bestemd voor Plusklassen. Cursor: **NWO mag instituten houden - schijn van belangenverstrengeling? 14 november 2013 Elk jaar verdeelt onderzoeksfinancier NWO meer dan zeshonderd miljoen euro onder de beste wetenschappers. Dat moet in onafhankelijkheid gebeuren en het bestuur moet er alle aandacht aan kunnen besteden. Daarom opperde een evaluatiecommissie in het voorjaar dat NWO zich nog meer op de financiering zou moeten richten en alle bijzaken zou moeten afstoten. Het is historisch zo gegroeid dat NWO, net als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een aantal onderzoeksinstituten onder zijn hoede heeft. Zo redeneert ook staatssecretaris Dekker. Wel is hij van mening dat de organisatie van NWO beter kan. Dekker wil alleen nog niet zeggen wat hij precies gaat veranderen. Hoe dan ook is Dekker tevreden over NWO. 432 keer gelezen

World ScienceFestival wil ook Amsterdam veroveren Natuurkundigen Erik Verlinde, Gianfranco Bertone, Brian Greene en Marco Bersanelli | Foto: Peter Boek Wetenschap7 oktober 2013 6:32 |‘We hadden altijd al een idee om een wereldwijd netwerk aan steden met het World Science Festival op te zetten, dus het is leuk en spannend dat Amsterdam nu de eerste stad is waar dat naast New York verwerkelijkt wordt.’ Topnatuurkundige Brian Greene, bekend van Pulitzerprijsfinalist The elegant universe en oprichter van het zeer succesvolle World Science Festival New York dat jaarlijks bijna 200000 bezoekers trekt, lijkt zeer te spreken over de uitbreiding van zijn geesteskind naar Amsterdam. De snaartheoreticus was zaterdagmidddag te gast in de aula van de UvA aan het Spui. Waarom van alle steden ter wereld heeft Greene Amsterdam gekozen als stad om zijn festival naar uit te breiden?

DUB: NWO mag instituten houden De schijn van belangenverstrengeling? Dat valt wel mee, vindt staatssecretaris Dekker. Het is niet erg dat onderzoeksfinancier NWO zelf een paar wetenschappelijke instituten onder zijn hoede heeft. Elk jaar verdeelt onderzoeksfinancier NWO meer dan zeshonderd miljoen euro onder de beste wetenschappers. Dat moet in onafhankelijkheid gebeuren en het bestuur moet er alle aandacht aan kunnen besteden. Daarom opperde een evaluatiecommissie in het voorjaar dat NWO zich nog meer op de financiering zou moeten richten en alle bijzaken zou moeten afstoten. Het is historisch zo gegroeid dat NWO, net als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een aantal onderzoeksinstituten onder zijn hoede heeft. Zo redeneert ook staatssecretaris Dekker. Wel is hij van mening dat de organisatie van NWO beter kan. Dekker wil alleen nog niet zeggen wat hij precies gaat veranderen. Hoe dan ook is Dekker tevreden over NWO.

Related: