background preloader

Politics & Economics

Facebook Twitter

PVDA

ANTWOORD VAN PETER MERTENS OP ENKELE VRAGEN DIE IK HEM HEB GESTELD. CD&V en N-VA opnieuw in de clinch: "Beperking uitkering niet in regeerakkoord" N-VA-Kamerlid Zuhal Demir herneemt de eis van haar partij om de werkloosheidsuitkeringen na een tijd stop te zetten.

CD&V en N-VA opnieuw in de clinch: "Beperking uitkering niet in regeerakkoord"

"We zullen nóg meer moeten hervormen om nóg meer mensen aan het werk te krijgen. " Daarmee rakelt ze een thema op dat door CD&V al lang van tafel was geveegd. Die partij reageert dan ook als door een wesp gestoken. Open Vld is wel voor, maar erkent dat het niet in het regeerakkoord staat. Als ze merken dat ze de rekeningen niet langer kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen N-VA-parlementslid Zuhal Demir Uit cijfers van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank blijkt dat de indexsprong en de lastenverlagingen van de regering-Michel tegen 2019 zo'n 60.000 banen creëren, bovenop de 160.000 jobs die er door de jaren heen sowieso moeten bijkomen.

Demir wil daarom extra hervormingen, "om werklozen te prikkelen om een baan te zoeken", zo zegt ze vandaag in De Tijd. CD&V schiet voorstel meteen af Het regeerakkoord heeft deze discussie beslecht Kris Peeters. Hoe groot is het misbruik met werkloosheidsuitkeringen? Hoe groot is het misbruik met werkloosheidsuitkeringen? ‘De prachtige samenleving’ van Bart De Wever. Het recht op werken bestaat niet – Jan Buelens. Dat werkgevers niet gediend zijn met stakingsacties en zich daarover laten horen is een terugkerend fenomeen.

Het recht op werken bestaat niet – Jan Buelens

Dat de regering de werkgevers hierin steunt is echter een extra kwalitatieve stap, die de fundamentele rechten ernstig in het gedrang brengt. De zevende dag - 14/12/14. Jeremy Rifkin over Europa en de derde industriële revolutie. Onlangs was Jeremy Rifkin de speciale gast op het 3th RevXpirience-event, in Rotterdam, een expo over de nieuwste snufjes op het vlak van ICT, 3D Printing en The Internet of Things.

Jeremy Rifkin over Europa en de derde industriële revolutie

De Derde Industriële Revolutie, neergestreken in de Nederlanden. Rifkin nam uitgebreid de tijd om zijn nieuwste ideeën met MO* te delen. De Derde Industriële Revolutie (DIR) is een begrip. Hoe zou u het kort omschrijven? Jeremy Rifkin: Het gaat over een paradigmashift in het economisch systeem. Bij al die paradigmaveranderingen gaat het telkens om een synergie van drie componenten: nieuwe en efficiëntere communicatiemiddelen, nieuwe energiebronnen om economische activiteiten krachtiger te maken en nieuwe transportmogelijkheden en logistiek. Twee concrete voorbeelden. Die tweede industriële revolutie loopt nu op haar einde. Economie en energie zullen helemaal anders georganiseerd worden. We leven in twee economische systemen die naast elkaar bestaan. Belgium Government Debt to GDP. DEF_EXPORTbarometer%202013_LR. Waar haalt Michel I 11,2 miljard euro? 10 maatregelen - Beleid. Na lang aandringen door onder meer 'de cijferjager' Kristof Calvo (Groen) tijdens het debat over het regeerakkoord gaf de minister van Begroting Hervé Jamar (MR) dan toch de begrotingstabellen vrij.

Waar haalt Michel I 11,2 miljard euro? 10 maatregelen - Beleid

De cijfers geven een eerste inzicht in wat de kersverse regering concreet van plan is. In 2015 wil ze voor 2,506 miljard euro besparen en gaat ze uit van 1,034 miljard euro nieuwe inkomsten. Tegen 2018 zouden de besparingen oplopen tot 8,118 miljard euro en 2,832 miljard euro nieuwe inkomsten, wat neerkomt op zo'n 11.2 miljard euro. Ook de oppositiepartij PS zette duidelijk op een rijtje waar Charles Michel (MR) en zijn regering het geld wil halen. Volgens PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo wordt het geld voornamelijk gevonden door te hakken in de sociale zekerheid en de federale overheid, schrijft de krant De Tijd. Top 1000 meest winstgevende bedrijven betaalt 6,7% belastingen.

Nieuwe regering behoudt alles wat van België een belastingparadijs maakt.

Top 1000 meest winstgevende bedrijven betaalt 6,7% belastingen

Samenvatting Vijfde editie: De studiedienst van de PVDA stelde voor de vijfde keer een top 1.000 en een top 50 op van de winsten en de belastingen van de Belgische bedrijven. Het betreft de resultaten van 2013.De top 1000 van de winsten berekent het gemiddelde belastingtarief van de 1.000 meest winstgevende Belgische bedrijven. Als we vergelijken met onze eerste studie uit 2010, stellen we vast dat de orde van grootte niet gewijzigd is. De gemiddelde aanslagvoet blijft rond de 5% liggen met, naargelang het jaar, maximaal een verschil van twee punten boven of onder dit gemiddelde. U kunt de volledige studie hier ook in .pdf-formaat donwloaden. 1. Onze top 50 belicht specifiek die bedrijven die weinig belastingen betalen. Tabel 1 – Aanslagvoet van de 1.000 meest winstgevende bedrijven (2013) Deze 1.000 bedrijven realiseerden samen een totale winst van 48 miljard euro en betaalden daarop 3,2 miljard euro belastingen. Studiedienst PVDA ontrafelt fameuze tabel en voorziene inleveringen van Vlaamse regering.

Op 9 augustus lekten de concrete cijfers uit over de maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering.

Studiedienst PVDA ontrafelt fameuze tabel en voorziene inleveringen van Vlaamse regering

De fameuze Tabel, die tijdens de coalitiebesprekingen tot stand kwam, bevat de budgettaire doelstellingen waarover N-VA, CD&V en Open Vld het eens werden. Minister-president Bourgeois noemde half augustus alle reacties voorbarig, omdat de Vlaamse regering de concrete begroting nog niet had besproken. Waarom een uitdijende overheid geen ziekte maar een zegen is.

Vraagje: is Nederland een communistisch land aan het worden?

Waarom een uitdijende overheid geen ziekte maar een zegen is

Het lijkt er wel op. De overheidsuitgaven beslaan inmiddels meer dan de helft van het nationaal inkomen. Er wordt hier en daar wel op de rem getrapt, maar als we het over bezuinigen in de zorg hebben, dan gaat het hoogstens over het remmen van de groei. Vorig jaar kwam er gewoon nog 1,6 procent bij. '74 miljoen euro meerkost voor Limburgse OCMW's' - Meryame Kitir.

Donderdag 6 februari 2014.

'74 miljoen euro meerkost voor Limburgse OCMW's' - Meryame Kitir

Hoeveel vacatures zitten er wérkelijk in de VDAB-databank? - Blog op DeWereldMorgen.be. Ik ben leerkracht en regelmatig werkzoekend.

Hoeveel vacatures zitten er wérkelijk in de VDAB-databank? - Blog op DeWereldMorgen.be

Mijn interactie met VDAB is nooit erg vlot verlopen en ik zou omvangrijke boeken kunnen neerpennen over mijn visie op de werking van deze dienst die helaas geen enkele werkzoekende kan negeren of ontlopen. Maar ik zal mij in deze blogpost beperken tot het aankaarten van één probleem. Al jarenlang gebruik ik onder andere de database van VDAB om te solliciteren.

Al even lang erger ik mij aan de grote hoeveelheid van wat ik "nepvacatures" noem. Enkele voorbeelden hiervan : Hoe groot is de concurrentiekloof? Nogmaals: De “loonkloof” tegenover 1996 bedroeg vorig jaar 4,8 procent.

Hoe groot is de concurrentiekloof?

Dat berekende de Centrale Raad voor het bedrijfsbeheer (CRB). Volgens het VBO komt dit neer op een feitelijk verschil in loonkost van 16,5 procent. Deze cijfers dienen echter genuanceerd te worden. Afhankelijk van welke factoren je in de berekening betrekt, kan de loonkloof met het buitenland waarden aannemen van 0,5 tot 7 procent. De ‘arbeidsmarktperformantie’ van Duitsland en Frankrijk gewikt en gewogen. Een tiental dagen geleden werd ik gecontacteerd door Canvas naar aanleiding van een uitzending over werkloosheid in Europa. Waarom miljonairstaks kern van de democratie is. Een grote meerderheid van de bevolking is voorstander van een vermogensbelasting.

Bij de politici ligt dat anders en dat is geen toeval. Marc Vandepitte legt uit waarom de miljonairstaks een van de beste bewaakte taboes is van ons politiek systeem.