background preloader

Språkutvecklande arbete

Facebook Twitter

Brainstorm. Struktur: Brainstorm Brainstorm kan användas tillsammans med andra strukturer så som Inspiratören, Karusellen eller vid par-strukuturer som PPT, Turas om eller EPA.

Brainstorm

Den lämpar sig även väl med delningsstrukturer som Switcheroo då eleverna kan ta med sig sina tankar för redovisning i nya grupper. Brainstorm är med detta en stödstruktur som kan byggas vidare och anpassas för vad målet och syftet är med undervisningen. Kollaborativt och Kooperativt Lärande – vad är skillnaden? I Sverige råder det en viss begreppsförvirring kring vad man ska kalla det internationella begreppet Cooperative Learning.

Kollaborativt och Kooperativt Lärande – vad är skillnaden?

I flera böcker såsom Mikael Jensens – Kommunikation i klassrummet (2012), Anders Gustavsson – Delaktighetens språk (2004), Christer Stensmo – Ledarskap i klassrummet (2008) används begreppet Kooperativt Lärande. I andra böcker används begrepp såsom Samarbetsinlärning, Samarbetsinriktat lärande, Samarbetsorienterat lärande, Samlärande, Kollektivt lärande mm. Dylan Wiliam som är pedagogikprofessor med fokus på formativ bedömning använder i sin svenska översättning av sina böcker begreppet Kollaborativt Lärande. Stärk ordförrådet vid språkstörning genom ordning & reda. Eller: Vad finns det för likheter mellan ditt ordförråd och ditt hem?

Stärk ordförrådet vid språkstörning genom ordning & reda

Vårt ordförråd kan (mycket förenklat) liknas vid ett hus eller en lägenhet, där vi förvarar föremål i olika skåp, lådor och hyllor. När vi får ett nytt föremål, behöver vi sortera in det på rätt ställe. Har vi oordning hemma så kommer vi ha svårare att hitta föremålet när vi behöver det. Vi kanske också har svårare att minnas vad vi ska använda det till. Anta t.ex. att du har fått en vitlökspress som är specialdesignad, och inte alls ser ut som en vitlökspress. Kunskapsöversikt om läs- och skrivundervisning för yngre elever. Språk-, läs- och skrivutvecklare - Mölndal. Det senaste inom vår podcastvärld - #ANNAOCHPHILIP. Checklista för en språkutvecklande lektion.

Språk- och kunskapsutvecklande arbete. Språkutvecklande arbetssätt. 10 tips som hjälper elever att börja läsa. Helena Bross, kanske mest känd för de lättlästa bokserierna Klass 1B och Axel & Omar, har jobbat som lågstadielärare i över 30 år.

10 tips som hjälper elever att börja läsa

Magnus Ljunggren ligger bland annat bakom bokserierna Riddarskolan och Bästa klubben, och är ute i skolorna och pratar med lärare och elever om läsning. Gemensamt har de utöver författarskapet att de brinner för att barn ska få upptäcka läsningens värld. Därför har de tillsammans sammanställt några tips för lärare och andra vuxna att hjälpa dem med det, och här är några av de bästa: By image - Home. Chuckdillon. ”Kreativ design för lärande” – Bloggen i undervisningen – Skola för hållbar utveckling. Bloggen i undervisningen – Elever är skribenter för verklig publik Bloggen Kreativ design för lärande har gett elever i behov av stöd en röst både i och utanför klassrummet och synliggjort hur vi, genom att nyttja digitaliseringens möjligheter kombinerat med en genomtänkt pedagogisk idé, arbetat på ett nytt sätt, för att få fart på språk-, läs och skrivutvecklingen samtidigt som digital kompetens och andra viktiga framtidskompetenser stärkts (21st Century Skills).

”Kreativ design för lärande” – Bloggen i undervisningen – Skola för hållbar utveckling

Det unika med vår blogg är dels att elever från olika gymnasieprogram; introduktionsprogram, yrkesprogram och studieförberedande program möts och utforskar ämnet svenska och svenska som andraspråk tillsammans och dels att de samarbetar med andra skolstadier samt med olika aktörer från näringslivet och samhällslivet. Vårt arbetssätt kombinerar modern teknologi och värdeskapande lärande, med språket i fokus, utifrån ett inkluderande perspektiv. Hela världen i klassrummet – Språklig mångfald i fokus. Stödmaterialet för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt – en stöttning för lärare och skolledare.

Begreppet stöttning/scaffolding (Gibbons, 2013) är vedertaget inom språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.

Stödmaterialet för språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt – en stöttning för lärare och skolledare.

Det handlar om att hitta en tillfällig, strategisk och framåtsyftande anpassning som eleven använder tills hen klarar av uppgiften på egen hand. Stöttning måste finnas på olika nivåer så att alla kan klara av den kognitivt krävande uppgiften. Bra exempel på stöttning är att använda modersmålet som ingång till ett arbetsområde eller att använda ett venn-diagram för att göra jämförelser. Språkutveckling- multimodalt och digitalt – Hülya. Hur arbetar du med digitala verktyg i undervisningen?

Språkutveckling- multimodalt och digitalt – Hülya

Hur kan man arbeta med digitala verktyg med nyanlända? Det är frågor som jag ofta stöter på. Det gläder mig att fler och fler har upptäckt fördelarna med digitala verktyg för språkutveckling och andraspråksutveckling. Det är svårt att berätta om hur arbetet sker, men jag gör ett försök genom att sammanställa några verktyg nedan i punktform. SPRÅKLIGA SVÅRIGHETER HOS BARN - SKA MAN VÄNTA OCH SE? - barnprat.

Varje förälder har säkerligen någon gång grubblat på om deras barn utvecklas som det ska.

SPRÅKLIGA SVÅRIGHETER HOS BARN - SKA MAN VÄNTA OCH SE? - barnprat

Det kan handla om alltifrån att börja krypa, äta själv, gå, tala, bygga klosstorn eller leka föreställandelek. Man jämför, medvetet eller omedvetet, med andra barn - det är lika svårt att låta bli som att försöka undvika att läsa texten på en stor reklamskylt. Det bara händer.När ett barn utvecklas långsammare än jämnåriga ligger det såklart nära till hands att undra om något är fel. I många fall kanske man känner på sig att allt egentligen är i sin ordning, och då är det ofta ganska lätt att skaka av sig sådana tankar. VARFÖR SPRÅKET ÄR EN SÅ BIG DEAL - barnprat. Jag kan tänka mig att en och annan läsare undrar varför i allsin dar jag ägnar så mycket energi åt det här med barns språkutveckling.

VARFÖR SPRÅKET ÄR EN SÅ BIG DEAL - barnprat

Det finns ju så mycket annat ungarna ska lära sig! Äta, krypa, springa, cykla, inte slåss, räkna, simma, fotboll... Bedömningsmaterial för skolordförråd. Lärar-logopedsamarbete för språkutvecklande undervisning! Metod I projektet så samarbetade en logoped med lärare i årskurs 8 för att utveckla och modifiera lärares instructional language - alltså det muntliga och skriftliga språk som används i undervisningen i klassrummet.

Lärar-logopedsamarbete för språkutvecklande undervisning!

Detta gjordes genom så kallade modification techniques - konkreta sätt och strategier för att ändra sin egen språkanvändning för att göra klassrumsspråket mer tillgängligt för elever med språkstörning. Studien var en så kallad RTC (randomised controlled trial) vilket betyder att deltagande skolor var slumpmässigt utvalda till att få träningsprogrammet eller vara väntande kontrollgrupp, och att de som utvärderade programmet inte visste om de utvärderade kontrollskolor eller skolor som fått träning. 13 lärare i årskurs 8 (i olika ämnen - matematik, historia, geografi, bild, idrott) och 43 elever med språkstörning med engelska som förstsaspråk i dessa lärares klasser deltog i studien.

Träningsprogrammets innehåll. Finns nu för beställning: Språk- och kunskapsutvecklande undervisning. Av Karin Pettersson Språk-och kunskapsutvecklande undervisning beskriver pedagogiska verktyg som är särskilt bra för elevgrupper där olika elever behöver olika nivåer av undervisningsstöd. Att kunna förstå och producera texter är en av de viktigaste förutsättningarna för förmågan att lära, och boken beskriver steg för steg hur man arbetar med genrepedagogik, ASL (Att skriva sig till läsning) och många IKT-verktyg som olika appar och arbete med smartbord, paddor och datorer.

Språkutveckling och IT med appar m.m. Stärk språket stärk lärandet, 4:e upplagan - Pauline Gibbons - böcker(9789173828772) Lyft språket, lyft tänkandet : språk och lärande - Pauline Gibbons - böcker(9789173828680) FN – projekt, ett språk och kunskapsutvecklande arbete. Under de sista veckorna på terminen har jag arbetat med ett FN-projekt med mina klasser i geografi och svenska. Arbetet blev på många sätt lyckosamt och jag vill här dela med mig av upplägget samt ge er min bild av vad som gjorde undervisningen framgångsrik. Tidigare i våras var Sandra Pilemalm från Naverlönnskolan hos oss på Spångholmsskolan och föreläste om hur lärare kan öka motivationen och ansvarstagandet i sin undervisning. Hon berättade då bl a om två arbetsområden som hon genomfört baserade på entreprenöriellt lärande och som fungerade som en form av rollspel. Från fakta till fiktion – ett sätt att skapa skrivglädje. Vi deltar i läslyftet den här terminen och arbetar i modulen Läsa och skriva i alla ämnen.

När vi läste texten Berättande texter valde vi att planera för en lektion där vi skulle låta eleverna utgå från en faktatext som inspiration för att skriva en skönlitterär text.Vi arbetade utifrån cirkelmodellens princip och började med att samla fakta. Vi läste om och såg på film om Glimmingehus och gjorde också ett studiebesök där. Hemma på skolan gjorde vi en mindmap med all fakta och vi hjälptes åt att sortera upp faktan inom olika områden. Därefter skrev alla en individuell text om besöket på Glimmingehus. Det här blev vår faktadel om Glimmingehus och således om medeltiden. Hur stödjer vi elever med avkodningssvårigheter? Under tre år har jag studerat till speciallärare inom språk-, skriv- och läsutveckling. Nu närmar sig slutet och jag ska i detta blogginlägg beskriva några av de insikter jag och min studiekamrat och kollega Lena Pedersen har fått genom vårt examensarbete om intensivläsning. Det har varit intressant att få möjlighet att fördjupa sig i läs- och skrivutvecklingen och försöka förstå hur vi i skolan med ganska små förändringar kan stötta de elever som stöter på svårigheter när de ska komma igång med sin läsning.

Stärk ordförrådet vid språkstörning genom ordning & reda. Språk & kommunikation - Vi listar de bästa apparna för barn. En språkstimulerande padda... Bläupp sa den söta lilla grodan en dag... Nej det är inte så jag menar. Jag har nu börjat bygga upp språkmappen i vår iPad. Vad är egentligen en språkstimulerande app? Är det bara appar som lär barnet att forma ljud och träna språkförståelse eller är det också alla de appar där barnen måste kommunicera med varandra för att klara appens grundläggande syfte? Kompetensutveckling i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Förstå matematikens språk med språkstörning? Att skriva sig till läsning - Tematisk språkutveckling i fsk - Carina Ljunggren, Jeanette Nilsson - böcker(9789140692788)

Digital dokumentation och språkutveckling : kreativitet med läroplan och platt@ - Tobias Gyllensvärd - böcker(9789188099020) Nyanlända elever i mitt klassrum : språkutveckling med digitala resurser - Hülya Basaran - böcker(9789188099181) Att få barnets språk att växa - Strategier för språkutveckling i förskolan, skolan och hemma - Karolina Larsson - böcker(9789198047516)

Gibbons pauline. Nationellt centrum för svenska som andraspråk.