background preloader

Kilskrift

Facebook Twitter

Åtta gratis screencastprogram. Screencasting är en väldigt användbar teknik om du vill flippa klassrummet eller om du vill arbeta med digitalt lärande över huvud taget.

Åtta gratis screencastprogram

Vad är då en screencast? Growth mindset - posters ~ Kilskrift. I USA har man ofta uppmuntrande posters på väggarna i skolan.

Growth mindset - posters ~ Kilskrift

Jag har nu gjort ett antal själv som jag tänker sätta upp i klassrummet. Om du vill ha någon så är du välkommen att låna. (Några fler posters har du i det här blogginlägget.) Geografens Periscope ~ Kilskrift. Det kanske är för tidigt att skriva det här inlägget...

Geografens Periscope ~ Kilskrift

Det är bara det att när idén väl hoppat in i mitt huvud så går det inte att släppa och jag behöver få något sorts utlopp för min idé, även om jag inte kan skriva allt nu. Jag brukar kalla såna idéer för "grisblinkningar". Ni vet som Madicken som får sina idéer lika snabbt som en gris blinkar. Alla idéer blir inte alltid 100 % perfekta och ibland inte ens genomförda, Det som jag har i huvudet just nu är en som kräver ett blogginlägg samtidigt som man lyssnar på Kim Larsen och Queen. (Den som har samma musiksmak som jag förstår vad jag menar, annars går det bra att fylla på med någon annan energisk och inspirerande musik.) Att vara nog ~ Kilskrift. Vi kan alla ha en dålig dag.

Att vara nog ~ Kilskrift

Sedan har vi en dålig vecka. Plötsligt inser vi att det alltför lång tid har varit så att den dåliga tiden överväger den tid som är bra. Du är utmattad istället för full av förväntan. Kanske har du blivit tillplattad i en diskussion på Twitter eller inte förstått vart skolpolitiken är på väg och hur det på något sätt ska kunna hjälpa dig i ditt arbete. De 50 bästa apparna för lärare ~ Kilskrift. En bloggla ~ Kilskrift. Flippa med Slate ~ Kilskrift. Det är alltid kul att pröva något nytt.

Flippa med Slate ~ Kilskrift

Den här gången såg jag en tweet om Adobe Slate. Sen förut finns appen Adobe Voice (som släpptes förra året) där du lätt kan göra en bildserie som du pratar till. Den här gången gäller det enkel text till bilder. Själv är jag förtjust i Adobe enda sedan jag började fotografera, så kalla mig gärna jävig i det här blogginlägget. Klassmeet är awesome! ~ Kilskrift. Idag har vi haft klassråd.

Klassmeet är awesome! ~ Kilskrift

Inget konstigt med det. Vi brukar ha det varje vecka. Men eftersom vi nu haft iPads ett tag (inte en till en tyvärr, men ganska många ändå) så passade vi på att ta ett nytt grepp på klassrådet. Jag skapade ett rum i Todaysmeet. Därefter bäddade jag in konversationsrutan på vår blogg under fliken klassråd. Mina elever är väldigt bra på att hålla i klassråd. Efter klassrådet sammanfattade eleverna vad de tyckte om mötesmetoden. Här är lite fler åsikter från eleverna om att ha klassråd på det här sättet: Vad tyckte du om att ha klassråd med hjälp av Todaysmeet? Bra1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Jakob Super kul1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by O-A Awsome1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Theo Awesome!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SKIT KUL JÄTTEV KUL VI MÅSTE HA DET IGEN1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Lucas Inte inte inte bra¡1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Oskar Kul! Det var jätte roligt! SKIT KUL1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Filippa Ganska kul (Lovisa)1:12pm, Fri, Mar 20, 2015 by Jakob. Åtta gratis screencastprogram ~ Kilskrift. Flippa med Comics Head ~ Kilskrift. Det är lätt att tycka när ~ Kilskrift. ...du har en dator till varje elev. ...besitter en kunskap som är så självklar att du inte ens behöver fundera över den. ...har ett mandat att driva och påverka samt ta beslut. ...har en plattform för att driva dina åsikter. ...kollegerna spelar på samma planhalva. ...ledning och kolleger stöttar. ...tid ges och utrymme finns. ...alla håller med. ...omgivningen ger tillåtelse och lyfter. ...det är flera som drar. ...elevsynen är densamma. ...alla applåderar oavsett vad du än gör. ...du inte tycker något alls egentligen. ...egocentriska mål väger tyngre än eleverna.

Det är lätt att tycka när ~ Kilskrift

Kvar står den lärare som är väldigt ensam i sitt tyckande. Jag har funderat mycket de senaste dagarna på hur vi borde tänka för att få med oss fler. På flippat klassrum, att arbeta med digitala verktyg, på att synliggöra lärandet och att ha en elevsyn som faktiskt gynnar eleverna i sak och inte bara i prat. Inte bara på egna skolan, i en nischad facebookgrupp eller bland andra som du följer och ger RT i sociala medier. Åtta gratis screencastprogram ~ Kilskrift. Nybörjarguide ~ Kilskrift. Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra!

Nybörjarguide ~ Kilskrift

Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Nominera till Lärarpriset! ~ Kilskrift. Att flippa ordmoln ~ Kilskrift. Ännu en grisblinkning.

Att flippa ordmoln ~ Kilskrift

Det började med en fråga i forumet Flippa klassrummet. Det startade med frågan "Vad heter programmet där man väljer ett ord eller flera som sedan slumpmässigt skapar en snygg bild med olika typsnitt och storlekar? " Svaret på frågan kan vara många. Mina första tankar när det gäller ordmoln brukar gå till Wordle och Tagxedo. I vilket fall insåg jag i tråden att jag inte riktigt visste vilka appar som fanns för att göra ordmoln. Nybörjarguide ~ Kilskrift. Klargörande otydligt om skola ~ Kilskrift. Någonstans så känner jag att jag säger emot mig själv i det här blogginlägget.

Klargörande otydligt om skola ~ Kilskrift

Jag hittar själv inte den tydlighet som jag eftersträvar av andra i texten, men det är väl också därför jag skriver det. Ibland behöver jag skriva av mig. För att klargöra tankar för mig själv, för att få reaktioner, för att kunna hitta nya infallsvinklar och för att hitta rätt riktning. Så ta det för vad det är. Lösa tankar som försöker finna sin plats. Utbildning är det instrument vi använder för att ge våra elever en framgångsrik och produktiv framtid. När vi talar om IT i lärandet så kan vi egentligen tala om ganska olika saker. För att medvetandegöra fördelarna med IKT i våra skolor behövs ett kollegoistiskt och gränsöverskridande tänkande. Tillgängligheten till digitala verktyg behöver bli bättre på flera sätt om vi vill få en bättre skola. Kollegialt lärande är egoistiskt ~ Kilskrift.

Jag har precis ägnat en del tid åt att leta och surfa runt efter filmer som kan användas i flippar. Det blir allt vanligare att lärare lägger upp material på Youtube. Allt fler delar också med sig av lektionstips och föreläsningsmaterial i form av powerpoints och annat. Bloggar och flöden sociala medier svämmar också över av tankar, idéer och kreativitet. Den här delakulturen tycker jag är suverän. Det visar på den oerhörda kompetens och generositet som lärare besitter. Finns det en absolut definition på kollegialt lärande? På Skolverkets sida som heter Kollegialt lärande nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling står bland annat: "Det som kallas kollegialt lärande är en sammanfattande term för olika former av kompetensutveckling där kollegor genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap och färdigheter. " Beprövad erfarenhet... och forskning ~ Kilskrift.