background preloader

Appar som stöd och hj

Facebook Twitter

Problemskapande beteenden | Pedagogiskt Kapital. Problemskapande beteenden är beteenden som blir till problem för andra. De flesta av oss har mer överseende med att yngre barn bits och slåss när de blir frustrerade och arga. Vi kan t.o.m. se det som en naturlig del av utvecklingen och har lätt för att behålla lugnet när ett litet barn slår oss. Det hänger ihop med att vi tänker att barnet inte kan hållas ansvarigt för sitt beteende. Därför straffar vi sällan små barn heller. Det finns ju ingen mening med det, eftersom att det inte är ett planerat och överlagt beteende.

I takt med att barn växer förändras våra förväntningar på dem. Det finns vanliga fällor som de flesta som umgås med barn brukar hamna i. Likaså finns det andra faktorer, som tidpunkt på dygnet men även mat och sömn, som kan öka barnets förutsättningar att kunna hantera krav eller tvärtom sänka barnets förmåga att samarbeta och lösa problem. Andra faktorer som spelar in hur vi bemöter våra barn, är sociala normer och förväntningar.

Skanna, läsa och översätta. Det var ett tag sedan jag delade mig av favoritappar som jag upplever är enkla att hantera och som kan vara ett effektivt stöd vid läsning och översättning av texter. Effektivt stöd blir det om man vet hur och när man ska använda de verktyg som står tillbuds. Att läsa och förstå vad man läser är A & O i många sammanhang – i skola och utbildning vill jag påstå att det är bärande för lärandet. En del läser med ögonen, en del med ögonen och öronen och andra med fingrarna. Att läsa tryckt text med ögonen utesluter inte att det kan förstärkas med stöd av digital teknik. Att översätta text kan såklart bidra till att öka förståelse av innehåll för olika personer av olika skäl – olika har olika behov. Prismo Go är verkligen direkt.

Skanner och Översättare+ ett enkelt sätt att översätta texter i stunden. Där det finns människor finns problem | Pedagogiskt Kapital. När vi tittar tillbaka i historien, kantas den av både krig och konflikter mellan människor. Så länge inte alla är överens om att det övergripande målet är att ta ansvar för att vara överens och hålla sams, verkar det vara svårt att komma dit. Det är kanske också dumt att tro, att vi alltid ska kunna vara sams. I heta diskussioner, debatter och samtal, uppstår utveckling, närhet och relationer, som gör att vi utvecklas. Det viktiga är dock att ta ansvar för att ingen känner sig kränkt eller ledsen på grund av det vi säger, för då uppstår en maktobalans, och samtalet som kan leda till utveckling riskerar istället att bli ett bråk, en konflikt.

Det finns sammanhang och umgängesformer där det naturligt finns maktobalanser. Till exempel i familjer. När vi vuxna ger barn rättigheten att vara barn accepterar vi samtidigt att barn måste få bråka, säga nej och på andra sätt träna sig i sin strävan mot ökad självständighet. Appen Lågaffektivt bemötande finns både till android och till iPhone. IOS | Appar som stöd - Appar som ger stöd vid kognitiva eller kommunikativa svårigheter. Logga in Bli medlem Glömt lösenord iOS Här hittar du kommunikationsappar för iPhone och iPad Android Iphone Talsyntes Kommunikation Berätta Kommunikationsstöd Symboler Bildberättelser Inspelat ljud Akk Ipad Text Engelska Gratis Närkommunikation SökfilterVisa alla Områden Meddelandefönster Inställningar för layout Dela och säkerhetskopiera Ljudfunktioner Språkligt stöd Fjärrkommunikation Observera Visuella representationer Stöd för alternativa styrsätt Fler funktioner Pris Jämför Sortera: Appar som stöd Hittar du fel, konstigheter eller buggar?

ClaroValfrihet. Tips om appar. Ny ocr-app med talsyntes. Mobile Site Preview. Start | Appar för kommunikation - Appar som ger stöd vid kognitiva eller kommunikativa svårigheter. Appen Legimus i Iphone och Ipad - Legimus. Legimus är MTM:s app för att ladda ner och spela upp talböcker. Appen Legimus finns för både telefon och surfplatta och går att installera gratis via Appstore. I appen Legimus kan du söka, ladda ner och läsa talböcker direkt i appen. För att kunna logga in måste du har ett konto för egen nedladdning.

Det får du på ditt bibliotek. För att läsa taltidningar måste du prenumerera på en tidning. Kontakta tidningen för mer information. Hämta appen Appen Legimus för Iphone och Ipad finns att hämta i Appstore. Hämta appen i App store, öppnas i nytt fönster Nyheter i appen Nu finns en ny version av appen i Apstore, välj att uppdatera till den om den inte har uppdaterats automatiskt. Några av nyheterna: Mer information om boken Du kan styra appen via headset och låsskärm Talböcker för lästräning kan öppnas i appen Listor på nya böcker Du kan klicka på rubriker och sidnummer Möjlighet att lägga till anteckningar och ljudanteckningar Tänk på det här när du uppdaterar: Så här använder du appen Logga in.

Nyheter i version 4 av appen Legimus. Om en bild - hjälper barn att utveckla sitt tal. Tidsperspektiv. LetterSchool - Nu är det roligt att forma svenska bokstäver och siffror. Appar som hjälpmedel | autismnvskane. Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer. - Ritade tecken: SPMI:s tecken från Ebba Editor.

Kommunicera med bildkartor: - Grace Picture exchange for non-verbal people: PECS-app utan talsyntes. - Pratkort: Svensk app med 500 bilder. - Tap Speak Choice: Svensk talsyntes och PCS-bilder medföljer(dock på eng). - GoTalk Now: Talapparaten nu som app. - Grid Player: Kommer i mars till App Store som iPad app och senare även för iPhone/iPod.

Kommunicera med situationsbilder: - Scen Speak: Lägg till tal eller ljud till ”hotspots” i egna importerade bilder. - Scene & Heard: Lägg till nyckelord med bild och tal i anslutning till egna bilder. Övrigt - Pictogram: bildsamling med pictogram. - First Then - Visual Schedule Planner - Schedular: Videoscheman eller bildscheman. - Home Routine: Endast text. . - Picture Planner. Applistan jan 2014 ut. Math Paper : Panther Technology. Recension av Prizmo - OCR-läsare med talsyntes för elever med läshinder. Användningsområden Prizmo är en OCR-läsare med inbyggd talsyntes. OCR står för Optical Character Recognition; en bild skannas av och OCR-tekniken hittar och tolkar tryckta bokstäver i bilden.

Prizmo kan med fördel användas av elever med olika läshinder som snabbt och enkelt behöver få tryckt text uppläst av en talsyntes. Det är en iPhone-app, men den fungerar också bra på nyare iPads. Det är ingen app som är utvecklad för skola, utan här har man vänt sig mot en bred kundkrets. Det är viktigt att hantera tekniken vid fotograferingen. Check out How to Use Appen Prizmo by Olle Strömbeck on Snapguide. Funktioner Så här går det till att skanna en sida: Starta appen och välj ”text”. Det finns även andra funktioner där man kan omvandla visitkort och räkningar till lätthanterlig data, men detta har inte uppenbara pedagogiska användningsområden. Koppling till Lgr 11 Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Grid Player Demo. Habilitering & Hälsas SmartWiki - Grid Player. Recension av Niki Agenda - Få struktur på dagen.

Användningsområden En del elever behöver förbereda sig på hur (skol)dagen som ligger framför dem ser ut. I appen Niki Agenda kan man skapa ett visuellt stöd med bilder och färgkodning. Det finns massor av bilder i appen redan men de kan kanske upplevas som lite barnsliga av äldre elever. Dock finns möjligheten att lägga in egna bilder via sitt bildalbum och det går också att ändra dagarnas färgkodning. Appen är väldigt bra, men dessa anpassningar höjer appens värde ytterligare anser jag. Dagarna blir indelade i morgon, eftermiddag och kväll. Aktiviteterna läggs in manuellt och det kan vara ganska tidskrävande men jag tror att man ofta har rutiner. I appen kan man göra två scheman för att hantera olika elevers dagar.

Funktioner Undervisningens syfte Lgr11 Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö. Lgr11 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Förmågor som eleverna ska utveckla. Diktera på iPad med iOS 8. Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning. Elever som har någon sorts funktionsnedsättning kan använda appen Legimus för att ladda ner talböcker (skönlitteratur och fakta) på sina Iphone och Ipads. Bibliotekarier kan registrera elever om de får föräldrarnas godkännande. Välj det språk du vill läsa och lyssna på. SpeakIt! Byter ut text till tal så du inte längre behöver läsa. SpeakIt! Användning: - Välj först texten som du vill läsa. - Klicka sedan på ikonen för att börja lyssna. - Du kan välja att pausa när som helst genom att trycka på paus knappen. Med apparna Dragon Dictation och iVoice kan du omvandla tal till digital text.

"Bokstavsljudning och högkvalitativ talsyntes för Google Docs och andra webbsidor. Priset för en en-användarlicens: ca 120 kr/år, för en skollicens: ca 2400 kr/år. Talsyntes i Office 2010 Ladda hem "Microsoft Speech Platform" och "Langpacks" för det språk du vill ha. Voiceover verktyget (på Ipad,Iphone)Tala markering verktyget (på Ipad,Iphone) Översättning Taligenkänning och översättning av webbplatser. Skolappar.nu - Recensioner av appar för förskola och skola. Produkter Communicate: SymWriter. Tid. Appar för elever i behov av särskilt stöd.