background preloader

Nykyajan uskonnollisuus

Facebook Twitter

Suomalaisjulkkikset avoimena eri uskonnoistaan – näin he jumalan kokevat:”Suhteeni islamiin on kehittynyt omalla tavallaan” - Viihde - Ilta-Sanomat. Poliitikko Nasima Razmyar: – Suhteeni islamiin on kehittynyt omalla tavallaan ja omalla painollaan.

Suomalaisjulkkikset avoimena eri uskonnoistaan – näin he jumalan kokevat:”Suhteeni islamiin on kehittynyt omalla tavallaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Uskonto ei ole koskaan ollut aktiivisessa ajattelussa. Toki minulle tulee eteen tilanteita, joissa mietin asioita uskon kautta. Ajattelen, että ehkä koko maailma ei olekaan tässä meidän ympärillämme. Mutta en ole muslimi, joka rukoilee viisi kertaa päivässä. Uskonto palasi eurooppalaiseen politiikkaan Atlantilta Uralille - Pääkirjoitus - HS.fi. Kirkollisten pyhien kalenterissa on tänä vuonna yksi harvinaisuus: ortodoksit viettävät pääsiäistä samana päivänä läntisten kristillisten kirkkojen kanssa.

Uskonto palasi eurooppalaiseen politiikkaan Atlantilta Uralille - Pääkirjoitus - HS.fi

Suomessa tämä ei kuulosta erikoiselta, sillä Suomi on 1920-luvulta alkaen ollut ainoa maa, jossa ortodoksikirkko noudattaa gregoriaanista kalenteria. Muut ortodoksit käyttävät pääsiäisen ajankohdan määrittelyyn sitä edeltänyttä juliaanista kalenteria. Siksi monissa maissa pääsiäinen on kahdesti keväässä. Erimielisyydet tärkeän kirkkopyhän ajankohdasta kertovat paljon Euroopan uskonnollisesta historiasta. Vuosisatojen ajan uskonto oli syynä tai ainakin julkilausuttuna perusteluna lukuisille sodille.

Toisen maailmansodan jälkeen juutalaisten joukkotuhon järkytyksestä toipuvassa Euroopassa uskontojen rooli kiistanaiheena tuntui vähenevän, kun tilalle tuli kylmän sodan kahtiajakautunut maailma. Etsin uskoa ja kolkutin kirkon ovea – pappi sanoi, että olen pyhän puutteessa - Sunnuntai. Fanittaminen muuttuu, muttei hylkää: "Enää en lankeaisi kaukorakkauteen" Sosiaalinen media on tuonut fanit ja idolit lähemmäs toisiaan.

Fanittaminen muuttuu, muttei hylkää: "Enää en lankeaisi kaukorakkauteen"

Iskelmälaulaja Anne Mattila päivittää kuulumisiaan sosiaalisessa mediassa vähintään kerran viikossa. Porin yliopistokeskuksessa työskentelevä tutkija Pauliina Tuomi fanittaa näkyvästi saksalaista Formula 1-kuljettaja Michael Schumacheria. Fanittaminen lujittaa yleensä ryhmään kuulumisen tunnetta. Schumin fanittaminen Mika Häkkisen sijaan on kuitenkin enemmän erottanut. Tästä onkin tullut sanomista paikallisella nakkikioskilla. Hs Suomalainen saattaa naureskella enkeleihin uskovalle – Ei kannattaisi, sanoo tutkija. Terhi Utriainen Helsingin yliopiston uskontotieteiden tutkija ja professori.

hs Suomalainen saattaa naureskella enkeleihin uskovalle – Ei kannattaisi, sanoo tutkija

Mistä tunnetaan? Tutkinut esimerkiksi kuolemaan liittyviä rituaaleja sekä enkeliuskovaisia. Utriainen on julkaissut myös kaksi romaania ja runokirjan. Mistä ei tunneta? Hs Yle ja samaani. Terveysuskonto tuottaa hurskaita ruumiita. Tehdyt toimenpiteet Kirkko ja kaupunki / Ikuisen nuoruutensa puolesta ponnistelevat terveysuskovaiset ovat haasteellisen tehtävän edessä.

Terveysuskonto tuottaa hurskaita ruumiita

Kuolemaa lähestyessä trimmatuimmankin läskikapinallisen kunto tapaa ruostua ja ruumis rapistua, ellei sitten ota rokkarien neuvosta vaarin: ”Elä nopeasti, kuole nuorena ja jätä kaunis ruumis!” Tiede vastaan huuhaa. Mielipide on uusi fakta, oma kokemus ylin auktoriteetti ja enkelit arkipäivää.

Tiede vastaan huuhaa

Huuhaa on kiilannut tieteen tontille selittämään maailmaa. Miten tässä näin on käynyt? Jono on pitkä, mutta sille on ymmärrettävä syy. 20 eurolla pääsee kuvauttamaan oman auransa. Vieressä mutkittelee toinen pitkä jono. Pala raakakakkua, viisi euroa. Lentävän spagettihirviön kirkko sai virallisesti luvan vihkiä avioon - Ulkomaat. Pietarsaarelainen Sara Forsberg nousi maaliskuussa 2014 parissa päivässä kansainväliseksi Youtube-tähdeksi.

Lentävän spagettihirviön kirkko sai virallisesti luvan vihkiä avioon - Ulkomaat

Syynä oli What Languages Sound Like to Foreigners -video, jossa hän imitoi eri kieliä. Nettikuuluisuus poiki välittömästi lukuisia yhteydenottoja ja työtarjouksia eri puolilta maailmaa. Enkelit ja energiahoidot kiinnostavat nyt suomalaisia – luterilaisesta kirkosta erotaan kiihtyvää vauhtia. Moni urheilija luottaa taikauskoisiin tapoihin – partaa ei ajeta eikä sukkia vaihdeta. Liikuntapedagogiikan professori, liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti Jarmo Liukkonen kertoo, että hassulta tuntuvia valmistautumisrituaaleja osataan nykyisin myös hyödyntää henkisessä valmentautumisessa.

Moni urheilija luottaa taikauskoisiin tapoihin – partaa ei ajeta eikä sukkia vaihdeta

Epäolennaiseltakin näyttävät tavat parhaimmillaan johtavat urheilijan oikeaan mielentilaan. Monien suomalaisten maajoukkueiden henkisen valmennuksen parissa työskennellyt Liukkonen sanoo, että kovin monimutkaiset rituaalit voivat kuitenkin olla haitallisia. Niiden noudattaminen tarkasti on hankalaa, ja seurauksena yllätyksistä voi olla väärä mielentila ja epäonnistunut suoritus. Tenniksessä joidenkin pelaajien maneerit näkyvät selvästi katsojillekin. Moni näyttäisi esimerkiksi varovan astumasta rajaviivoille kentälle mennessä ja syöttöön valmistautumisessa useilla on omat toistuvat tapansa. Tiede ja usko törmäävät koulussa. Tehdyt toimenpiteet Maailmankatsomus / Uskonnonopettaja Veera Nordmanin mukaan koulun opetus tieteen ja uskonnon erilaisuudesta ei mene perille.

Tiede ja usko törmäävät koulussa

"Tämähän on naurettavaa! " Neljäsluokkalaisten kommentit ovat suorasukaisia, kun he tutustuvat uskonnontunnilla Raamatun alkukertomuksiin. Miten Jumala muka olisi luonut maailman yhtäkkiä vain seitsemässä päivässä? Kohtaako kirkko uushenkisyyden? Haastattelin joitakin vuosia sitten erästä jooganharjoittajaa hänen suhteestaan kirkkoon ja uskontoon.

Kohtaako kirkko uushenkisyyden?

Haastateltavan äänensävy muuttui intensiivisemmäksi, kun hän kertoi tarinoita kohtaamisistaan evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Haastateltavan kokemus kirkosta oli, että siellä korostettiin liikaa tämänpuoleisia asioita, psykologisia ja sosiaalisia näkökulmia uskoon. Sen sijaan joogasta haastateltava oli löytänyt tavan pyrkiä kohti henkilökohtaisempaa ja tiiviimpää jumalasuhdetta. Omassa aineistossani näin uskonnollisesti motivoituneet jooganharjoittajat olivat poikkeus, mutta monet uushenkisyyttä tutkineet uskontotieteilijät ovat kertoneet samanlaisista havainnoista. Kasvava joukko ihmisiä kokee, että heidän janoamalleen kokemukselliselle uskolle ei ole kirkossa tilaa. Suomalainen on uskontojen valintamyymälässä – tarjolla on yli tuhat uskonnollista ryhmää.

Uskonnollisten ryhmien määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Tällä hetkellä Suomessa on Kirkon tutkimuskeskuksen listauksen mukaan 11 pääuskontoa sekä lukuisa joukko niiden alalajeja. Jedi-uskonto yhdistää viihteen ja henkisen kasvun. Tehdyt toimenpiteet Uususkonnollisuus / Tähtien sota -elokuvien mystisen voiman esikuva on tosielämän uskonnoissa. Uuden Tähtien sota -elokuvan The Force Awakens (Voima herää) ympärille kasvanut fanikulttuuri saa odottamattomia muotoja. Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan elokuvien innoittama "jedikirkko" keräsi tuhatkunta uutta kannattajaa päivässä Hollywood bulevardilla, missä fanit jonottivat leffan ensi-iltaan.

Valkoisen Liekin Voima - Etusivu. Tämän vuoksi uskomme huuhaa-blogien älyttömiä ruokatietoja: Siitä tuli meidän uskontomme. Tämän vuoksi uskomme huuhaa-blogien älyttömiä ruokatietoja: Siitä tuli meidän uskontomme Safkatutka on suosittu suomalainen ravitsemusblogi, joka on muun muassa julkaissut Like-kustantamon kautta kirjan. Vapun alla Safkatutka latasi Facebookiin kuvan. Se on tällainen: Mestaripiirros : Mariska. Minua pyydettiin kertomaan laulunsanoittajan työstä koululaisten uutta äikänkirjaa varten. Kysymykset olivat mukavia ja aihe tietenkin lähellä sydäntäni.

Pyydettiin myös valitsemaan jokin kirjoittamani lauluteksti, joka mielestäni sopisi kirjaan näytteeksi työstäni. Kävin läpi sanoituksiani ja päädyin Mestaripiirros -tekstiin, jonka Anna Puu ja Egotrippi ovat levyttäneet: Sinä päivänä kun Luoja teki sinuthän ei muuta tehnytkään.Heräs aikaisin, otti kynän käteen,rupes siinä piirtämään. Hs Urheilusankarit nykyajan heerokset.