background preloader

Σταύρος Λυγερός

Facebook Twitter

Sans titre. Οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να είναι ευτυχείς που η διμερής αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ (για την ακρίβεια συμφωνία παραχώρησης στρατιωτικών διευκολύνσεων) πέρασε προ ημερών από την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.

sans titre

Στην πραγματικότητα, εξασφάλισαν όλα όσα είχαν ζητήσει, προσφέροντας μόνο λόγια για στρατηγική σχέση και κάποιες θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις πειρατικές γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αρκούν αυτές, όμως, για να θεωρηθούν επαρκές αντάλλαγμα; Έχουν πραγματικό λόγο οι Έλληνες να είναι κι αυτοί ευτυχείς; Τα καλά λόγια και κάποιες θετικές για τον Ελληνισμό διπλωματικές τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον δεν κοστίζουν. Πολύ περισσότερο όταν πηγάζουν από τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τα δικά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω του αγεφύρωτου αμερικανοτουρκικού ρήγματος. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί δεν μας έκαναν χάρη. Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Sans titre. Προ καιρού, η εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσίευσε σειρά άρθρων του πρώην συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην συμβούλου του κ.

sans titre

Σημίτη καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη αναφορικά με τα λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο ομότιμος καθηγητής κατηγόρησε την "ακραία μαξιμαλιστική" Λευκωσία που δεν λύθηκε μέχρι σήμερα το Κυπριακό, άσκησε αρνητική κριτική σε συμμαχίες με το Ισραήλ που "απομονώνουν" την Τουρκία, ενώ έριξε το φταίξιμο στην Ελλάδα που ναυάγησαν οι συνομιλίες με τους Τούρκους το 2017. Σε συνέντευξή του στη συνέχεια τάχθηκε κατά του EastMed με το επιχείρημα ότι ενδέχεται να βλάψει το περιβάλλον και να εξαγριώσει την Τουρκία. Για να δούμε, λοιπόν, τι λύσεις δίνει ο καθηγητής και σύμβουλος της κ. Γεννηματά και ένας από όσους συνυπέγραψαν το κείμενο που ζητούσε την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για διαφθορά πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο καθηγητής διάβασε τη συνέντευξη του Τσαβούσογλου ότι οι Τούρκοι ίσως δεχτούν τη Χάγη κατόπιν διαπραγματεύσεων. Sans titre. Η νέα πειρατική γεώτρηση που επιχειρεί η Τουρκία στο θαλάσσιο οικόπεδο 8, νότια της Λεμεσού, είναι μία πράξη που καθαρά στηρίζεται στο "δίκαιο της ισχύος" κι όχι στην ισχύ του δικαίου.

sans titre

Αυτό έχει εξαρχής καταστεί εξόφθαλμο. Από την άλλη πλευρά, όμως, εκτός από τις τουρκικές φρεγάτες που περικυκλώνουν την Κύπρο για να καταστήσουν σαφές ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή, η Άγκυρα χρειάζεται και κάποια προσχήματα για να έχει κάτι να λέει. Η Τουρκία προσπάθησε με πολλούς τρόπους να εμποδίσει την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχικά, επιχείρησε να εκφοβίσει και να αποτρέψει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες από το να αγοράσουν δικαιώματα για έρευνες, στη συνέχεια τις απείλησε και στις αρχές του 2018 εμπόδισε με πολεμικά πλοία την προγραμματισμένη γεώτρηση της ιταλικής ENI στο οικόπεδο 3.

Δεν τόλμησε, όμως, να πράξει το ίδιο με τις γεωτρήσεις της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil, λόγω προειδοποιήσεων από Ουάσιγκτον και Παρίσι. Sans titre. Για μία ακόμα φορά με άρθρο του, αυτή τη φορά στα Νέα, ο Κώστας Σημίτης προσπαθεί να δικαιώσει την πολιτική της κυβέρνησής του το 1999 στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι.

sans titre

Όπως και τις προηγούμενες κατηγορεί την διάδοχη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ότι εγκατέλειψε την πολιτική του, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η απόφαση του Ελσίνκι είχε δύο σκέλη. Το ένα αφορούσε την αποσύνδεση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού. Είναι η Τουρκία αναθεωρητική-επεκτατική; - Έχει δίκιο ο Ντόκος να χαίρεται; Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσαν μία δημόσια συζήτηση, δεδομένου ότι από αρκετούς θεωρήθηκαν προαναγγελία πρωτοβουλιών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ή τουλάχιστον δηλώσεις που σκοπό είχαν να μετρήσουν αντιδράσεις.

Είναι η Τουρκία αναθεωρητική-επεκτατική; - Έχει δίκιο ο Ντόκος να χαίρεται;

Το εάν αυτά ισχύουν θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο Ντόκος είναι και γνώστης και ευφυής και όπως άλλωστε ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί, όσα είπε τα είπε με άνωθεν έγκριση. Επειδή, λοιπόν, από τις δύο δημόσιες παρεμβάσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αναδύεται μία ολόκληρη σχολή σκέψης για τα ελληνοτουρκικά και την εθνική ασφάλεια, αξίζει να τις εξετάσουμε αναλυτικά σε τρία διαδοχικά άρθρα. Ας πιάσουμε, λοιπόν, το νήμα από την αρχή. Θα είναι η Συρία η πηγή για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ο ύπουλος ρόλος της Τουρκίας…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Η κατάσταση δεν είναι ρευστή και επικίνδυνη μόνο στη γειτονιά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θα είναι η Συρία η πηγή για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ο ύπουλος ρόλος της Τουρκίας…

Είναι το ίδιο ρευστή και επικίνδυνη σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις περιοχές για τις οποίες ερίζουν (και προσπαθούν να ορίσουν) οι μεγάλες δυνάμεις. Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία είναι μία ενοχλητική δύναμη, που ελέγχεται από τον πιο αυταρχικό ηγέτη των χωρών της περιοχής. Οι απειλές του εναντίον του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ είναι πραγματικές. Δομικές αλλαγές στο τρίγωνο Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία. Η Τουρκία του 2013 δεν θυµίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002.

Δομικές αλλαγές στο τρίγωνο Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία

Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους µαιάνδρους του ακήρυχτου πολέµου νεοοθωµανών-κεµαλιστών, που είχε τα πάντα: εκλογικές µάχες, πολιτικές ίντριγκες, δηµοψηφίσµατα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» µε το οργανωµένο έγκληµα, συνωµοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήµατος, αµερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόµενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήµατος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ. Ο ακήρυχτος αυτός πόλεµος διασυνδέεται µε τον 30ετή πραγµατικό πόλεµο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αµετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 συνελήφθη ο Οτσαλάν, οι Τούρκοι πίστεψαν ότι είχαν νικήσει. Σήµερα, ο Ερντογάν διαπραγµατεύεται µαζί του πολιτική λύση. Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο Κώστας Ι. Το 2001. Αλλαγή πίστας από την Τουρκία. Η Τουρκία του 2013 δεν θυµίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002.

Αλλαγή πίστας από την Τουρκία

Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους µαιάνδρους του ακήρυχτου πολέµου νεοοθωµανών-κεµαλιστών, που είχε τα πάντα: εκλογικές µάχες, πολιτικές ίντριγκες, δηµοψηφίσµατα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» µε το οργανωµένο έγκληµα, συνωµοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήµατος, αµερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόµενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήµατος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ.

Ο κόμπος φθάνει στο χτένι και θα επηρεάσει τον Ελληνισμό. Πως κατασκευάστηκε “μακεδονική εθνότητα” Ο λαϊκισμός είναι πρόβλημα. Οι ελιτιστές τεχνοκράτες δεν είναι η λύση (Μέρος Γ') Ο λαϊκισμός είναι πρόβλημα. Οι ελιτιστές τεχνοκράτες δεν είναι η λύση (Μέρος Β') Ο λαϊκισμός είναι πρόβλημα. Οι ελιτιστές τεχνοκράτες δεν είναι η λύση (Μέρος Α') Το ολίσθημα Νίμιτς και η στροφή Κοτζιά. Το Μακεδονικό ως πτυχή του Ανατολικού Ζητήματος. Τα δυτικά Βαλκάνια επιστρέφουν, αλλά... Το ναυάγιο του έμπρακτου σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού. Ποιοι στηρίζουν τα Σκόπια και γιατί. Εκεί «Μακεδονισμός», εδώ εθνομηδενισμός. Η Κροατία αγαπάει το φιλοναζί παρελθόν της. Οι χάρτες που όρισαν τη "γεωγραφική Μακεδονία" Σε δύο ταμπλό παίζει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ - slpress.gr. Η Τουρκία του 2013 δεν θυµίζει σε πολλά την Τουρκία της κρίσης του 2002.

Σε δύο ταμπλό παίζει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ - slpress.gr

Το "Μακεδονικό" και η ανυπαρξία Κράτους - slpress.gr. Τουρκία-ΝΑΤΟ: Μία δύσκολη σχέση - slpress.gr. "Βαθύ κράτος" και παρακράτος στην Τουρκία - slpress.gr. Εμπρησμοί στην Ελλάδα διά χειρός "βαθέος κράτους" - slpress.gr. Μια νύχτα στο Σουσουρλούκ - slpress.gr.