background preloader

Skriva

Facebook Twitter

Den knäppa lektionen om tandborstens betydelse… Går det att skriva en reflekterande text om en tandborste?

Den knäppa lektionen om tandborstens betydelse…

Den utmaningen fick jag indirekt i en Facebookgrupp för en tid sedan. Ja, det ska väl gå… kanske… med 8A som är med på det mesta! För att eleverna överhuvudtaget ska förstå uppgiften behövs ett sammanhang. Jag skapade en ramhistoria inspirerad av Anki Mårtenssons Knäppa lektion mellan två arbetsområden. Jag passade på att använda några av mina absoluta seriefavoriter, karaktärerna Tintin, Haddock, Kalkyl och Dupontarna. Associera, sortera och klassificeradialogens funktion i berättande textinstruerande textdramaturgibeskrivande textreflekterande text (UTMANINGEN) Jag presenterade en del i taget med en liten story. Klicka här för att komma till upplägget i textform. Elevtexter Resultatet och exempel av elevernas skrivande presenteras i utdrag nedan. DEL 1 – Associera, sortera och klassificera Del 3 – Instruerande text Du behöver: Tandkräm, tandborste, vatten, tänder, hand Del 4 – Dramaturgi. Jan Stenmark. Jag älskar Jan Stenmark.

Jan Stenmark

Hans förmåga att i en enda bild och korta texter rymma så mycket är imponerande. I våras publicerade SvD bilder från färgfotots barndom (här finns bilderna). Perfekt att låta eleverna göra Stenmarkare med! Först tittade vi på några av Stenmarks bilder och till min glädje kände många igen bilderna. – Haha! Den där har vi ju hemma på kylskåpet! Instruktionerna till uppgiften är enkel. Jag visade bilden ovan som jag gjort. Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning. Har du hört talas om adjektivsjukan?

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning

Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv? Saken är den att det är inget fel på adjektiv. Adjektivsjukan är ett symptom på att du missat gestaltningen. Knep 1 = Hittar du adjektiv eller adverb i din text? Ex berättande: "Jag vill att du förvinner härifrån", skrek hon argt. Argt = ett adverb Du har alltså berättat att hon är arg. Skrivmall krönika. Att ge eleverna respons.

Tidigare skrev jag längre skriftliga omdömen efter avslutat arbete, men den responsen ägnar eleverna lite tid åt av flera skäl.

Att ge eleverna respons

Några av dessa är: Motivationen att bearbeta text efter avslutat arbete är väldigt låg. Uppgiften är ju klar! Sannolikheten att eleverna ska komma ihåg tipsen till nästa gång de skriver är försvinnande liten.Alltför omfattande respons med både språkliga och innehållsmässiga påpekanden gör att eleverna stänger av. Därför försöker jag idag använda mig att riktade och koncentrerade uppgifter som svarar upp mot lektionens syfte. Flera gånger varje vecka (under mer intensiva skrivperioder) får eleverna respons på sitt skrivande. När eleverna ger varandra respons byter de helt sonika datorer med varandra och kommenterar direkt i texterna. Ibland använder vi färgkoder istället för att kommentera. Läraren Jennie. För ett antal veckor sedan kickade jag och mina elever i åk.8 igång ett projekt kring skräck.

Läraren Jennie

Vi startade genom att se kortfilmen: Fears. (Osäker på hur jag hittade denna film, om någon känner igen att jag lånat film och frågor hojta så jag kan lägga in rätt källa).Utifrån filmen fick de reflektera och diskutera kring frågorna: Vad symboliserar de svarta små gubbarna? Vad är människor i filmen rädda för? Är rädslor något negativt eller positivt?

Jag lät eleverna göra detta med hjälp av EPA (EPA står för enskilt, par, alla). Efter detta arbetade vi med progressiv brainstorming. Efter detta gick vi igenom den skriftliga uppgiften: En gestaltande text om en rädsla. Eleverna har således tränats i förmågan att: analyserakommunicera i skrift och talmetareflektera Eleverna har således fått en chans att komma igång med tankarna kring sin gestaltande text och har fått en rad uppslag till texten de sedan skulle skriva. SMS till chefen. Känslan när eleverna fattar galoppen… Två elever som resonerar om hur omslagsbilden till en dystopi ska se ut: – Vilken färg ska det vara på titeln?

Känslan när eleverna fattar galoppen…

– Röd. Mörk röd. Bryter bra mot den svartvita bilden. – Mmm. Typsnittet då? Eleverna fortsätter att laborera med ljussättning, storlek på bokstäver och titelns placering i förhållande till bilden och bakgrunden. Att få vara med när elever lär sig nya saker och finner nöjet i att erövra ny kunskap är svårslaget. Jan stenmark - S k p Google. Jan Stenmark. Skriva till filmklipp. Hur skriver man insändare?