background preloader

Vuosi ja vuorokausi

Facebook Twitter

Kaamos on ohi – Tiesitkö, että pohjoisessa ja etelässä on yhtä paljon valoisaa aikaa. Kaamosaika on ohi Suomen pohjoisimmassa paikassa Nuorgamissa. Vaikka pohjoisessa on pitkä pimeys talvella, valoisaa aikaa on siellä vuodessa yhtä paljon kuin etelässäkin. kaamos 17.1.2017 klo 12:25päivitetty 17.1.2017 klo 13:29 Tänään tiistaina lähes kaksi kuukautta kestänyt kaamos on ohi Nuorgamissa, Suomen pohjoisimmassa kylässä. Aurinko nousi Nuorgamissa kello 11.56 ja laskee kello 12.42. Puolestaan Manner-Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa päivän pituus on tiistaina jo kuusi tuntia 55 minuuttia. Vaikka aurinko pysyttelee talviaikaan piilossa pohjoisessa, siellä ei ole koko vuoden kertymää tarkasteltaessa yhtään sen enempää pimeää aikaa kuin etelässäkään. Todellinen luku riippuu monesta tekijästä kuten maapallon muodosta ja leveyspiiristä.

Yötöntä yötä kohti Nuorgamin ja Hangon päivän pituudessa on merkittävä ero vielä tammikuussa, mutta Nuorgamissa päivä pitenee vauhdilla kaamoksen loputtua. Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna 20. maaliskuuta. Suomen pohjoisimmassa kylässä alkoi kaamos – katso nettikameralähetystä. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Miksi pyydämme täydentämään profiilia?

Nimimerkillä näyt muille käyttäjille esimerkiksi keskustelupalstoilla. Lähetämme salasanan vaihtolinkin sinulle sähköpostitse Saat pian sähköpostin osoitteeseen Seuraa sähköpostin linkkiä vaihtaaksesi salasanasi. Salasanasi on nyt vaihdettu. Yle Tunnus on aktivoitu. Voit nyt palata takaisin sovellukseen puhelimesi valikosta ja jatkaa sen käyttöä. Saat pian sähköpostin osoitteeseen Seuraa sähköpostin linkkiä aktivoidaksesi Yle Tunnuksesi. Väärinkäytön estämiseksi haluamme varmistaa, että olet aito käyttäjä. Kaamoslaskuri | Expedia.fi.

Lisää tietoa Mikä on kaamoslaskuri? Kaamoslaskuri laskee päiviä talvipäivän seisaukseen. Talvipäivänseisaus on lyhin vuoden päivä. Siitä lähtien päivät pitenevät ja talven pimeys väistyy vähitellen. Mikä on kaamos? Kaamos viittaa ajanjaksoon, jolloin aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle. Kaamos johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta. Vaikka kaamos on vuoden pimeintä aikaa, ei silloin kuitenkaan ole pilkkopimeää. Eteläisemmässä Suomessa ei virallisesti ole kaamosta, mutta koko pimeästä vuodenajasta käytetään usein sanaa kaamos. Lähteet Ilmatieteen laitoksen verkkosivut sekä tutkija Tiera Laitinen, Ilmatieteen laitos. Talvi vaihtuu kevääksi – HS:n meteorologi havainnollistaa, mistä vuodenajat johtuvat | Sääuutiset | HS. Earth-Sun Relations. Tutkija: Kelloa pitäisi siirtää vielä tunti taaksepäin ja jättää sitten rauhaan ainiaaksi - Aika - Tiede. Sunnuntaina tapahtui jälleen se ihme, että saimme ilmaiseksi tunnin lisää vuorokauteen.

Aamuvalo hyväksi terveydelle Jos Suomi siirtyisi Keski-Euroopan aikaan, aamut olisivat valoisampia ja illat pimeämpiä. Se olisi hyväksi unirytmillemme ja terveydellemme, sanoo professori Timo Partonen. Nyt valoisaa aikaa on meillä enemmän ilta- kuin aamupuolella. Kun kellot on siirretty tunnin verran taaksepäin, heräämme myös valoisampaan aamuun. Se tekee hyvää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mielestä suomalaiset voisivat paremmin Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä. "Se toisi aamuihin enemmän valoa, ja valoisa aika jakautuisi symmetrisemmin päivälle. Näin on läpi vuoden, ja kesäaikaan siirtyminen korostaa epätasapainoa kesäkuukausina. Ihmisen vuokausirytmiä eli valveen ja unen vaihtelua säätää sisäinen kello.

Sisäisellä kellolla on Partosen mukaan taipumus jätättää: ruumiin vuorokausi venyy helposti vähän pidemmäksi kuin Maan pyörähdys akselinsa ympäri. kimmo taskinen hs. Geography seasons. Aurinko laski ja näkyy seuraavan kerran 17. tammikuuta – kaamos alkoi jo Utsjoella - Kaamos. Aurinko laski ja näkyy seuraavan kerran 17. tammikuuta – kaamos alkoi jo Utsjoella Torstaina puolen päivän jälkeen aurinko näyttäytyi Utsjoella viimeisen kerran tämän vuoden puolella. Seuraavan kerran aurinko nousee siellä vasta ensi vuonna 17. tammikuuta.

Kaamosaika on alkanut. Utsjoelta kaamosraja laskeutuu hiljakseen etelämmäksi. Kilpisjärvellä kaamos alkaa 30. marraskuuta, Ivalossa 3. joulukuuta ja Muoniossa 9. joulukuuta. Kaamoksen katsotaan alkavan, kun auringon yläreuna laskee horisontin alapuolelle ja jää alas. ”Sodankylässä kaamos alkaa 19. joulukuuta. Kaamoksen aikaankaan pohjoisen päivät eivät ole täysin pimeitä, mutta aurinkoa ei näy. Vuoden pimein aika on käsillä Etelä-Suomessakin, vaikka aurinko taivaalle päivittäin nouseekin.

Helsingissä aurinko oli perjantaina ylhäällä kuusi tuntia 41 minuuttia. Talvipäivänseisauksena 22. joulukuuta päivä on lyhimmillään. Tuolloin aurinko nousee Helsingissä 9.24 ja laskee 15.13.