background preloader

Geography seasons

Geography seasons

http://www.youtube.com/watch?v=taHTA7S_JGk

Related:  Ziemia we Wszechświecie7lk maantieto

Paljon huomiota saaneen kansalaisaloitteen tekijät mikromuovista: "Miksi kosmetiikassa käytetään ainesosia, jotka ovat tuttuja rautakaupan talonmaalausosastolta?" Kansalaisaloitteen alullepanijat toivovat, että mikromuovien kieltäminen lailla toisi kuluttajille mahdollisuuden ostaa ekologisia ja eettisesti kestäviä tuotteita entistä helpommin. Kansalaisaloite kosmetiikan mikromuovien kieltämiseksi lailla (siirryt toiseen palveluun) keräsi viime viikonloppuna tarvittavan 50 000 allekirjoittaneen määrän. Rajan ylittyminen sai paljon näkyvyyttä myös eri medioissa. – Tuntui, että asiaan piti puuttua jollakin tavalla. Taakse piti saada joukkovoimaa, jotta muutosta saataisiin aikaan. Planeetat ja Pluto Julkaistu 03.09.2012 - 14:30. Päivitetty 23.05.2013 - 14:45 Aurinkokuntaamme kuuluu kahdeksan planeettaa; Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Kaikki planeetat kiertävät aurinkoa lähes ympyränmuotoisilla radoillaan.

Yllättävä tieto: Suomi voisi puolittaa päästönsä ja säästää silti rahaa – Merituulivoima ja sähköautot halpenevat rajusti, arvioi raportti Suomen on mahdollista leikata selvästi kaavailtua enemmän päästöjä ensi vuosikymmenen aikana. Lisäksi päästövähennykset tulevat odotuksia halvemmaksi, ja ne voivat parhaimmillaan jopa säästää rahaa nykyiseen kehitysuraan verrattuna. Taustalla ovat erityisesti sähkön halpeneminen muun muassa merituulivoiman lisääntymisen vuoksi sekä autoilun kokonaiskustannusten putoaminen sähköautojen yleistyessä. Tällaisia johtopäätöksiä tehdään Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tilaamassa raportissa (siirryt toiseen palveluun), jonka on laatinut perinteikkään amerikkalaisen konsulttiyhtiön McKinsey&Companyn Suomen-toimisto. Raportin mukaan Suomen tulee leikata päästöjä 60 prosenttia 2030 mennessä vuoden 1990 tasolta, mikäli päästövähennysten halutaan olevan linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Tämä tarkoittaisi vuotuisten päästöjen putoamista 27 miljoonalla tonnilla.

Kaupunkilaisten jätöksillä lämmitetään pian satoja taloja – mikromuovit ja huumejäämät poltetaan pois luonnon kiertokulusta Rovaniemelle rakennetaan Suomen ensimmäinen kunnallinen lietteenpolttolaitos. Kun rovaniemeläinen vetää vessan, jätökset päätyvät Alakorkalon jätevedenpuhdistamolle. Lastista siivilöidään aluksi ylimääräinen tavara, kuten pumpulitikut, rahat, tekohampaat ja superpallot. Kakkaliete lingotaan kiinteäksi ja se kuljetetaan tätä nykyä biokaasulaitokselle Ouluun. Uusi ratkaisu maailmaa piinaavaan muoviroskaongelmaan? Neste haluaa tehdä kodin muovijätteistä polttoaineita autojen tankkeihin Miltä kuulostaisi ajatus tankata autoon polttoainetta, joka on valmistettu osin muovipusseista, hedelmäpakkauksista tai vaikkapa tyhjistä shampoopulloista? Ensi vuosikymmenellä polttomoottoriautot voivat hyvinkin saada nieltäväkseen tällaista bensaa ja dieseliä, sillä jätemuovien hyödyntäminen kemianteollisuuden raaka-aineena on kuuma puheenaihe teollisuusmaissa. Myös kotimainen polttoainejalostaja Neste tähtää isoksi peluriksi Euroopan jätemuovien kemiallisessa kierrätyksessä. Neste on aiemmin rakentanut kannattavan liiketoiminnan uusiutuvista polttoaineista. Yhtiö tähtää näiden ohella myös merkittäväksi uusiutuvien kemikaalien valmistajaksi.

Tyynenmeren jätepyörre jopa 16 kertaa isompi kuin on luultu – Suursiivous alkaa ensi kesänä Valtameren keskelle kulkeutunutta muoviroskaa on kolmen Ranskan kokoisella alueella. Tyynenmeren jätepyörrettä voi sanoa maapallon suurimmaksi kaatopaikaksi. Roskapyörre on 4-16 kertaa isompi kuin aiemmin on arvioitu. Se on uusimman Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen mukaan kolmen Ranskan kokoinen.

Luonnonmullistukset Julkaistu 19.11.2012 - 13:29. Päivitetty 10.03.2017 - 08:28 Tutustu luonnonmaantieteellisiin ilmiöihin. Miten tulivuoria tutkitaan, kuinka maanjäristyksen tuhoja voidaan estää, miten hurrikaanin tuloon varaudutaan ja kuinka lumivyöryiltä suojaudutaan? Helsingin yliopisto - Seismologian laitos Maanjäristyksen varalta Pidä saatavilla taskulamppu, matkaradio (paristoilla toimiva) ja ensiapupakkaus. Tarkista varauloskäyntien ja vaahtosammuttimien sijainti. Mieti etukäteen turvallisimmat paikat huoneessasi/huoneistossasi. Pidä painavat ja tilaavievät esineet alimmilla hyllyillä tai lattialla, mutta kuitenkin poissa kulkuväyliltä.

Laattatektoniikka – Geologia.fi Ari Brozinski Benjamin Franklin litosfäärilaattojen jäljillä Ajatus laattatektoniikasta ei ole uusi. Maan rakenne – Geologia.fi Mikko Turunen Maa on kerroksellinen planeetta Maapallo jaetaan kemiallisen koostumuksen mukaan kolmeen kehään. Tulivuori, joka pysäytti Euroopan Teksti: Hanna Kaasalainen Se alkoi harmittomana mutta johti ennennäkemättömään tuhkajumiin. Suomalaisgeologi Hanna Kaasalainen seurasi purkauksen kehittymistä Islannissa alusta asti. Tulivuorenpurkaus lamautti lentoliikenteen 2010 Julkaistu 16.04.2010 - 16:00. Päivitetty 27.11.2017 - 13:58 Islannissa purkautuneen tulivuoren syöksemä tuhka sekoitti pahoin pohjoisen Euroopan lentoliikenteen keväällä 2010. Useita lentokenttiä jouduttiin sulkemaan. Huhtikuun 14. päivä vuonna 2010 käynnistynyt tulivuorenpurkaus Eyjafjallajökull-jäätikön alla aiheutti höyry- ja tuhkapilviä, jotka nousivat kahdeksan kilometrin korkeuteen.

Krakatau aiheutti massiivista tuhoa 1800-luvulla – ainakin 36 000 ihmistä kuoli ja maapallon lämpötila tippui yli asteella Krakatau tunnetaan aktiivisena tulivuorena, ja se onkin purkautunut vuosien aikana useaan kertaan. Lauantai-iltana paikallista aikaa tsunamin Indonesiassa aiheuttanut Krakatau-tulivuori on aiheuttanut rajua tuhoa aiemminkin. Tulivuoren purkautuminen elokuussa 1883 aiheutti 40-metrisen tsunamin, jonka seurauksena arvioidaan kuolleen ainakin yli 36 000 ihmistä. Aalto tuhosi toistasataa saarten rannikoilla sijainnutta kylää ja pikkukaupunkia. Tsunami kouraisi myös merellä, jossa useita laivoja upposi aallon seurauksena. Joitakin laivoja ajautui kilometrien päähän sisämaahan Sumatralla.

Related: