background preloader

Rymden

Facebook Twitter

RYMDBOK HELA. Big Bang. The Big Bang Inledning Hur har vi skapats och varför har vi skapats? Det är väl den största frågan vi människor ställer till oss själva eller till den/det vi tror på. Varför är en fråga som inte har med detta ämne att göra med så det tänker jag inte gå in på heller. Inte direkt alla teorier om när vi har skapats heller men i alla fall en av teorierna: "The Big Bang".

Uttrycket "Big Bang" – som blir ungefär ’den stora smällen’ på svenska – är en teori om hur universum har uppstått och själva termen gavs ut av Fred Hoyle 1950. Vad bygger teorin på? Själva teorin bygger på att allt som finns idag, d.v.s. alla planeter, stjärnor, allt som saker vi använder o.s.v., "sprängdes" fram ur en liten mycket komprimerad energirik punkt av en enorm explosion på bara ett ögonblick och detta var alltså universums födelse.

Några sekunder efter åt var det "oändligt" varmt och det dröjde länge innan det började framkallas atomer och andra ting. Men vad fanns före universums skapelse? Bevisen för teorin. 2013 | Emma | Page 4. Att redovisa förvärvade kunskaper kan ske på många sätt. En metod är att låta eleverna tillverka spel.

Här fick de fria händer att skapa rymdspel. (Bildkvaliteten kan ibland variera på min blogg, en hel del bilder tar jag med mobilkameran eftersom den alltid finns med…) Eleverna har spelat dels i grupperna som tillverkat spelen, men också gått runt i klassen och spelat de andras spel. Samtliga barn i förskoleklassen har fått testa spelen och nästa vecka spelar vi med parallellklassen. En spelplan med svarta hål (hamnar du på ett svart hål måste du slå en etta eller sexa för att få kraft nog att ta dig därifrån).

En spelplan där man slår med tärning och förflyttar sig rätt antal steg. Frågespel med diverse äventyr som kan hända på de olika rutorna. Ett lottospel med rymdtema. Ett memory med de olika planeterna. Detta material är tillverkat på pedagogisk förstärkning. Skolmaterial om rymden | Rymdkanalen. Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor.

Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/?

Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Hur funkar det i rymden? Väl uppe i rymden är allting tyngdlöst. De enklaste vardagssysslor blir svåra i rymden. Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit. Rymdstyrelsens utbildningsmaterial. Leia och Björndjuren - en upptäcktsresa i rymden. Leia och björndjuren – en upptäcktsresa i rymden består av: - Lärarhandledning med högläsningstext, lektionsförslag, tips och fakta. - Elevbok med fantasifulla teckningar, korta faktarutor och kontrollfrågor. Leia går i tvåan och älskar rymden. Hon får följa med tre björndjur (tardigrader) på ett äventyr bland planeterna i vårt solsystem.

De besöker alla planeterna, träffar nyfikna robotar och kraschade rymdsonder.Materialet kan användas som ett komplement till rekommendationer i LGR 2011, i bland annat NO-ämnen och svenska. Läs materialet, ladda ner och skriv ut Lärarhandledning (PDF-fil, 1Mb) Elevboken (PDF-fil, 2Mb) Tyvärr har det tryckta materialet tagit slut. Rymdstenen. Rymden fortsätter. Solsystemet. | Malins PPlugg. Då har vi fortsatt arbetet med rymden. Idag har vi tittat på film och läst böcker om solsystemet och dess planeter. Utefter det återigen gjort en mindmap. Vad har vi lärt oss? Sedan skriver vi en gemensam faktatext. Och så lite bilduppgifter där vi använder lite olika material till barnens stora glädje men här gäller det också att lägga ord på minnet t.ex. silkespapper, filttyg, kladdkrita, tuschpenna.

Ett app-tips kring detta är Solarwalk. Nästa gång väntar arbetet med månen. På länken här ser ni PPn och starten av rymdarbetet.