background preloader

GOTD

Facebook Twitter

Veckans fördjupning – Personnummer. Arkiv med Powerpoints Ta del av tidigare News of the day.

Veckans fördjupning – Personnummer

Klicka här > Ladda ner veckans Powerpoint. Grej of the day - delacommunity. Ophiocordyceps unilateralis. Grej of the day - delacommunity. Lärarnas egna presentationer. Världens längsta ord tar 3.5 timmar att uttala - Består av 189 819 bokstäver. Världens längsta ortsnamn. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när du frågar efter vägen till Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn- drobwllllantysiliogogogoch.

Världens längsta ortsnamn

Annars kanske du hamnar i Taumatawhakatangihangakoauauo- tamateaturipukakapikimaungahoronu- kupokaiwhenuakitanatahu, eller Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit. Lockar turister Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrob- wllllantysiliogogogoch* är det längsta ortnamnet i Wales, Storbritannien, med sina 58 bokstäver. Trots turisternas problem med att uttala det långa namnet har man behållit det i 150 år - just för att locka turister. Vilket man lyckas man med än i dag, trots att två andra platser har ännu längre namn. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Llanfair, alltså den kyrka som omnämns i byns namn Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ( uttal ) är en ort på ön Anglesey vid Wales nordvästra kust.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Befolkningen uppgick till 3 040 invånare vid folkräkningen 2001, på en yta av 0,76 kvadratkilometer.[1] Platsen där byn ligger har varit bebyggd sedan neolitikum. Dess namn är det längsta i Wales, och det tredje längsta i världen. Vanliga kortformer är Llanfair Pwll (kymriska) eller Llanfair PG (engelska). Den statistiska byrån i Storbritannien, National Statistics, använder namnformen Llanfairpwllgwyngyll.[1] Namnet är en sammanslagning av två ortnamn, som så brukligt är på järnvägsstationer i Storbritannien.

Översättning av namnet[redigera | redigera wikitext] Namnet lyder på svenska ”Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka". Källor[redigera | redigera wikitext] Externa länkar[redigera | redigera wikitext] 1850 hittade bonden en hemlig dörr i jorden. Vad han såg på andra sidan får en hel värld att fascineras. Historia kan ibland verka lite torrt och tråkigt, men ibland upptäcks fantastiska saker som ingen kan undgå att fascineras av.

1850 hittade bonden en hemlig dörr i jorden. Vad han såg på andra sidan får en hel värld att fascineras.

Detta är ett sådant ställe. Vid en liten vik i Skottland, inbäddad och gömd bland de gröna kullarna, finns en väl undanstoppad hemlighet. Vid första intryck kanske det inte verkar speciellt imponerande, men ett steg in här och du kommer förbluffas över vad du ser. För nästan tusen år sedan var detta en mycket viktig plats, men den gick förlorad och begravdes under sanden. Ingen hade en aning om att denna plats någonsin existerat, men när en fruktansvärd storm svepte in över Orkneyöarna 1850, blottades en otrolig hemlighet… På Orkneyöarna utanför Skottland, inbäddad i mossiga och gröna kullar, ligger en hemlighet som är äldre än de stora pyramiderna i Egypten. 10 uppfinnare som dödades av sina egna uppfinningar.

Six mysterious historical objects which remain unexplained. Super Mario Bros. Tomas Lindahl. Jack o Lantern. Jack o Lantern. Rosa sjön. GOTD Kebnekaise. Harry Potter. Sahara 1 3. Veckans grej of the day – Robotkockar gör succé i Kina. Ett kinesiskt universitet har fått två nya kockar.

Veckans grej of the day – Robotkockar gör succé i Kina

Men det är något speciellt med kockarna. Veckans fördjupning handlar om just det som gör kockarna speciella. Läs om detta i barnens artikel. För att underlätta grejandet i klassrummen har vi tagit fram bilder att använda samt länkar till källor. Vi har även tagit fram en Powerpoint som följer samma struktur som barnens fördjupningsartikel. Vi har lagt till en ledtråd om vad veckans fördjupning handlar om. De ofrivilliga astronauterna. Nyligen skickade Iran upp en apa i rymden.

De ofrivilliga astronauterna

Den är det senaste i raden av djur som ofrivilligt tjänstgjort som astronauter. Frågan är vad forskarna fått ut av alla försök. Och varför är vissa djur mer populära än andra? En granskning av statistiken visar att mängder med apor och hundar sänts i väg mot stjärnorna – men bara två katter. Fast när det gäller det totala antalet individer så står sig hundarna och aporna slätt i jämförelse med de ryggradslösa djuren. Avsikterna med försöken har varierat. . – Allt beror på vad man är ute efter. Han har själv varit med om ett omtalat experiment med djur i rymden. Experimentet visade att några av björndjuren lyckades överleva i vakuum, under fullständig uttorkning och utsatta för hög strålning. Kickstart med kluriga frågor. Näslös beskyddare, står det på tavlan.

Kickstart med kluriga frågor

Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Arbeta praktiskt med grej of the day. Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt.

Arbeta praktiskt med grej of the day

Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor. Helt plötsligt så ser eleverna detta och det är dit jag vill komma. Att arbeta med grej of the day är inte så arbetsamt som man skulle kunna tro. Jag har gjort en ”roligare” skrivbok till eleverna. Eiffeltornet.pptx. GOTD. Fågelås skola i Gate. Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi?

Fågelås skola i Gate

05/02 Alla hjärtans dag 04/02 Mount Everest 03/02 Papperstillverkning 02/02 Walt Disney 27/01 Förintelsedagen, artikel från DN 21/01 Nationella kramdagen 20/01 Alpackor 16/01 Bordsskick. Varmt fast kallt. GOTD om GOTD - Google Slides.