background preloader

Ilmastonmuutos

Facebook Twitter

Vetyauto haastaa akkusähköauton. Autoalan uuden käyttövoimaennusteen grafiikoissa vilkkuu uutta väriä vuoden 2030 kohdalla.

Vetyauto haastaa akkusähköauton

Uusi väri edustaa vetyautojen hiljaista nousua. Toyota Mirai tulisi mielellään Suomeen, jos vain olisi paikkoja, joissa vetyä voisi tankata. Himalajan syöksytulva on vuoriston asukkaille ilmastonmuutoksen nopeimmin kasvava uhka – näin vuoristo synnyttää tulva-aallon. Intialle kuuluvassa osassa Himalajan vuoristoa tapahtui eilen sunnuntaina raju tulva, joka tuhosi vesivoimalaitoksen ja aiheutti useita kuolonuhreja.

Himalajan syöksytulva on vuoriston asukkaille ilmastonmuutoksen nopeimmin kasvava uhka – näin vuoristo synnyttää tulva-aallon

Tulvan syystä ei ole toistaiseksi täsmällistä tietoa, mutta selvää on, että se sai alkunsa, kun suuri määrä jäätikköalueelle varastoitunutta vettä lähti yhtäkkiä liikkelle. Lue myös: Intian Himalajan syöksytulvassa ainakin 14 kuollutta ja ainakin 125 on kateissa – eloonjääneitä voi olla loukussa kilometrejä pitkässä tunnelissa Tiedotusvälineet ovat kertoneet, että jäätikössä olisi tapahtunut murtuma, jonka seurauksena jäämassan taakse varastoitunut vesi olisi päässyt syöksymään alas Alaknanda- ja Dhauligangajokiin.

Tämä lienee harhaanjohtava ilmaus, koska vuoristojäätikkö ei "murru" samalla tavalla kuin esimerkiksi Etelämantereen reuna synnyttäessään jäävuoria, huomauttaa Indian Express (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Jukka Lindström & Noin viikon uutiset. Etusivu - My2050 - elämyspeli ilmastonmuutoksesta. Miten ilmastokriisi ratkaistaan? - LUT. Somalia julisti hätätilan heinäsirkkojen takia: peltoja tuhoavien sirkkojen määrä voi vielä jopa 500-kertaistua - Ulkomaat. Somalia julisti hätätilan heinäsirkkojen takia: peltoja tuhoavien sirkkojen määrä voi vielä jopa 500-kertaistu Somalia ja Pakistan julistivat viikonloppuna kansallisen hätätilan, koska historiallisen paha heinäsirkkojen invaasio uhkaa voimistua entisestään.

Somalia julisti hätätilan heinäsirkkojen takia: peltoja tuhoavien sirkkojen määrä voi vielä jopa 500-kertaistua - Ulkomaat

Afrikan sarvessa sirkkojen aiheuttama uhka ruokaturvalle ja ihmisten elinkeinolle on ennennäkemätön, YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO. Mainos (Teksti jatkuu alla) Kyse on jotka elävät tavallisesti yksinään mutta ryhtyvät silloin tällöin useiden sukupolvien ajaksi. Samalla niiden ruokavalio laajentuu ja ulkonäkökin muuttuu vihreänruskeasta kirkkaan keltaoranssiksi.

Nykytilanteeseen johtanut parveilu alkoi toden teolla viime vuoden aikana. Asiantuntijat uskovat, että poikkeuksellisen suuret sirkkaparvet johtuvat sään ääri-ilmiöistä, joiden yleistyminen on puolestaan yhdistetty ilmastonmuutokseen. ”Suomessa pellot ovat keskimäärin aika isoja, mutta täällä maanviljelijällä on tyypillisesti pieni peltotilkku. Tämä animaatio näyttää, kuinka ilmasto lämpenee edelleen – Suomalaistutkija teki päivitetyn version huomiota herättäneestä videostaan. Maailmalla levinneen ilmastovideon tehnyt tutkija Antti Lipponen vastaa haastatteluihin vaikka keskellä yötä.

Tämä animaatio näyttää, kuinka ilmasto lämpenee edelleen – Suomalaistutkija teki päivitetyn version huomiota herättäneestä videostaan

Ohjelma ei ole katsottavissa ulkomailla. Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Lipposen ilmastoanimaatiot ovat saaneet suurta suosiota Twitterissä. Etenkin elokuussa 2018 julkaistu video maapallon lämpenemisestä levisi maailmanlaajuisesti, sai miljoona näyttökertaa ja poiki yhteydenottoja ympäri maailmaa. 15. tammikuuta Lipponen julkaisi uuden, päivitetyn videon, jossa kerrotaan, miten maapallon lämpötila on muuttunut vuoteen 2019 saakka.

Video perustuu Nasan GIS-instituutin julkaisemaan lämpötiladataan. Lopputulos ei yllättänyt tutkijaa. – Ihan samanlainen suuntaus jatkuu kuin ennenkin, eli lämpimämpään päin ollaan menossa. Maailman lämpötila oli viime vuonna noin asteen korkeampi kuin ennen vuotta 1980. Amazonilla Waiapin heimo puolustaa maita, jotka Brasilian presidentti Jair Bolsonaro haluaa kaupallisille intresseille. Heimo sanoo, että laittomat kaivosmiehet murhasivat heimon jäsenen.

Amazonilla Waiapin heimo puolustaa maita, jotka Brasilian presidentti Jair Bolsonaro haluaa kaupallisille intresseille

Volume 0% Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts Keyboard Shortcuts play/pause increase volume decrease volume. BBC Earth - This technology can remove CO2 from the air-... Pienestä ruskeasta rotasta tuli ensimmäinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon kuollut nisäkäs - Ulkomaat. Ilmastonmuutos Suomessa. Ilmastonmuutos tuo sakaalin Suomeen – Tutkija: "Ihmettelisin, jos se ei ilmestyisi 10 vuoden sisään" Leudot ja lämpöisät talvet houkuttelevat Suomeen eläimiä, joita ei täällä aikaisemmin ole ollut.

Ilmastonmuutos tuo sakaalin Suomeen – Tutkija: "Ihmettelisin, jos se ei ilmestyisi 10 vuoden sisään"

Tulokkaiden joukossa ovat sakaalin ohella muun muassa tunneliruohomyyrä, idänmetsähiiri ja kivinäätä. Ilmaston lämpenemisen seuraukset kasvi- ja eläinkunnalle. Asiantuntijat: Ilmastonmuutos tulee, ja sen hillitseminen vaatii radikaalia muutosta. Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – "Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä" Pitkä kuuma kesä antoi monelle kouluun palaavalle nuorelle ajattelemisen aihetta.

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – "Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä"

Helsinkiläiset lukion tokaluokkalaiset Jenni Jämsä ja Mairi Liukko kertovat, että he keskustelevat ilmastonmuutoksesta kavereiden kesken melko usein. – Ruokailussa saatamme puhua ja varsinkin jos tunneilla on puhuttu asiasta tai se on ollut esillä uutisissa, Jämsä sanoo. – Nämä helleaallothan voivat olla ihan sattumaakin, mutta kyllä me ehkä huonompaan suuntaan olemme menossa, Liukko arvelee.

Uusimman, vielä julkaisemattoman, nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun asiaa viimeksi kysyttiin vuonna 2008, melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta oli noin 40 prosenttia nuorista. Tytöt ovat selvästi enemmän huolissaan kuin pojat, mutta eniten merkitystä on koulutuksella: mitä korkeampi koulutus, sitä vakavammin asiaan suhtaudutaan.

Nuoret vaikuttavat ostoksillaan. Tästä ilmastonmuutoksessa on kyse - katso animaatio - Yle Triplet. YK:n kaksiviikkoinen ilmastokokous alkaa marraskuun viimeisenä päivänä.

Tästä ilmastonmuutoksessa on kyse - katso animaatio - Yle Triplet

Kokouksessa on tarkoitus saada aikaan uusi, kattava ilmastosopimus, joka rajaisi ilmaston lämpenemisen kahteen celsiusasteeseen. Lähes kaikki valtiot ovat antaneet lupauksensa omista kansallisista päästöleikkauksista. Tutkijoiden mukaan ne eivät kuitenkaan riitä kahden asteen tavoitteeseen, vaan vievät maailman vajaan kolmen asteen lämpenemisen tielle.

Tältä pohjalta Pariisissa pitäisikin saada aikaan sellainen sopimus, että päästötavoitteita voidaan jatkuvasti kiristää. Tähän mennessä ilmakehän lämpötila on noussut keskimäärin 0,85 astetta verrattuna aikaan ennen teollista vallankumousta. Ilmastovouhotus on iso vitsi. Palasin kotiin Intian-matkalta ja laitoin TV:n päälle.

Ilmastovouhotus on iso vitsi

Siellä puhuttiin, kuinka Pohjoismaissa asuvien on myllättävä täysin arkensa globaaleissa ilmastotalkoissa. Naurahdin ääneen. Mietin, että lopettaisivat tuon vouhotuksen, koko juttuhan on iso vitsi. Jo lyhyt kiertomatkailu Intiassa ja varsinkin sen saasteiden myrkyttämässä pääkaupungissa New Delhissä riitti kirkastamaan asian: päästöjen suhteen olemme menettäneet pelin. Mikään ei voi pelastaa ilmastoa, elleivät miljardit ihmiset Aasiassa muuta radikaalisti käytöstään.

Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian talous kasvaa seitsemän prosentin vauhtia, ja vielä lehmänkakkataloissa asuva agraariväestö keskiluokkaistuu. Pohjoismaissa ihmiset välttelevät lihansyöntiä, kierrättävät jätteensä ja ajavat hybridiautolla.

Reilu miljardi ihmistä heittää roskat maahan. Maailman terveysjärjestön mukaan Intiassa kuolee 1,2 miljoonaa ihmistä vuodessa ilmansaasteisiin.