background preloader

Ilmasto, sää, ilmastonnmuutos, ilmanlaatu

Facebook Twitter

Sitra: Punainen liha pannaan ja omat autot vapaa-ajalla kotiin – ilman ennennäkemättömän kovia tekoja ilmastotavoite karkaa Suomessa. Ajatushautomo Sitra on julkistanut hurjat ilmastolaskelmat.

Sitra: Punainen liha pannaan ja omat autot vapaa-ajalla kotiin – ilman ennennäkemättömän kovia tekoja ilmastotavoite karkaa Suomessa

Sitran tilaamien laskelmien mukaan edes EU:n kaavailemat tiukemmat tavoitteet eivät riitä Suomen kaltaisille maille. Sitran laskelmat koskevat tarkemmin vain Suomea ja Japania. Laskelmien tulokset avaavat näkymän siihen, miten suomalaisten pitää nopeasti muuttaa sitä miten syömme, liikumme ja asumme. Fortumin suunnitelma Norjassa: Hiilidioksidi napataan talteen voimalaitoksen piipusta ja haudataan merenpohjaan. Maailman maat ovat erikoisen tilanteen edessä.

Fortumin suunnitelma Norjassa: Hiilidioksidi napataan talteen voimalaitoksen piipusta ja haudataan merenpohjaan

Jos maapallon keskilämpötilan nousu halutaan rajata siedettävälle tasolle, ilmakehästä on suurella todennäköisyydellä alettava poistaa hiilidioksidia myös teknologian avulla. Tämä siis sen lisäksi, että energiantuotannon, teollisuuden, liikenteen ja kulutuksen aiheuttamia päästöjä leikataan rajusti – sekä käynnistetään laajoja metsitysohjelmia, jotta nykyisten metsien kykyä sitoa hiiltä saadaan vahistettua.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuisessa erikoisraportissa tehtiin selväksi, että 1,5 asteen ilmastotavoite vaatisi "negatiivisia päästöjä", eli hiilidioksidin sitomista ilmasta. Päättäjille suunnatussa tiivistelmässä (siirryt toiseen palveluun)IPCC esitteli neljä polkua, joista kolme nojasi voimakkaasti yhteen teknologiaan: hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin bioenergian käytön yhteydessä. 10812. Tutkimus: Ilmastonmuutos muuttaa kilpikonnat naaraiksi.

Australialaisessa tutkimuksessa tutkittiin liemikilpikonnien sukupuolia Isolla valliriutalla, Pohjois-Queenslandin alueella, jossa ilmastonmuutos on nostanut keskilämpötiloja.

Tutkimus: Ilmastonmuutos muuttaa kilpikonnat naaraiksi

Mitä lämpimämmässä kilpikonnien munat kehittyvät, sitä enemmän munista syntyy naaraskilpikonnia. Alueella elää kaksi geneettisesti toisistaan eriävää liemikilpikonnapopulaatiota. Toinen populaatio lisääntyy Ison valliriutan eteläisessä päässä ja toinen pohjoisessa, Rainen saaren ja Moulter Cayn alueella. Pohjoisen yli 200 000 munivan naaraan populaatio on yksi maailman suurimmista liemikilpikonnapopulaatioista. Ilmastoahdistus vaivaa! Onko yksilön yksittäisillä toimilla merkitystä, entä yhteisön? Soitimme ympäristötutkijalle ja saimme vastauksen: “Kyllä on!” Julkaistu 16.10.2018 - 19:28.

Ilmastoahdistus vaivaa! Onko yksilön yksittäisillä toimilla merkitystä, entä yhteisön? Soitimme ympäristötutkijalle ja saimme vastauksen: “Kyllä on!”

Päivitetty 16.10.2018 - 19:28 Riku Rantalan syyllisyydentunto miljoonasta lennetystä kilometristä kirvoitti Docventures-yhteisön purkamaan omaa ilmastoahdistustaan. Mitä minä voin tehdä ja onko sillä mitään väliä? Tutkijan mukaan jokaisen valinnoilla on merkitystä, koska joukkovoimalla on merkitystä. Aalto-yliopiston tutkija ja ympäristökonsultti Michael Lettenmeierin mielestä esimerkiksi Docventuresin sometilien seuraajamäärät ovat sen verran suuret, että jos seuraajat sitoutuvat muutoksiin, kyse on jo merkittävästä ekoteosta. IPCC: Ilmasto lämpenee hälyttävällä va. Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan maapallon lämpötila on jo noussut noin asteella esiteollisesta ajasta.

IPCC: Ilmasto lämpenee hälyttävällä va

Mikäli lämpeneminen jatkuu nykyistä vauhtia, 1,5 asteen raja ylitetään vuosisadan puoleen väliin mennessä. Rajan ylittäminen aiheuttaisi merkittäviä riskejä sekä ihmisille että luonnolle. Vaaditaan nopeita päästövähennyksiä, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Ilmaston lämpenemisen seuraukset kasvi- ja eläinkunnalle. Ilmastonmuutos Suomessa. Asiantuntijat: Ilmastonmuutos tulee, ja sen hillitseminen vaatii radikaalia muutosta. Ilmastonmuutos ja 1,5 asteen raja (tekstitetty) Ilmastovouhotus on iso vitsi. Palasin kotiin Intian-matkalta ja laitoin TV:n päälle.

Ilmastovouhotus on iso vitsi

Siellä puhuttiin, kuinka Pohjoismaissa asuvien on myllättävä täysin arkensa globaaleissa ilmastotalkoissa. Naurahdin ääneen. Mietin, että lopettaisivat tuon vouhotuksen, koko juttuhan on iso vitsi. Jo lyhyt kiertomatkailu Intiassa ja varsinkin sen saasteiden myrkyttämässä pääkaupungissa New Delhissä riitti kirkastamaan asian: päästöjen suhteen olemme menettäneet pelin. Mikään ei voi pelastaa ilmastoa, elleivät miljardit ihmiset Aasiassa muuta radikaalisti käytöstään. Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian talous kasvaa seitsemän prosentin vauhtia, ja vielä lehmänkakkataloissa asuva agraariväestö keskiluokkaistuu. Pohjoismaissa ihmiset välttelevät lihansyöntiä, kierrättävät jätteensä ja ajavat hybridiautolla.

Reilu miljardi ihmistä heittää roskat maahan. Maailman terveysjärjestön mukaan Intiassa kuolee 1,2 miljoonaa ihmistä vuodessa ilmansaasteisiin. Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu. Tästä ilmastonmuutoksessa on kyse - katso animaatio - Yle Triplet. YK:n kaksiviikkoinen ilmastokokous alkaa marraskuun viimeisenä päivänä.

Tästä ilmastonmuutoksessa on kyse - katso animaatio - Yle Triplet

Kokouksessa on tarkoitus saada aikaan uusi, kattava ilmastosopimus, joka rajaisi ilmaston lämpenemisen kahteen celsiusasteeseen. Lähes kaikki valtiot ovat antaneet lupauksensa omista kansallisista päästöleikkauksista. Tutkijoiden mukaan ne eivät kuitenkaan riitä kahden asteen tavoitteeseen, vaan vievät maailman vajaan kolmen asteen lämpenemisen tielle. Tältä pohjalta Pariisissa pitäisikin saada aikaan sellainen sopimus, että päästötavoitteita voidaan jatkuvasti kiristää. Tähän mennessä ilmakehän lämpötila on noussut keskimäärin 0,85 astetta verrattuna aikaan ennen teollista vallankumousta. Ilmasto lämpenee - Mitä se tarkoittaa Suomelle tällä hetkellä? "Tämä raportti on tikittävä aikapommi" – Jättiselvitys vaatii kasvihuonepäästöjen nopeaa leikkaamista, Yle seuraa maailman reaktioita hetki hetkeltä.

"Lähivuodet ovat luultavasti ratkaisevin aika ihmiskunnan historiassa", sanoo kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin Debra Roberts.

"Tämä raportti on tikittävä aikapommi" – Jättiselvitys vaatii kasvihuonepäästöjen nopeaa leikkaamista, Yle seuraa maailman reaktioita hetki hetkeltä

Kaikkien maailman valtioiden on sitouduttava nopeisiin ilmastotoimiin, jos maapallon lämpeneminen halutaan pitää aisoissa. Näin toteaa kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC varhain maanantaiaamuna julkaistussa raportissaan. Raportin mukaan ihmisen aiheuttama lämpeneminen on vielä rajattavissa 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta, mutta se vaatii ennätyksellisen nopeita toimia.Pelkästään puoli astetta enemmän tarkoittaisi, että maailma olisi dramaattisesti huonommassa jamassa: merenpinta nousisi enemmän, herkät ekosysteemit olisivat vaarassa. Sää ja säätiedotukset. Sääennustukset ovat television kestosuosikkeja.

Sää ja säätiedotukset

Vuosien varrella ne ovat muuttuneet, mutta asialinjalla on pysytty aina. Jo tv-toiminnan ensimmäisinä vuosina tuli tunnetuksi Mainos-tv:llä säätä ennustava meteorologi Paavo Salmensuu. YLEn tv-lähetyksissä säätietoja lukivat vuosikausia uutistoimittajat. Meteorologit tulivat uutisstudioon vuonna 1969, mutta alkuvaiheessa he olivat ruudussa vain muutamana päivänä viikossa. Ilmanlaatu. Tiedepaukku: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisiin alueisiin? Suomen muuttuva ilmasto - ilmasto-opas.fi.

Ilmastonmuutoksen seurauksena Suomen lämpötilat nousevat, sademäärät kasvavat, lumipeiteaika lyhenee ja myös routaa on aiempaa vähemmän.

Suomen muuttuva ilmasto - ilmasto-opas.fi

Lisäksi Itämeren pinta nousee ja jääpeite kutistuu. Laskelmien mukaan ilmasto näyttää muuttuvan enemmän talvella kuin kesällä. Suomen ilmaston ennustetaan muuttuvan enemmän talvella kuin kesällä Suomen lämpötila nousee tulevaisuudessa enemmän ja nopeammin kuin maapallolla keskimäärin . Väärinkäsitys: Sää on sama kuin ilmasto. Suomen ilmasto muuttuu. Julkaistu 19.11.2012 - 09:37.

Päivitetty 20.11.2012 - 13:07 Ilmastonmuutos on jo tosiasia. Voimistuvan kasvihuoneilmiön vuoksi ilmakehän lämpötila nousee ja se vaikuttaa Suomenkin oloihin. Mikä sään ennustamisessa niin vaikeaa on? Testaa kuinka hyvä meteorologi olisit. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Suomen Luonto - Joulu–maaliskuussa lämmintä,... Ilmari-oppituntimateriaalin sisältö. Sisältö on mitoitettu 90min mittaiselle tunnille. Aloitus Osion kesto: n. 20 min. Moi kaikille, minun nimeni on xxxx ja olen täällä nyt muutaman suomalaisen ympäristöjärjestön edustajana. Temperature Anomalies by Country 1880-2017. What the World Would Look Like if All the Ice Melted. Climate change: how hot will it get in my lifetime? - interactive. 7 mallia lasten ja nuorten vaikuttavaan ilmastotoimintaan. Tässä tekstissä kerrotaan, mistä “Lapset ja nuoret merkityksellisinä ilmastotoimijoina” -hankkeessa oli kyse, millaiset ilmastotoimintamallit hankkeessa saatiin aikaan, mitä asioita ohjaavan aikuisen kannattaa huomioida projekteja ohjatessaan ja mitä hankkeen aikana opittiin.

Lapset ja nuoret merkityksellisinä ilmastotoimijoina -hankkeessa mietittiin ilmastokasvattajien ja muiden ilmastotoimijoiden yhteistyönä, millaisia henkilökohtaisia kulutusvalintoja isompia ilmastotekoja lapset ja nuoret voivat tehdä yhdessä. Mietinnän pohjalta tehtiin malleja, joiden tarkoituksena on, että kenen tahansa opettajan tai ryhmän ohjaajan on helppo lähteä toteuttamaan näitä merkityksellisiä tekoja oman ryhmänsä kanssa.

Tuho vai täyskäännös? - Yle Uutiset. Pystymme yhä tarkemmin arvioimaan, miten kiihtyvä ilmastonmuutos – eli kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä – muuttaa maailmaa. Tiedeyhteisö on laatinut kasvihuonekaasujen kehittymistä kuvaavia skenaarioita eli eräänlaisia tulevaisuuspolkuja, joita myös YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC käyttää. Ne auttavat meitä ymmärtämään ilmaston lämpenemistä ja sen seurauksia. Näitä tulevaisuuspolkuja neuvottelijat käyttävät ohjenuorana myös Pariisin suuressa ilmastokokouksessa joulukuussa 2015. Myös Ylen tulevaisuuspolut pohjautuvat näihin skenaarioihin. Tulevaisuuspolut, eli niin kutsutut RCP-skenaariot, ovat kasvihuonekaasujen pitoisuuksien mahdollisia kehityskulkuja (RCP, Representative Concentration Pathways).

Skenaarioista toiveikkain on RCP2.6. Skenaario RCP4.5 tarkoittaa ilmastopolitiikan osittaista onnistumista. Skenaario RCP8.5 on tulevaisuuspoluista synkin. Tutkijat ovat arvioineet osalle ilmiöistä ajankohdan päästöjen määristä ja maapallon lämpötilan noususta riippuen. Ilmastonmuutos - Luonnonvarakeskus. Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – "Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä"

Suomen ilmasto muuttuu. Videot ja visualisoinnit - ilmasto-opas.fi. Testaa tietosi ilmastonmuutoksesta Ilmasto-opas.fi-sivuston Ilmastovisassa. Valitse pelin kysymyksiin esittämistä vastausvaihtoehdoista se oikea. Ilmastonmuutostieto luotettavasti - ilmasto-opas.fi. A global map of wind, weather, and ocean conditions. Hurrikaanikausi on todella nyt huipussaan – Atlantilla riehuu Florencen lisäksi kolme muuta myrskyä. Riku Rantala: Miljoonan lentokilometrin jälkeen syyllistäminen ei enää pure ilmastorikoksiini – päättäjät, laittakaa minut ruotuun vaikka väkisin! Polkupyörämalli ilmastokasvatuksen tueksi - Ympäristökasvatus-verkkolehti. Näkökulma: Miksi pienentäisin päästöjäni, kun kiinalaiset ja intialaiset saastuttavat kuitenkin? Jos syön lihan sijaan kasviksia, peruuntuuko ilmastonmuutos?

Jos vaihdan yksityisauton bussiin, päristelläänkö Aasiassa skoottereilla senkin edestä? Juttu on julkaistu helmikuussa 2017. Edellä mainittuihin kysymyksiin törmää usein. WHO: Suomessa on maailman paras ilmanlaatu. Ilmanlaatua voi parantaa pienillä teoilla. Earth - 3D Real-time Air pollution map. David Attenborough’n viesti Davosiin kokoontuneille päättäjille: Jos tuhoamme luonnon, tuhoamme itsemme. Englannin prinssi William haastatteli veteraanidokumentaristia Davosin talouskokouksen avauspäivänä. Davosin talouskokous alkoi tiistaina puheella luonnon puolesta, kun Englannin prinssi William haastatteli 92-vuotiasta luontodokumentaristia David Attenborough’ta. Attenborough puhui leppoisasti, mutta vahvoin sanoin luonnonsuojelun puolesta. Hän sanoi, että ilmastokriisin kiireellisyyttä on vaikea yliarvioida. – Ihmisiä on niin paljon ja olemme niin voimakkaita, että voimme tuhota kokonaisia ekosysteemejä edes huomaamatta sitä.

Attenborough korosti luonnon verkostomaisuutta: yhteydet ovat monimutkaisia, ja jonkin eliön kohtaama tuho voi aiheuttaa odottamattomia seurauksia muualla. Prinssi William kysyi Attenborough’lta myös neuvoa omalle sukupolvelleen, joka on nousemassa yhteiskunnallisille johtopaikoille. Attenborough huomautti, että nykyään useampi ihminen kuin koskaan on vailla kosketusta luontoon. – Jos tuhoamme luonnon, tuhoamme itsemme. Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa. Sammaltunturin mittaukset paljastavat, että ilmastosopimuksia rikotaan – tunturissa myös pullotetaan Euroopan puhtainta ilmaa Amerikkaan. Ilmastoraportista vuotaneet tiedot ovat synkkää luettavaa – Maankäytön vaikutukset ilmastonmuutokseen ovat valtavat. Intia tukehtuu hengiltä – Lääkäri neuvoi saasteista sairastunutta Katha Kararia, 18, muuttamaan pois kotikaupungistaan.

Hengitysliitto. Kouluihin tulossa uudenlaista ilmasto-opetusta – "Pari maantiedon tuntia ysiluokalla ei riitä" 25 SANAA ILMASTOSTA. WWF Suomi - Ilmastokriisin ratkaisut ovat jo olemassa! Maapallo avautuu IPCC:n raportista, Trumpista ja ilmastodenialisteista - katso viestiketju! Delhi haukkoo ilmaa myrkyllisessä savusumussa – Suomen suurlähetystön asiainhoitaja: Ilman likaisuuden voi jopa maistaa. Ilmastonmuutos on kasvihuoneilmiön voimistumista.