background preloader

Kaupungin vaalitaistelu

Facebook Twitter

Tänne kerätään tärkeitä linkkejä, joiden avulla voimme saada tietoa kaupungin luonnosta, ihmisten hoivasta, eläimistä ja energiasta.

Ohjelmointipäivä

Myrkyt. Maatilalla kasvatetaan ruokaa. Järvi. Tietoa kalasta. Vaalikone - Keskisuomalainen. HS Lasten uutiset - Kausi 2018 - Jakso 9 - Uni on tärkeää. HS Lasten uutiset - Kausi 2018 - Jakso 6 - Lukeminen on tärkeä taito. Lasten uutiset 7.4. – Jos lapset saisivat päättää. Ydinvoima suuri vähäpäästöisen energian tuottaja, tuulesta ja auringosta sähköä entistä halvemmalla.

Eri sähköntuotantomuodot tulevat jatkossakin täydentämään toisiaan, ennakoivat energia-alan asiantuntijat Ylen aamu-tv:ssä Miten energiantuotanto kehittyy, kun ilmastonmuutoksen torjuntaan keskitytään yhä enemmän?

Ydinvoima suuri vähäpäästöisen energian tuottaja, tuulesta ja auringosta sähköä entistä halvemmalla

Uusiutuvan energian tuotannon lisäämisen ohella keskustellaan myös ydinvoiman mahdollisuuksista. Yle kertoi viime viikolla, kuinka Aalto-yliopiston energiatekniikan professori Sanna Syri toivoo avoimempaa keskustelua ydinvoiman roolista tulevaisuuden energiantuotannossa, jos maapallon lämpenemistä halutaan todella hillitä.

Eri energiantuotantomuotojen suhdetta pohtivat maanantaina Ylen aamu-tv:ssä erikoistutkija Ville Tulkki Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä sekä energiatehokkuuden professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Janne Kinnunen on hiljentänyt jo 31 000 katsojaa tarinallaan – Koulukiusatun kokemukset itkettävät koululaisia vuosi toisensa jälkeen. Kajaani Miehen kantama urheilukassi putoaa näyttämölle.

Janne Kinnunen on hiljentänyt jo 31 000 katsojaa tarinallaan – Koulukiusatun kokemukset itkettävät koululaisia vuosi toisensa jälkeen

Kassista kömpii ulos huomattavan pienikokoinen mies. Yleisö hymähtää. Tämä on 316 kerta, kun Matias Nieminen vangitsee yleisön mielenkiinnon tulemalla kassista. Hän ja Janne Kinnunen esittävät jälleen kerran koulukiusaamiseen paneutuvaa kiertue-esitystä, jota aina joku yleisöstä katsoo vedet silmissä. – Esityksen jälkeen on joka kerta täysi hiljaisuus. Matias Niemisen mukaan jokainen katsoja joutuu näytelmän aikana miettimään suhtautumistaan kiusaamiseen. Vaalikone paljastaa: Ehdokkaat antaisivat rahaa mieluummin vanhuksille kuin kouluille. Ikä vaikuttaa ehdokkaiden rahanjakohaluihin: mitä vanhempi ehdokas on, sitä vahvemmin rahaa halutaan laittaa vanhusten hoitoon.

Vaalikone paljastaa: Ehdokkaat antaisivat rahaa mieluummin vanhuksille kuin kouluille

Yle Uutiset selvitti kuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksien perusteella, mihin ehdokkaat sijoittaisivat peruspalveluihin korvamerkityn kuvitteellisen rahalahjoituksen. Kysymys oli muotoiltu seuraavasti: "Jos kotikuntasi saisi suuren rahalahjoituksen peruspalveluiden kehittämiseen, mihin seuraavista raha tulisi ensi sijassa kohdentaa. Vanhusten hoitaminen perheissä tekee paluuta. Kunnat ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamaan myös vanhuksia perhehoitoon.

Vanhusten hoitaminen perheissä tekee paluuta

Tätä nykyä perhehoidossa elää koko maassa arviolta sata vanhusta, mutta useissa kunnissa perhehoitomahdollisuuksia tutkitaan. Kotimaa 14.3.2009 klo 12:20päivitetty 15.3.2009 klo 08:59 Perhehoidossa ei ole kyse hoitokotiyrityksestä vaan hoitajan omassa kodissa tapahtuvasta hoidosta. Yhdellä hoitajalla voi olla hoidettavaan neljä vanhusta, kahden hoitajan perheellä korkeintaan seitsemän vanhusta. Perhehoitoliiton mukaan summat ovat olleet melko alhaisia: palkkiot ovat olleet noin 600 euroa ja kulukorvaukset noin 500 euroa kuussa vanhusta kohti. Kotona asuvia vanhuksia hoidetaan koko ajan enemmän soittamalla kuvapuheluita: "Hyvää päivää Aila, kuuluuko?" 71-vuotias Aila Pöntinen istuu kotonaan keittiönpöydän ääressä ja tuijottaa tablettitietokonetta.

Kotona asuvia vanhuksia hoidetaan koko ajan enemmän soittamalla kuvapuheluita: "Hyvää päivää Aila, kuuluuko?"

Pelargoniat kukkivat parvekkeella ja seinäkello raksuttaa tasaista tahtia. Pian hiljaisuus rikkoontuu, kun tietokone pirahtaa puhelimen lailla. Aila painaa tottuneesti vihreää nappia ja kuvaruutuun ilmestyy hoitajan kasvot. Vanhusten hoito puhutti Ylen vaalitentissä. Vanhusten hoito herätti vilkasta keskustelua Yleisradion Suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana.

Vanhusten hoito puhutti Ylen vaalitentissä

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutui selittelemään, miksi nykyinen hallitus ei ole saanut aikaiseksi vanhuspalvelulakia. Vaalit 2011 14.4.2011 klo 22:34päivitetty 16.4.2011 klo 12:40 Kataisen mukaan vanhuspalvelulaki on niin iso kokonaisuus, että sitä ei pystytä kerralla tekemään. Katainen korosti, että kyseessä on hintava kokonaisuus. Vaasaan halutaan lisää lastenkerhoja. Kaupunki aikoo laajentaa kerhotoimintaa avointen päiväkotien yhteydessä.

Vaasaan halutaan lisää lastenkerhoja

Avoimia päiväkoteja on Vaasassa viisi. Tällä hetkellä Vaasassa 3-5 -vuotiaille lapsille tarkoitettu kerho toimii kahdesti viikossa avoimissa päiväkodeissa. Forssassa aikuiset lupaavat kuunnella ja kunnioittaa lasta. Forssan tavoite - olla maan lapsiystävällisin kaupunki viiden vuoden kuluttua - sitouttaa lasten kanssa tekemisissä olevat aikuiset.

Forssassa aikuiset lupaavat kuunnella ja kunnioittaa lasta

Aikuiset joutuvat miettimään käytöstään ja tapojaan puhua ja kohdata lapsi monellakin tavalla. Kaupungin henkilökunta on sitoutunut esimerkiksi siihen, että aikuisten on kunnioitettava lapsia ja annettava lasten olla päättämässä itseään koskevista asioissa. Päiväkoti Augustinan johtaja Titta Autio sanoo, etteivät vaatimukset ole itsestään selvyyksiä edes lasten hoitohenkilökunnalle. Unicef: Pori on lapsiystävällinen kaupunki. Suomen Unicefin myöntämä tunnustus annetaan kunnalle, joka ottaa huomioon lasten oikeudet toiminnassaan.

Unicef: Pori on lapsiystävällinen kaupunki

Pori on saanut Unicefilta lapsiystävällisen kunnan (siirryt toiseen palveluun) tunnustuksen. Pori on yhdestoista tunnustuksen saava suomalaiskunta. Unicefin mukaan lapsiystävällisessä kunnassa lasten oikeudet toteutuvat. Näihin kuuluu muun muassa lasten oikeus osallistua heitä koskevien palvelujen suunnitteluun ja arviointiin. Pori saa kiitosta muun muassa siitä, että kaupunki on edistänyt lasten ja nuorten mahdollisuuksia liikkua ja saada kulttuurielämyksiä. Työtä jatkettava. Uusilla asuinalueilla varaudutaan sään ääri-ilmiöihin.

Uudessa kaupunkisuunnittelussa varaudutaan vaihteleviin sääilmiöihin.

Uusilla asuinalueilla varaudutaan sään ääri-ilmiöihin

Lisääntyvien sateiden vuoksi asuinalueille suunniteltujen puistojen kasvillisuus, lammet ja purot hidastavat vesien kulkeutumista nopeasti täyttyvään viemäriverkostoon. Vantaan Kartanonkosken asuinaluetta kaunistaa puro lampineen. Edellisillan ja yön rankkasade näkyy puron reunoilla. Vesi on noussut jossain vaiheessa jopa 20 senttiä korkeammalle. Ekopolis – Voiko kaupunkisuunnittelu pelastaa maailman? Lasten laiskaan liikkumiseen haluttiin muutos kertarysäyksellä – kaupunki palkkasi kouluihin 15 liikunnanohjaajaa. LappeenrantaKolme liikunnanohjaajaa on juuri saapunut Lappeenrannan Nuijamaan kyläkoululle esittäytymään lapsille ja kertomaan, mitä kaikkea heidän kanssaan voitaisiin tehdä. Uusia ideoita tosiaan näyttää löytyvän. Ensin vähän lämmitellään. Seuraavassa hetkessä lapset jo juoksevatkin hiki otsalta valuen. Mennään metsään. Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää. Ylen uusi neliosainen Elävät puut -luontosarja sukeltaa syvälle puiden salaperäiseen ja moniaistiseen maailmaan upeaa luontokuvausta hyödyntäen.

Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut puu alkaa välittömästi erittää hajua, jonka muut puut tunnistavat. Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä" On vaikea kuvitella suomalaista maisemaa ilman puita, mutta harva tulee ajatelleeksi, että kotoisia mäntyjä, kuusia ja muita puulajeja ei todennäköisesti kasvaisi täällä ilman sieniä. Sienettömän Suomen maisemaa hallitsisivat ruohotasangot, nummet tai pensaikot.

Viisi omaperäistä metsää – tee metsäretki autiosaarelle, arboretumiin tai erikoisten soittimien pariin. Jakso 2: Suomen viisain puu. Jakso 1: Suomen sisukkain puu. Opettajalle.