background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Webbkurs: IT för lärare. För en tid sedan hjälpte jag Nationalencyklopedin att ta fram en av tre webbkurser som ingår i det webbaserade utbildningspaketet ”IT för lärare”. I paketet ingår flera utbildningar som helt och hållet fokuserar på hur internet och sociala medier kan användas i undervisningen. Det bästa av allt – under 2015 erbjuder NE alla som är lärare och som har ett personligt konto att ta del av webbkurserna helt kostnadsfritt! Så om du har ett NE-konto några minuter över i sommar är dessa 20-30 minuterskurser väl värda att klicka sig igenom. Läs mer om utbildningarna och logga in genom att klicka här! Dessa tre kurser om sociala medier i undervisningen har jag varit med och tagit fram: Inside Search. Google is the most popular search engine on the web. Most of us rely on Google search for finding information. Sometimes it can be difficult to find just the right information we are actually looking for out of the hundreds or thousands of results returned in Google’s search.

Despite using Google every day, we still use it in its simplest form. But Google has a plenty of tricks up its sleeves that can help us perform more quick, efficient and effective searches on Google. Towards this end, in July 2012 Google created an online course called Power Searching with Google. The Google Power Searching course is available online on edX as an Xseries program. Go to Power Searching with Google Course The course is structured as a series of 6 modules, each of which comprises of 5-6 short video lessons. The instructor of the course is Daniel M. Power Searching with GoogleAdvanced Power Searching with Google XSeries Program in Power Searching with Google. Itiskolan : RT @Kollakallan:...

Mediekunskapsveckan » Mediataitokoulu. Syftet med temaveckan som firas 10–16.2.2014 är att väcka debatt om medierelaterade frågor, stärka barns och ungas mediekunskap och ge skolorna möjlighet att utveckla sin mediefostran. Temat för Mediekunskapsveckan 2013 är Let’s create a better Internet together. Skolorna och biblioteken kan förstås också lyfta fram andra teman. Tanken är att Mediekunskapsveckan ska kunna vara gemensam för hela skolan och alla läroämnen. Mediekunskapsveckan har samband med den internationella temadagen, Safer Internet Day. Bilder av mig och dig. Poster "Jag tog en bild av en kompis och vill lägga den på nätet. Webbannonser ock spelvaluta. Mediekunskapsveckan samordnas av Nationella audiovisuella institutet (KAVI). Några nätråd till föräldrar |

Så är det tyvärr dags för en ny rättegång mot en man som utnyttjat ett stort antal flickor via nätet. Och som så många gånger förr har den åtalade 31-åringen utgett sig för att vara någon helt annan. Tjejerna han utnyttjade trodde att de hade kontakt med en kille i deras egen ålder. Han har därefter lyckats övertala tjejerna att posera för honom, han har ställt sexuella frågor och i några fall onanerat framför dem. Som förälder, lärare eller annan vuxen är det inte lätt att veta vad man kan göra för att hjälpa barnen i sin omgivning så att de inte blir utsatta för liknande övergrepp eller för nätmobbing och andra kränkningar. Jag har några förslag: Ge inte upp inför teknikutvecklingen. Det är inte säkert att ett barn har den kunskapen, den förståelsen för var gränsen går. Ett annat förslag är att prata med barnen om olika sorters hemligheter.

“Lär små barn skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter. “Vi har lärt barnen att det faktiskt är ok att ljuga ibland. Internet och källkritik. Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga.

Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor UR Är det sant? Fler tips.