background preloader

Tema: Tolerans

Facebook Twitter

Var tredje syrisk flykting högutbildad. Världen ser just nu den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Var tredje syrisk flykting högutbildad

Den främsta orsaken till det är kriget i Syrien. Det är också kriget som är bakgrunden till en rekordstor ström av akademiker till Sverige. 10 procent över snittet SVT Nyheter har undersökt utbildningsnivåerna bland nyanlända och funnit att av de syrier som kom under 2014 hade 37 procent en eftergymnasial utbildning. Mer än var tredje syrier som kommer till Sverige är alltså högutbildad. Siffrorna baserar sig på Arbetsförmedlingens statistik över deltagarna i etableringsuppdraget – där vuxna flyktingar skrivs in efter att de fått permanent uppehållstillstånd.

Loke - Flykten från Sverige + lyrics. Podcast-serie för skolan om flyktingar. ”Varje gång tror jag att det är slut” är en podcast-serie om att fly sitt land.

Podcast-serie för skolan om flyktingar

Serien har producerats för gymnasieskolan och består av tre avsnitt med tillhörande diskussionsfrågor, prezi-presentation och övningar. Inte sedan andra världskriget har så många människor flytt sitt land som idag. En av de största anledningarna är kriget i Syrien. 23-årige Jihad är en av alla dem som tvingats fly sitt hem. I denna podcast-serie berättar han om sin flykt - från Syrien, över Medelhavet till Sverige. Podden består av tre avsnitt, mellan 20-30 minuter långa, med tillhörande utbildningsmaterial. Diskussionsfrågorprezi-presentation med karta där man kan följa Jihads resvägövningsuppgifter I lärarhandledningen finns också förslag på fördjupningsuppgifter och filmtips. Lyssna på första avsnittet med din klass och diskutera innehållet med eleverna! Omtalat.nu - allt det snackas om i sociala medier. Värt att veta om tiggeri - Stockholms Stadsmission. Kvinna? Räkna med mobbning.

29 oktober 2014.

Kvinna? Räkna med mobbning

Kvinnliga ministrar En ny regering innebär nya kvinnliga ministrar som kan mobbas. Just nu är det Åsa Romson som köl­halas för att hennes man för ett par år ­sedan köpte en förbjuden båtbottenfärg. Hon borde ha kollat den, vi har rätt att ställa krav på våra miljöpolitiker. Men det var inte hon som köpte färgen. Dessutom har Åsa Romsons ”toppman” dömts för knarksmuggling. Jobbar i annan byggnad För övrigt är han inte ens Åsa Romsons ”toppman”, trots att många medier påstår det. Är anställd av Stefan Löfvens stats­sekreterare Emma Lennartsson, för ­sådan är gången i Regeringskansliet.

Det är ändå intressant att han i media tillskrivs Åsa Romson och inte Miljö­partiet eller till exempel Gustav Fridolin. Grattis Åsa, du har tagit över Mona Sahlins fallna mantel! Kvinnor döms hårdare Fler kvinnor har mobbats, Maud Olofsson, Annie Lööf och Filippa Reinfeldt är några av dem. Till och med Margot Wallström låg illa till när hon var kulturminister en gång Lööf klarade sig på stödet. Inteenframling. Den lilla flickan på perrongen tittar upp mot mig, hennes stora mörkbruna ögon är vidöppna.

inteenframling

Hennes krulliga mörka hår står åt alla håll. Hon tar sats, tar ett djupt andetag och så säger hon: Min pappa tycker du är jätteful. Det blir tyst i några sekunder. Flyktingpojkens långa resa. Inger Dahl blev god man åt Ali Sultani när han kom till Höganäs och är nu som en extramamma.

Flyktingpojkens långa resa

"Jag är så himla stolt över honom", säger hon. Ali Sultani kom hit ensam, utan familj, som 16-åring. Då hade han varit på flykt sedan han var 13 och arbetat i både Iran och Grekland. I dag är han 19 år och har egen lägenhet i Höganäs. Ali Sultani har inrett sin lägenhet med inbjudande soffor. Ali Sultani älskar fotboll och har utbildat sig till domare. För tre år sedan anlände Ali Sultani till Höganäs som ensamkommande flyktingbarn. Ali Sultani visar in i sin ljusa tvåa med en jättestor inbjudande soffa, som han köpt på Framtid. Det var hon som blev hans gode man när han kom hit, sedan blev hon som en extramamma, och han har bett henne vara med vid intervjun. – Jag är så himla stolt över honom, säger hon. – Vi tänker på livet när vi är 10-13 år gamla.

I dag 19-årige Ali Sultani berättar på god svenska och ler ofta, trots att hans historia rymmer mycket sorg och umbäranden. Fördjupa. Våga bemöta främlingsfientlighet. Logga in. Andréa Lundquist - Vilka är ni? Syfte och innehåll. Förra året anlände cirka 3900 ensamkommande flyktingbarn till Sverige.

Syfte och innehåll

Förutom den långa och ofta traumatiska resan till Sverige blir mötet med det svenska samhället i allmänhet och den svenska skolan i synnerhet ofta ytterligare en påfrestning för barnens trygghet och självkänsla. Det kan vara svårt för lärare, elever och andra i skolan att förstå och kunna sätta sig in i deras situation och de traumatiska erfarenheter som flera av dessa barn bär med sig. Genom att berätta några av dessa barns historier på ett pedagogiskt, inspirerande och gripande sätt öppnar vi upp för ett samtal om människors olika bakgrund och lika värde. Vi vill väcka nyfikenhet för varandras olikheter och skapa samtal om identitetsskapande, tillhörighet och ömsesidig respekt. Friends jobbar mot mobbning och kränkningar av barns rättigheter i den svenska skolan. Syfte Kampanjens innehåll Seriealbum Film Teaterföreställning och föreläsning Lärarhandledning. Att vara hemlös – olika former av kränkning.

Att vara hemlös eller asylsökande är ingen stimulerande eller trygg livssituation.

Att vara hemlös – olika former av kränkning

Denna lektion bygger på två artiklar från Situation Stockholm som beskriver hur asylsökande och hemlösa kränks på olika sätt. Tanken är att eleverna i grupper ska arbeta med en artikel och de tillhörande frågorna. Detta gör att några grupper arbetar med samma artikel, vilket ger möjlighet till att diskutera de olika frågorna. Material och förberedelser.

Korta texter