background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Brorsan_ar_kung. Skolstart. Att läsa: på, mellan och bortom raderna. Den viktigaste kunskapen eleverna får med sig från grundskolan är förmågan att tolka texter.

Att läsa: på, mellan och bortom raderna

Här nedanför finns diverse texter inklusive medföljande frågor för att det skall vara lätt för en lärare att kopiera in allt i ett eget dokument eller websida och på så vis kunna skapa arbetsmaterial för eleverna. Att tänka på om du vill lägga in fler texter: För noveller måste författaren ha varit död 70 år.För utdrag ur böcker gäller 15/15 regeln. Max 15% av romanen eller max 15 sidor. Inga nyckelscener får avslöjas. Utdrag ur romaner Isbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Alex Dogboy, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Lektionsförslag – Ta en mening och gör den större. Detta är en mycket rolig skrivuppgift. Jag har gjort den i alla ämnen och den sätter igång elevernas skrivande. Man tar en kort liten mening ur vilken bok som helst, den meningen ska och får eleverna välja själva.

Det enda kriteriet är att den ska vara kort. Strategier för läsförståelse: Introduktion - UR Skola. 50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända – IKTsidan. Här kommer min lista över 50 appar för både yngre och äldre nyanlända barn och ungdomar.

50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända – IKTsidan

I listan finns både appar som är gratis och appar som kostar pengar. SVA-appar för yngre och äldre elever – IKTsidan. Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång.

SVA-appar för yngre och äldre elever – IKTsidan

SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan. Vilka appar skulle fungera för dem, för att ge dem en större chans att integreras i den svenska skolan, ge dem en större chans att kunna delta på sina egna villkor, och också kunna dela med sig av sina egna berättelser i ord och bild. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik.

Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Läsprojekt Klubben  I 4:an hade vi ett läsprojekt med böckerna ut serien Klubben.

Läsprojekt Klubben 

Barna uppskattade dem riktigt mycket och ville egentligen vi skulle ha fortsatt direkt med en ny bok. Grejen var den att det var skolavslutningen närmade sig. Värna om språket - tre delar. 50 Dialekter. Textkopplingar. Med lasning som mal. Din söndag är räddad, eller hur!? Varsågoda!

Din söndag är räddad, eller hur!?

Adrienne Gears föreläsning från onsdagen den 20/4. Detta är samma föreläsning som drygt 400 lyckligt lottade lärare från hela Sverige fick njuta av fredagen den 22/4 på Natur & Kulturs Läskonferens 2016. I onsdags utgjordes Adriennes publik av ett hundratal lärare från Stockholms kommunala grundskolor. Jag har i min tjänst det fantastiska nöjet att få arbeta med kompetensutveckling på olika sätt för grundskolans lärare. Jag leder själv kurser, föreläser, bloggar och mycket annat; t.ex. försöker jag hitta och bjuda in skickliga föreläsare för att ge oss lärare ny input, inspiration och idéer för att kunna förbättra den undervisning vi ger våra elever. It is better now because I teach ”raise the quality” rather than just the content. Filmen presenteras här i två delar. Andra delen motsvarar tiden efter pausen, dvs. andra halvan av Adriennes föreläsning.

Adriennes avslutande citat var: If you are teaching and not learning you are not teaching. Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns.

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen?

Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt.

Här kan ni lyssna på hur David Bowie har använt sig av tekniken. Diktanalys – Poster by Annika Sjödahl. Fyrfa ltare. Lästräning lika viktigt som idrottsträning. LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång.

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Alla rör på sig. Och de som inte rör på sig, går med en gnagande känsla av att de borde. Jag läste om ett antal storchefer i Sverige. Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk (Svenska) - Studi.se. 4-6 Skriva förklarande, argumenterande, instuerande text. Detta med "de" och "dem". Och "de". Ordklasser. Stavningsskyltar. Untitled. Bilagor%206%20st%20till%20Kung%C3%A4lvs%20presentation%2020120418. Zickzackpedagogplanering ak5. Allt du behöver veta om källkritik på nätet. Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på.

Allt du behöver veta om källkritik på nätet

Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Hur utvecklades den källkritiska metoden? Olika typer av källor. Vilse - skriva berättelse i sex delar. TalasomTEDlarhand. File_download. File_download. File_download. File_download. File_download. File_download. Dialekter i skolan juni 2015.pdf.