background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Strategier för läsförståelse: Introduktion - UR Skola. 50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända – IKTsidan. Här kommer min lista över 50 appar för både yngre och äldre nyanlända barn och ungdomar.

50 appar för SVA/SFI-undervisning av nyanlända – IKTsidan

I listan finns både appar som är gratis och appar som kostar pengar. Eftersom priset varierar och appar ibland släpps gratis under begränsad tid har jag valt att inte skriva ut något pris. Apparna står inte i någon ordning utan bara lite huller om buller som de hamnat i mina mappar. Letar du bara efter appar som är gratis har jag valt ut och satt en stjärna på 5 favoriter som jag gillar extra mycket. Tyda– engelsk-svensk-engelsk ordbok med förklaringar UTalk svenska – lär svenska med bilder och frågor. Bitsboard*- i appen gå till katalog och sök på svenska för att hitta de flashcards som du kan använda.

SVAAPP– första månaden gratis sedan 109kr för hela skolan oavsett antal elever. Läskod-Fokus på tidiga läs-och skrivinlärningen. Table Top– kommunikationsverktyg med översättning Alfavux-pedagogisk app för ordinlärning. Ord i fokus- det finns tre kategorier i appen att välja mellan. Ordspelet. SVA-appar för yngre och äldre elever – IKTsidan. Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång.

SVA-appar för yngre och äldre elever – IKTsidan

SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Läsprojekt Klubben  I 4:an hade vi ett läsprojekt med böckerna ut serien Klubben.

Läsprojekt Klubben 

Barna uppskattade dem riktigt mycket och ville egentligen vi skulle ha fortsatt direkt med en ny bok. Grejen var den att det var skolavslutningen närmade sig. Men nu kör vi igen! De tre böckerna som vi kommer att läsa nu är: Klubben och lillkillen som försvannKlubben och de mystiska signaleraKlubben och mysteriet i ödehuset. Jag har cirka 15 böcker av varje titel. Nedan hittar ni ett häfte som jag gjort iordning till varje bok. Värna om språket - tre delar. 50 Dialekter. Textkopplingar. Med lasning som mal. Din söndag är räddad, eller hur!? Varsågoda!

Din söndag är räddad, eller hur!?

Adrienne Gears föreläsning från onsdagen den 20/4. Detta är samma föreläsning som drygt 400 lyckligt lottade lärare från hela Sverige fick njuta av fredagen den 22/4 på Natur & Kulturs Läskonferens 2016. I onsdags utgjordes Adriennes publik av ett hundratal lärare från Stockholms kommunala grundskolor. Jag har i min tjänst det fantastiska nöjet att få arbeta med kompetensutveckling på olika sätt för grundskolans lärare. Jag leder själv kurser, föreläser, bloggar och mycket annat; t.ex. försöker jag hitta och bjuda in skickliga föreläsare för att ge oss lärare ny input, inspiration och idéer för att kunna förbättra den undervisning vi ger våra elever.

It is better now because I teach ”raise the quality” rather than just the content. Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns.

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen?

Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt. Här kan ni lyssna på hur David Bowie har använt sig av tekniken. Bowie brukade skriva ner ett stycke som beskrev ett ämne. Diktanalys – Poster by Annika Sjödahl.

Fyrfa ltare. Lästräning lika viktigt som idrottsträning. LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång.

Lästräning lika viktigt som idrottsträning

Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst. Alla rör på sig. Och de som inte rör på sig, går med en gnagande känsla av att de borde. Jag läste om ett antal storchefer i Sverige. Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk (Svenska) - Studi.se. 4-6 Skriva förklarande, argumenterande, instuerande text. Detta med "de" och "dem". Och "de". Ordklasser. Stavningsskyltar. Untitled. Bilagor%206%20st%20till%20Kung%C3%A4lvs%20presentation%2020120418. Zickzackpedagogplanering ak5. Allt du behöver veta om källkritik på nätet. Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på.

Allt du behöver veta om källkritik på nätet

Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Hur utvecklades den källkritiska metoden? Olika typer av källor Det gäller alltså att förstå skillnaden mellan primär- och sekundärkälla. Fyra viktiga frågor Är källan sann eller falsk? När man vill granska en källa gäller det också att känna till olika slags medieinnehåll. Hur blir man själv en bra källa? Om man själv publicera någonting på nätet som man vill att någon annan kan ha nytta av så lönar det sig att tydligt hänvisa varifrån man fått sin information och länka till sina källor. Många utmaningar med källkritik på nätet Vad kan brist på källkritik leda till?

Isabella Holm tycker att en värld utan källkritik är en skrämmande värld. Vilse - skriva berättelse i sex delar. TalasomTEDlarhand. File_download. File_download. File_download. File_download. File_download. File_download. Dialekter i skolan juni 2015.pdf.