background preloader

Svenska skriva

Facebook Twitter

Krönikor. Krönika. Elevernas inställning som är problemet. Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander.

Elevernas inställning som är problemet

I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material? Ligger inte det huvudsakliga ansvaret hos eleven som faktiskt är den som ska gå ut skolan, och i och med det förhoppningsvis kunna skaffa sig en biljett för vidare studier eller arbete? “Jag orkar inte”. “Stäng ner skärmarna” säger hon ännu en gång, i hopp om att de ofokuserade eleverna ska lyssna för femte gången.

Den magiska dörren. Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning. Har du hört talas om adjektivsjukan?

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning

Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv? Saken är den att det är inget fel på adjektiv. Adjektivsjukan är ett symptom på att du missat gestaltningen. On ett skrivprojekt. Enbokdusentskaglomma. Drakstriden. Våga vara pluggis: 165 ögonblick. Författarskolan. TEXTTYPER.

Reportage

Novell. Gestaltningar. Debattartikel. 40641892_homonymer.pdf. Skrivarpromenad. Resonerande text. Skriva_berttelse_till_bild_kunskapskrav_sv.pdf. Genrer/texttyper. Texttyper_cecilia_jalkebo.jpg (JPEG Image, 679 × 960 pixels)

Beskriv huvudkaraktär i bostad. Hjälp till krönika.pdf. Hjälp till arg. text.pdf. Hinderschema. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Vill du inte att din pojkvän ska glo på kvinnokroppar varje gång han loggar in på datorn? Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Vi kämpar för jämställdheten i vad vi kallar det verkliga livet, men en ungdom i dag spelar tillräckligt mycket för att ta åt sig av spelen. Jag som tjej kallas en ”kvinnlig gamer”, som man tydligen benämns när man råkar ha en vagina. ”I dataspelen är det lika illa. ”World of Warcraft” och ”Rift” är mer en utgåva av Victorias secret än datorspel. ”GTA V” har bara män i huvudrollen”, skriver han.

Litterär gestaltning. Du ska nu få lära dig allt du behöver veta om litterär gestaltning! Gestaltning är det enskilt viktigaste medlet för att göra din berättelse levande. Vad är gestaltning? Gestalta betyder "att ge något en form och en mening genom att visa upp det". På engelska lyder huvudregeln för författare: "Show, don´t tell" - och det handlar om just gestaltning!

Låt oss ta ett exempel på en "ogestaltad" mening: "Hon blev ledsen. " Och så en "gestaltad" variant: "Hennes axlar sjönk liksom ihop, hon tittade ned mot golvet, och i hennes ögon växte tårar fram. " En snabb analys av ovanstående exempel visar följande: I den "ogestaltade" meningen använder vi ett adjektiv för att berätta för vår läsare om karaktärens tillstånd, nämligen adjektivet "ledsen". Makete.se - dramaturgi i lärande. Skolprojekt Linné. Idéhäfte 1 — Berättarteknik Hur kan torra fakta förvandlas till spännande berättelser?

Skolprojekt Linné

I häftet beskrivs en konkret metod för hur elever kan skapa berättelser med ett naturvetenskapligt innehåll genom att skriva, dramatisera och filma. Fakta och begrepp blir medveten kunskap när de fogas in i ett intresseväckande sammanhang. Nedan finns pdf-filer på de olika avsnitten i idéhäftet Berättarteknik, samt kompletterande material i form av exempel och kopieringsunderlag. Sidhänvisningarna nedan anger sidor i häftet. Berättelsen som pedagogiskt verktyg » (Bi-lagan 3-2003) Hela Idéhäfte 1 — Berättarteknik (2,4 MB) » Berätta om naturen (sid 2—3) » Torra fakta förvandlas till spännande berättelser (sid 4—16) » Små böcker skrivna av elever på Håksbergs skola, Ludvika kommun 2006 (sid 9) Skrivproceduren där karaktärsschema, hinderschema presenteras. 1. 2.

Exempel Gunnesbo Den magiska dörren. Vi startar ett skrivprojekt, Den magiska dörren, som är skapat av Josef Sahlin.

Exempel Gunnesbo Den magiska dörren

Vi skriver cirka två kapitel per vecka och varje kapitel åtföljs av en illustration. Emellanåt läser vi varandras berättelser och ger kamratrespons. Formera responsgrupper. För att ni ska kunna ta del av varandras texter vill vi att ni skriver er text i Google Docs (Google Drive). De personer som är i samma responsgrupp bjuder in kamraterna samt läraren. Parallellt med detta fortsätter vi att läsa, både i skolan och hemma. Vecka 41 Vi tittar på den magiska dörren och skriver första och andra kapitlet- se separata blogginlägg som presenteras allt eftersom. Läxa: Läs minst 30 minuter hemma. Vecka 42 Vi skriver tredje kapitlet- se separat blogginlägg som presenteras allt eftersom.

Vecka 43 Vi skriver fjärde kapitlet- se separat blogginlägg som presenteras allt eftersom. Vecka 44: Lov.