background preloader

Sagor

Facebook Twitter

Download. Sagoböcker och upplästa ljudsagor för barn. 8 sagosidor – Sagosidan. Vill du hitta fler sagor än de som finns på den här hemsidan?

8 sagosidor – Sagosidan

Toppen! Det här är en lista med åtta bra sagosidor på nätet du kan börja med. Solblomma Hedins sagor En YouTube-kanal full av kreativa och fantasifulla sagor. Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist - Google Böcker. Lille Virgil - Ole Lund Kirkegaard - Google Böcker. Planera med språkliga mål. Efter att för säkert femhundraelfte gången tittat på Anna Kayas 3 filmer om språkliga mål, som är så himla bra och som innehåller så mycket, var jag tvungen att samla ihop mina tankar.

Planera med språkliga mål

Räknesaga, Vanten. Kunskapsbanken, Svenska oknytt. Skolgnistan katten med hatten. Lilla Annasagor. För att berätta olika sagor har jag av en chokladkartong tillverkat ett rum åt Lilla Anna m. flera.

Lilla Annasagor

Rummet är gjort av en chokladkartong. Kartongen är klädd med tapeter och dekorationer och försedd med gardiner (gjort av tårtpapper), gardinstång (av piprensare), fönsterbräda (av kartong, blomkrukan är utklippt från en tidning, lådor och hyllor (av små - askar), lampa (en bjällra) och en säng. I sängen finns sängkläder. Huvudgaveln på sängen är fastklistrad på väggen, fotgaveln vilar på golvet, sängen vikes upp när man stänger lådan.

Detaljer är utklippta från tidningar och ibland uppklistrade på kartong för att ge ett mer naturtroget intryck, böcker, färglåda etc.Endast fantasin sätter gränser. Flanosagor. Fick ett trevligt mail från Inger Andersson från Härjedalen med massor av flanosagor i!

Flanosagor

Sagor i fulltext. En hel del sagor finns att läsa i fulltext på nätet.

Sagor i fulltext

Jag har samlat ihop länkar direkt till några av dem. Samt länkar till sagosamlingar. Bord, duka dig! Sagor, Tankar och Funderingar. Följande författat 1907 av Viktor Rydberg.

Sagor, Tankar och Funderingar

Skarsnön låg skinande öfver heden, där man, så stor hon var, såg bara en enda människoboning, och det var en liten stuga, gammal och grå. De måtte lefva ett ledsamt lif, stackarna, som bo där inne, tänkte väl mången resande, som färdades där fram om. Och ödsligt såg det ut på heden, äfven om sommaren, det kan icke nekas. Ljung och klappersten, buskris och martallar, det var allt som hon kunde fägna ögat med. Men själfva stugan var god nog i sitt slag. Rim och ramsor. Rim och ramsor har alltid roat barn och vuxna.

Rim och ramsor

Här kan du leta runt i olika kategorier. Fantastiska sagor av Hans Christer Barregren. Det var en gång en ung man som hette Raskolnikov.

Fantastiska sagor av Hans Christer Barregren

Han bodde i en stad som kung Peter den store hade byggt ute i ett träsk. Det var en mycket vacker stad med en bred gata som ledde fram till kungens palats. Alla som var rika och förnäma flyttade dit, ty de ville bo så nära kungen som möjligt. Sedan gick man på fester i färggranna kläder och ingen ville gå och lägga sig. Inte ens solen. Bredvid den breda gatan bodde de fattiga i mörka gränder. MYTOLOGI, SAGOR OCH VÄSEN. Www.bums.nu. Äppelsaga. För länge länge sedan sov en liten kärna under sitt jordtäcke hela vintern ända tills tidigt en vårmorgon när solen började skina och väckte den lilla kärnan.

Äppelsaga

Det var ett äppelträd som börjat växa i marken. Nu sträckte det på sig och gäspade. Rötterna spred ut sig och tryckte sig djupare ner i jorden och ett skott sträckte sig upp mot himlen och såg sig om i den vida världen. Efter alla långa vintermånader i jordbädden tyckte det lilla skottet att hon aldrig hade sett något så vackert som gräset och blommorna och hon såg med vidöppna ögon med förundran på världen. Dagen lång lyssnade det lilla skottet på fåglarnas sång och vindens sus. Efter många besök av Kung storm vaknade trädet en morgon och fanns sina grenar övertäckta med blommor. Berättarnätet Sverige. Att läsa/lyssna på texter/böcker/e-böcker på svenska. Läs en bok är en fristående, ickekommersiell sajt.

Att läsa/lyssna på texter/böcker/e-böcker på svenska

Du behöver inte logga in eller registrera medlemskap och du behöver ingen särskild e-bokläsare.Om du klickar på en bok i boklistan öppnas den som en vanlig pdf-fil (du behöver Adobe Reader, om du inte har det kan du ladda ner det gratis här.)Böckerna är särskilt formgivna för datorskärmen. Du ”bläddrar” precis som när du läser en vanlig bok.Böckerna kan också läsas på läsplatta eller iPad.Föredrar du att läsa boken på papper har du rätt att skriva ut den för eget bruk. Du kan också fråga om den finns på biblioteket. Många av böckerna finns emellertid enbart i Läs en bok.

International Children's Digital Library International Children's Digital Librarys mål är att bygga upp en samling som representerar enastående historiska och samtida böcker från hela världen. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Killingen som kunde räkna till 10. Sagomattan. LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad. Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Snacka med Kenta… på riktigt! Eleverna ska träffa valfri karaktär ”på riktigt” vid två tillfällen. De väljer vilken karaktär och vilket tillfälle i boken. Gör gärna en egen och visa både hur bilden och texten kan konstrueras. Visa till exempel hur eleverna kan kombinera berättande text med dialoger. Nästa steg blir att skriva en gemensam text tillsammans med eleverna (då kan du välja en situation ur en annan bok som är bekant för eleverna så att du inte ”tar” någons tänkta situation).

I tredje steget får eleverna försöka själva. Eleven väljer ett tillfälle ur boken där karaktären har något problem. H.C. Andersen: Den lilla flickan med svavelstickorna. Eviga berg och tre starka kvinnor. Prinsessan Månstråle. Prinsessan Papperspåse. Lättlästa texter m bilder. Läs-med-sagor: Nämen Benny. Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring. Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube?

Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Elin starkast i världen.