background preloader

Grej of the day

Facebook Twitter

Dela - GOTD. Salt konst. Leonardo Da Vinci(1) Minnesmonument över förintelsen. StonehengeGOTD. Värdefulla ansikten. En av sju Jordanien. #9GOTD Cristo Redentor. Genom skinn, kött o blod inpå bara benet. Grej of the day Marianergraven. Mannen som gav tiotusentals judar livet. Anne Frank. Världens mest extrema resmål. Att utföra våldsdåd i politiskt syfte. Bron som försvann. Tour Builder.

Peek of the week 10 - great videos and channels on YouTube. Peek of the week 10 focuses on channels and inspirational videos on YouTube.

Peek of the week 10 - great videos and channels on YouTube

What they have in common? They are informative, often funny and graphically appealing and, not to forget, they are in English. Here are some of my favorites.. Apart from English, I also teach History and I really like Epic Rap Battles . Important historical figures pop up with fun lyrics, but still with facts woven in.. Here is Gandhi vs Martin Luther King Jr: Crash Course has illustrative videos with a tiny humoristic twist.

How and Why We Read: Amy Poehler's Smart Girls has some videos where smart girls take a dominant seat - love it! Other good channels to recommend are: AnglopheniaCGP Grey (witty informative videos) SoulPancake (Kid President is found here, reflective videos about life...)Teaching ToleranceTEDEducation. GOTD om satir - Google Slides. GOTD från google drive..många. 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler. Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna.

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler

I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Guinness World Records. Tio saker om ... Världens 10 farligaste djur. Publicerad 21 apr 2012 i Djur Vi människor äger inte ensamma den här jorden, utan vi delar den med alla andra djur.

Världens 10 farligaste djur

Precis som vi drabbar andra djur, kan även vi drabbas av dem, om än inte i lika stor omfattning. För att påminna om att vi inte är störst och bäst vill vi nu lista världens farligaste djur. Man kan göra en topplista över världens farligaste djur på många sätt. Man kan till exempel rangordna djuren efter vilka som är giftigast, eller också inkludera husdjur (bara i USA dör cirka 30 människor varje år i hundattacker, och cirka 20 människor i hästrelaterade olyckor). 10.

Världens 7 underverk. Publicerad 18 maj 2012 i Byggnadsverk Under 300-talet bredde det grekiska riket ut sig över en stor del av östra medelhavsområdet och Mellanöstern.

Världens 7 underverk

De greker som hade möjlighet att resa fick därmed tillgång till främmande civilisationer och deras byggnadskonst. Som hjälp till de resande skrevs flera reseguider, varav flera innehöll listor på saker man inte fick missa. Grej of the day på vårt sätt. Jag jobbar detta läsår i en liten undervisningsgrupp.

Grej of the day på vårt sätt

Något som dessa elever tycker är det jobbigaste med skoldagarna är att skriva. De har svårt att komma igång, svårt komma på vad de ska skriva om, få struktur på det de skriver och ha uthålligheten att avsluta det de skriver. Jag funderade mycket på hur skulle vi kunna motivera dem till att skriva. Jag har haft blogg tillsammans med eleverna i flera år så det var bland det första jag skaffade även till denna grupp.

Det visade sig inte alls så lätt som jag trodde att det skulle vara. Jag började då fundera vidare på hur vi skulle få dem att komma igång. Detta blev en hit direkt. Grej of the day lista med presentationer. Här är en lista med de GOTD som jag har gjort själv.

Grej of the day lista med presentationer

I de flesta presentationerna så är endast stödord då våra elever behöver träna sig på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt. Om man klickar på bilden så kommer man till presentation/bildspelet. Länk till presentationen om du vill ändra i den ligger i vissa fall under bilden.

Jag uppdaterar här lite vart efter jag har tid. Grej of the day. Grej of the day. Grej of the Day GODT. Världens 12 häftigaste övergivna städer. GratisSkola.se. Grej of the day. Världens Häftigaste. Faktabanken. Läsa - KP-webben. Massor med märkliga fakta. Historia – kvinnor som gjort avtryck. GOTD. 33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar!

Det finns så många platser på den här planeten som vi aldrig vetat om.

33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar!

Och vi skulle inte fått reda på dem heller om vi inte hittat dessa bilder på 33 olika platser i världen som man måste besöka innan man dör. Du kanske tror att de är tagna från tavlor eller direkt från en sci-fi film men det är de inte. Salar De Uyuni, Bolivia Under regnperioden omvandlas världens största saltslätt till världens största spegel. Salar kom till när fler förhistoriska sjöar förenades till en. Tianzi Mountains, Kina Dessa berg är unika i sitt slag, de är långa och smala som inga andra berg i hela världen. Antarktis vaktposter, Finland De här vaktposterna är egentligen stora träd som är totalt täckta av snö och is. Red Flute Caves, Kina Den här grottan är 240 meter lång och den har varit den mest populära attraktionen i Guilin, Kina, i över 1200 år. Skaftafell isgrotta, Island Isgrottor är tillfälliga konstruktioner som formas vid glaciärers ände, där vatten smälter ett hål in i glaciären.

Deadvlei, Namibia. Tillvarata barnens nyfikenhet. Riksantikvarieämbetet. Laponia - ett av de 15 svenska världsarven.

Riksantikvarieämbetet

I fonden ses Akkamassivet.Foto: Bengt A Lundberg (CC BY) Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. När de en gång kommit med på den prestigefyllda världsarvslistan garanteras de skydd och vård för all framtid. Sverige har femton världsarv. Det finns all anledning att vara stolt över våra gemensamma världsarv, men också anledning till oro. För att ett minne ska upptas på listan måste det uppfylla en rad kriterier.

Världsarvslistan blir allt längre och omfattar flera hundra objekt. Frågor och svar om världsarv. Handledning Grej of the day. Elevinflytande GOTD. Studisverige - kortfilmer till Grej of the day. Sommarläxa. Grej-Of-The-Day-jingle.m4a. Grej of the day. Arbeta praktiskt med grej of the day. Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt.

Arbeta praktiskt med grej of the day

Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Kopplingar mellan olika saker, människor, historiska händelser är stor.