background preloader

Ikt

Facebook Twitter

Padlet – så funkar det! – Patricia Diaz. I senaste numret av Grundskoletidningen beskriver jag hur den digitala och kollaborativa ”anslagstavlan” Padlet fungerar och hur verktyget kan användas i undervisningen, till exempel för att snabbt och smidigt samla in entrance och exit tickets.

Padlet – så funkar det! – Patricia Diaz

På så vis kan man stämma av elevernas (för)kunskaper, låta dem reflektera över sitt eget lärande och visa på progression. Quizlet – lär ord och begrepp enskilt eller tillsammans! – Patricia Diaz. Tl;dr: ett inlägg som handlar om Quizlet och Quizlet Live.

Quizlet – lär ord och begrepp enskilt eller tillsammans! – Patricia Diaz

Nedan finns en bildguide som förklarar hur det går till att skapa konto, sets, dela med eleverna och spela Quizlet Live. (Sedan följer ett längre inlägg där Quizlet beskrivs mer i detalj.) Quizlet har länge varit en riktig favorit, både hos mig och mina elever! Ursprungsversionen är till för att öva ord och begrepp på egen hand via ord/begreppslis tor som man antingen skapar själv eller så återanvänder man andras.

Toppenbra för många elever! Sedan lanserades ju Quizlet Live och livet (och lektionerna) blev lite roligare! Vilka elever ska undervisas i svenska som andraspråk? Kan ni hjälpa mig med en bedömningsfråga kring vilka elever som ska och inte ska bedömas i svenska som andraspråk.

Vilka elever ska undervisas i svenska som andraspråk?

På vår enhet råder stor osäkerhet gällande eleverna som har annat modersmål. Finns det några "regler" för när en elev ska bedömas i sva? Nyanlända elever är det ju inga frågetecken kring, men de flesta vi har hos oss är födda i Sverige och fler har också föräldrar som är födda i Sverige. Språkundervisning i en digital tid. Mia Smith (Foto: Dilav Mahmoud) Digitala språkliga strategier Torpaskolan är en F-9-skola i stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg med 450 elever.

Språkundervisning i en digital tid

Skolans uttalade målsättning är att integrera it i undervisningen, och alla elever i åk 4-9 har varsin laptop eller ipad. Här arbetar Mia Smith som ämneslärare i engelska och tyska sedan hösten 2014. − Oavsett vad läraren säger använder eleverna tjänster och appar som hjälper dem när deras språkkunskaper inte räcker till. iPad Studiecirkel. Google Formulär. Digitala boktips. Grammarly.

Googleformulär

Kaizena. Youtube. Tutorial - How to Embed a Google Form in Blogger. Youtube. SocrativeUserGuide.pdf. Skapa YouTube-kanal. Keynote i undervisningen - iPad i skolan. Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator.

Att googla – är det så enkelt?

Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Lärplattformen? Tillsammans med min VFU-student har jag plockat fram lite grundläggande instruktioner kring informationssökning på nätet och källkritik. Efter en genomgång och några exempel fick eleverna parvis leta information om olika saker på nätet. Den första frågans syfte var att få eleverna att leta rätt på ett annat lands toppdomän. Här var syftet att hitta lgom många sökord, inte skriva in en hel fråga på google. Fråga tre var en typisk språklärarfråga.

Fråga fyra är en liten flört med de elever som intresserar sig för internetflugor, för Church of the Flying Spaghetti Monster är onekligen ett populärt internetfenomen. Den sista frågan är svår på flera sätt. Då jag själv bara medverkade på en av de två lektioner då eleverna fick arbeta med detta vet jag inte riktigt hur det gick med de sista frågorna. Här finns övningen att ladda ner. Appar - med möjligheter. Kahoot!

Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot.

Kahoot!

Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Kahoot kan t.ex användas för att kolla av vilken förförståelse eleverna har inför ett arbetsområde, det kan användas för att se om eleverna förstått flippen, genomgången eller texten de läst. Tyskläraren i mitt arbetslag sa direkt att detta är något som hon hade kunnat tänka sig att använda för att snabbt kolla glosor eller ha som mindre läxförhör.

Så hur fungerar det då? Är det svårt? Som lärare skapar du först ett konto. När du skapat ett konto så väljer du vad det är du vill göra. Sen är det bara att sätta igång att skapa frågor. Flippfilm inför min föreläsning. I min föreläsning pratar jag mycket om modet att våga prova digitala verktyg i sitt klassrum.

Flippfilm inför min föreläsning

IKT-Tips: Tre sätt att använda Kahoot i undervisningen. När jag första gången kom i kontakt med Kahoot var det lite en dröm som hade uppfyllts.

IKT-Tips: Tre sätt att använda Kahoot i undervisningen

Att lyckas med digitala verktyg. IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna - JL Skolutveckling. När man går över från att jobba analogt till att jobba digitalt blir det många filer som du som lärare vill dela med dina elever och många filer och filmer som dina elever vill att du ska kunna ta del av.

IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna - JL Skolutveckling

Nedan listar jag (i bokstavsordning) några olika sätt som man kan använda för att lösa detta problem. Apple iCloud Apples molntjänst där man smidigt kan dela saker mellan dator/platta/mobil om man använder Appleprodukter. 5 GB är gratis. Man kan betala för att få upp till 50 GB. Box 10 GB gratis för personligt bruk. Dela filer obehindrat mellan olika system. Dropbox En tjänst som funnits länge. Dropsend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 4 GB). Firedrive 50 GB gratis betyder att Firedrive är bättre anpassad för stora filer än en del av de andra tjänsterna. Google apps for education (GAFE) – jobbar man i Googlemiljön (Google Drive) är det enkelt att dela dokument med sin elever.