background preloader

Komvux IT

Facebook Twitter

En lektion med digitala verktyg. En händelse och ett konstverk som naturligtvis kan ingå i ett större sammanhang. Inlägget är kortfattat för att visa hur strukturen och användandet av digitala verktyg kan se ut. En 3D-version av Guernica (1937) väcker många tankar och kan användas när eleverna läser om mellankrigstiden och andra världskriget, men den kan säkert ingå andra sammanhang också, till exempel för att koppla till aktuella händelser (situationen i världen och mänskliga rättigheter). En lektionsidé med digitala verktyg Titta på filmen. Vilka tankar får du efter den? Vilka ord dyker upp i huvudet? De digitala verktygen används för att presentera, producera, publicera och interagera.

Bästa verktygen för att lägga frågor, länkar m.m. till en video. Personlig elevdator - Ystads kommun. Förändrat lärande i fokus Alla elever i åk 4-9 i Ystads kommunala grundskolor erbjuds fr.o.m. augusti år 2013 möjligheten att få låna en personlig dator. Från och med läsåret 2016/2017 erbjuds även åk 3 möjligheten att låna en personlig iPad. Satsningen är en del av IT-policyn som antogs av Barn- och Utbildningsnämnden hösten 2010, där ett förändrat lärande är i fokus. Målsättningen är att IT ska användas naturligt i vardagen, höja den digitala kompetensen, stimulera kreativiteten och bidra till ökad måluppfyllelse. Vid en satsning på personliga datorer hamnar tekniken lätt i centrum, men liknande satsningar visar att det är pedagogiken som måste vara i fokus för att utveckla kunskapssyn och arbetssätt, samt förändra och förbättra den pedagogiska lärandemiljön.

Frågor och synpunkter Har du som vårdnadshavare eller elev frågor eller synpunkter ber vi dig i första hand vända dig till klasslärare/kontaktlärare och rektor på ditt barns skola. Du kan även läsa under Frågor och svar. Övrigt. Digitala spåret - Studera svenska på Internet Den här sidan hjälper dig att hitta webbsidor, där du kan studera och träna svenska. Du kan även hitta lexikon och nyhetssidor och det finns olika teman där du kan hitta information. Du kan också göra övningar på olika nivåer. Flerspråkighet i förskolan Skolverkets samlingssida för inspiration och vägledning rörande flerspråkighet i förskolan.

Genrepedagogik i Rinkeby - UR Genrepedagogiken är en modell som ger dig som ämneslärare verktyg att arbeta språkutvecklande i din undervisning. Materialet innehåller lektionsexempel i form av webbklipp, och sammanfattande teoretiska avsnitt. Hörselboken Ett sammansatt perspektiv på den speciella skolsituation personer med hörselnedsättning och utländsk bakgrund har. Klartext i P4 Sveriges Radios nyhetsprogram på lätt svenska. Landguiden - länder i fickformat Landguiden från Utrikespolitiska Institutet är en databas med information om alla världens länder. Lexin - Animationsteman Animerade verb. Länkar till nätkurser och språktest. Distanskurser på nätet (betalkurser) Babbel Swedish – Nybörjarkurs, finns även som app. En del gratismaterial finns.International Swedish University Programs, ISU Lund – Lärarledda distanskurser i svenska från nivå A1 till C1 (enligt Europarådets nivåskala).

ISU erbjuder även specialkurser i svenska för utländsk vårdpersonal.Learning Swedish PLUS – Lärarsupport med extra övningar till nybörjarkursen Learningswedish.se.Svenska Online – Nybörjarkurs i första hand för SFI (Svenska för invandrare), men privatpersoner kan betala för en tidsbegränsad inloggning. Kurser och övningar (fritt material) Akelius språkkurs – Nybörjarkurs i svenska med fokus på nyanlända.Digitala spåret – Information och övningar anpassade för SFI (Svenska för invandrare) och SAS (svenska som andraspråk).Duolingo – Nybörjarkurs i svenska (och andra språk), finns även som app.Ett steg mot Sverige – Internetbaserat läromedel på fortsättningsnivå. Språktest. Digital verktygslåda BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen.

Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.”

Ur Lgr11, Kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag, sid 9 ”Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Koppling till kurs- och ämnesplanen Förmågor i läroplanen Källkritisk förhållningsätt i undervisningen Källkritik för tryckta källor Källkritik för digitala källor. Recension av Cloud QR - Smidigt och enkelt med QR-koder. Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors. När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med EDpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men EDpuzzle är helt klart en bra ersättare. Här kommer en beskrivning av vilka verktyg som finns och hur man använder dem.

Hur gör man? Först skapar du dig ett konto på På bilden är klipp-verktyget markerat. Berättarröst-verktyget är perfekt då man kan använda filmer på andra språk och lägga in sin egen röst istället. Verktyget för muntlig kommentar kan man använda då man i efterhand vill förtydliga något i sin egen film eller för att lägga in egna kommentarer till någon annans film. Trycka ”save” för att sparar den. Kryss. /Sarah. Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan – Hannas skolblogg.

Mega Seating Plan (MSP) är ett gratis, web-baserat verktyg för förbestämd eller slumpmässig placering i klassrummet. Enkelt att använda och relativt smidigt att mata in klasser och salar. Snyggt och stabilt. Mina elever går på gymnasiet och byter klassrum flera gånger om dagen. Tanken med att slumpa elevernas placering är att alla ska få chans att interagera med så många som möjligt i klassen. Placeringen kan också justeras manuellt efter behov. Att ha placeringen klar när alla kommer in i klassrummet kan också vara mycket vilsamt för vissa elever. 1) Skapa ett konto eller logga in med ditt Google-konto. 2) Mata in elevlistor (t.ex. exporterade med för- och efternamn till Excel, sen copy/paste). 3) Skapa klassrum: 4) Skapa ”Seating plans” (koppla klasser till klassrum) och spara. 5) Nu kan man lätt slumpa och flytta runt eleverna.

Man kan sortera eleverna efter olika aspekter så som kön, kunskapsnivå, osv (inklusive en del märkliga val…), om man vill. Lycka till! Gilla detta: IKT Policy DCC Stockholm 2016-2017. Emil Jansson | Handbok för IKT-pedagoger. Vad går Skolverkets it-strategier ut på? (del 1) Detta är första inlägget av tre som behandlar Skolverkets uppdrag i att ta fram nationella IT-strategier. Jag tänkte här kort återge vad regeringsbeslutet går ut på och vad som är på gång. I nästa inlägg kommer jag att titta på remissförslagen gällande Lgr11 och i sista inlägget vad som gäller för mina ämnen svenska och engelska. Att förbereda eleverna för en digital omvärld Uppdraget av regeringen går ut på att förtydliga vårt uppdrag med att arbeta med digital kompetens och innovativa förmåga. Fram till den 18 maj kunde du ta del av remissförslaget som har utarbetats av olika instanser, bland annat en referensgrupp bestående av lärare och forskare, genom enkäter och andra aktörer som SKL samt SPSM.

Förslaget ska redovisas för regeringen den 30 juni. Syftet med uppdraget är att på flera plan arbeta fram en strategi för att öka likvärdigheten och effektivisering av skolan. I läroplanen står det under Skolans mål och riktlinjer att: Vilket kompetensbehov har ni? Du hittar dessa här. Adventstips: Så här slipper du rätta! I dessa stressiga tider är det skönt att ha hittat ett sätt som optimerar min och elevernas tid. Mitt mål denna termin var att lära mig hur jag skulle kunna jobba smartare och samtidigt kunna ge mina elever individuell och snabb feedback. Jag har valt att arbeta med Google formulär och tillägget Flubaroo. Med detta tillägg slipper du rätta. Datorn gör jobbet åt dig! Samtidigt kan du välja att eleven ska få direkt feedback till sin e-post. Det som krävs är att du har tillgång till en dator och att dina elever kan komma åt att svara på frågorna digitalt.

Mina elever använder sina telefoner eller datorn hemma. Vi jobbar mycket så här i mitt klassrum. Jag kan också innan lektionen få en snabb överblick över vilka som gjort uppgiften och vad jag behöver undervisa mer om. Här nedan har jag gjort en instruktionsfilm om hur det går till. Tänk dock på att eleverna måste svara som du gjort i “facit” för att det ska fungera. Jobbar du med yngre barn? Lycka till! Sara. Hur skapa en HangOut on Air? Många är det som har hört av sig till mig när det gäller Google HangOut on Air och då framför allt med frågor om vad som krävs för att delta.

I detta inlägg tänker jag beskriva hur man på egen hand kan skapa en HangOut on Air men också vad som krävs för att kunna delta. Förhoppningsvis är det fler som vågar testa HangOut efter att ha läst mitt inlägg! Vi börjar från början med att förklara vad en HangOut on Air är för något. Man kan säga att en HangOut on Air är ett direktsänt videosamtal men en eller flera deltagare. Hur skapar man en HangOut on Air? Vad krävs för att andra ska kunna delta i en HangOut on Air? Du behöver också ha tillgång till en enhet, där du både kan spela in ljud och bild.

Hur gör man då som värd när man vill starta en HangOut on Air? Nu är din HangOut schemalagd och du kan sedan, när det börjar närma sig själva videosamtalet, klicka in på den. När väl alla är inbjudna och har kommit in kan du starta sändningen. Utvärdering av Chromebooks - 2016. Nio användabara digitala verktyg från läsåret på Nacka Gymnasium.

ChecklistaUtveckling. Frågor till IKT-utvärdering för personal och elever 2015. Ny nationell strategi för att bättre ta tillvara möjligheterna med it i skolan. – Både tillgången till it och den digitala kompetensen skiljer sig mellan elever. Med vår strategi vill vi utjämna skillnaderna. En mer likvärdig tillgång till it ger alla elever och barn i Sverige bättre möjlighet till kunskap som behövs i vidare studier, i yrkeslivet och som medborgare, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket. Viktigt att ta tillvara möjligheterna Det viktigaste skälet till att satsa på digitalisering i skolan är att förbereda eleverna för ett alltmer digitaliserat samhälle. Skolverkets förslag utgår från visionen att alla barn och elever ska ha möjlighet att utveckla en digital kompetens.

Det förutsätter att digitaliseringens möjligheter tas tillvara. . – Det tar tid att utveckla strategier på lokal nivå, både för att säkerställa infrastruktur och tillgång till digitala verktyg. It-strategins huvudområden Pedagogers digitala kompetens Den digitala kompetensen är en avgörande faktor för att användningen av digital teknik ska bli en naturlig del i verksamheten. ITG Webtools 2.0. Ett kritiskt perspektiv på skolans digitalisering – Omvärldsbloggen. I september förra året konstaterade OECD i rapporten Students, Computers and Learning att det är långt ifrån självklart att en större tillgång till datorer och en ökad användning av it och digitala medier i undervisningen verkligen förbättrar elevernas kunskaper och förmågor.

Det räcker inte att ge tillgång till tekniken, utan det krävs att beslutsfattarna tar fram hållbara strategier som hjälper lärarna att utveckla och förändra sin undervisning. Dessutom är det nödvändigt att förändringsarbetet är förankrat i resten av samhället och att det finns en allmän förståelse för varför skolan behöver digitaliseras. Annars kommer det inte att ske någon genomgripande förändring, konstaterade man. Det behövs visioner, kunskaper och hårt arbete för att digitaliseringen av skolans undervisning ska bli framgångsrik och värdefull för samhället. It är, i likhet med all annan teknik, inte något värdeneutralt område.

Vad behöver göras för att skolans digitalisering verkligen ska leda till förändring. Del 8 Digital verktygslåda Webbpublicering – NORDSTRÖM EDUCATION. Möjligheten att använda sig utav olika digitala plattformar för webbpublicering i sin undervisning skapas nya möjligheter för att synliggöra lärandet för eleverna men även för omvärlden. Genom att arbeta med olika verktyg för webbpublicering i undervisningen får eleverna en möjlighet att arbeta mot omvärlden utanför skolan och klassrummet. Webbpublicering kan bidra till att det känns viktigt när det blir på riktigt då eleverna genom olika digitala plattformar har möjlighet att dela med sig av texter, ljud, bilder och filmer till vem som helst när som helst. Det enda som krävs är att de har tillgång till en dator, surfplatta eller en mobiltelefon med internetuppkoppling. Några exempel för att använda ett webbpubliceringsverktyg är att arbeta med loggbok, klassblogg, temablogg, kamratrespons genom kommentarsfunktionen på en blogg, processkrivning och redovisning av ett projekt.

Wikispaces är ett gratis för alla som använder verktyget i utbildningssyfte. Andra rekommenderade verktyg. Google drive. Så gör du en Canva. Skolverkets förslag och den digitala skolan (del 1) Nu har skolverkets förslag till nya skrivningar om digitaliseringen av skolan kommit. Det är våra styrande dokument det handlar om, så det är viktiga förslag. Jag kommer att skriva några bloggar med utgångspunkt från dem. Den första handlar om själva förslaget, vad det innehåller och lite tankar runt det. Efterföljande blogg(ar) kommer att handla om skolans digitalisering betraktat som en innovationsprocess.

Vad är det vi behöver förändra? Det handlar om arbetet i klassrummet förstås, men det handlar också i hög grad om de strukturer som ramar in undervisningen. Går skolans traditionella organisationsmönster på tvärs mot de krav som digitaliseringen ställer? På uppdrag av regeringen har Skolverket nyligen (2016-03-18) kommit med ett första förslag på hur digital kompetens och programmering ska komma in i undervisningen. Under rubriken ”Skolans uppdrag” har följande stycke tillkommit: Med detta stycke definierar skolverket digital kompetens och ringar in vad eleverna ska lära sig. Synliggör lärandet vid filmvisning med Zaption presenter – Fröken Jingfors. Synliggöra lärande när ni ser film tilsammans.

Att snabbt kunna stämma av om eleverna hänger med, att låta eleverna diskutera i grupp och sen smidigt låta dem ta del av varandras tankar eller att låta eleverna digitalt markera med hjälp av en padda/mobile när de har en fråga, varje gång de hör en viss verbform eller vad nu läraren har bett dem att uppmärksamma i filmen, allt detta är möjligt med Zaption presenter. I Zaption kan du lägga in text och frågor i en film och dela den med eleverna. Eleverna måste svara på frågorna innan de kan se vidare på filmen och läraren kan sen se vad alla elever har svarat. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur jag använder Zaption för att flippa, du kan läsa mer om det och hitta instruktioner för hur man skapar en film här. I slutet av förra året släpptes Zaption presenter som gör det möjligt att visa en film i klassrummet och låta eleverna svara på frågorna med hjälp av mobil/padda/dator på samma sätt som de gör på exempelvis Kahoot.

Visioner och strategier kring skolans digitalisering - Väsby Lärlabb. Stärk rektorernas kompetens i digitala ledningsfrågor. Digital kompetens i Mörbylångas skolor by eva bjerding on Prezi. Exempel på IT-strategier. Var hittar man enklast bilder? vilka får man använda fritt? hur sparar man dem? FULLTEXT01. Digitala verktyg – supertips. 1562086 m l f r l rarstudenters kunskaper om it och l rande 151215.

LIKA - Start. Vad vill jag att eleverna ska göra och vilken Chrome-app ska de använda? Zaption – Zanslöst bra! | Mitt Flippade Klassrum. De 50 bästa apparna för lärare ~ Kilskrift. Padlet kan användas till mycket. Digitala verktyg – supertips. Tankekartor. Visa enskild publikation. Tips till dig som vill införa mer IKT i sin undervisning. Att se lärandemålen i teknikdjungeln kan vara snårigt - Annika Sjödahl. Appar för lärande – Appar för SFI. Home. ITG Webtools 1.0. ExitTicket. Digital skolutveckling pågår! - En årskrönika. Bilder, musik, texter. How to customise your book in iMovie. IKT - för elever och föräldrar | Hagfors.se. Skrivprata. IT och digital pedagogik i skolan: Lärare i en ny digital tid. Om att undervisa för framtiden - digital metodik och dess möjligheter. ”Sluta räkna skärmtid – utveckla pedagogiken” - Opinion.