background preloader

Konflikter och migration

Facebook Twitter

Podcast-serie för skolan om flyktingar. The Independent. Syria's war: Who is fighting and why. Dokument utifrån: Flykten. Uppdrag granskning - Avsnitt 5. Hit kommer fler flyktingar än till hela EU – och alla är välkomna. Gröna majsplantor med gula majskolvar vajar i vinden, kvinnor hämtar vatten i gröna plastbyttor vid ett borrhål och barn leker med metallringar och pinnar.

Hit kommer fler flyktingar än till hela EU – och alla är välkomna

I fjärranägger solens skarpa strålar en guldgul rand längs de djupröda blommorna i tulpanträden, och bergen som markerar gränsen till Sydsudan skär himlen i mjuka kurvor. Det liknar en sömning idyll, men Nyumanzi är den största bosättningen i nordöstra Uganda för flyktingar från Sydsudan. Här bor närmare 29 000 människor och det kommer fler hela tiden.

Den pågående konflikten i Sydsudan visar inga tecken på att ta slut. The European Refugee Crisis and Syria Explained. ”Studie slår hål på myter om tiggare” För dig som redan i dag sträcker ut en hjälpande hand – fortsätt med det!

”Studie slår hål på myter om tiggare”

Från olika håll i samhället förs det i dag titt som tätt upp argument för en kriminalisering av människor som tigger om ­pengar på våra gator. Ett konkret exempel är när den tidigare justitieministern Beatrice Ask och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé i en debattartikel (Dagens Nyheter den 30 april) skrev att ”organiserande av tiggeri ska förbjudas”. Genom ett förbundsbeslut i Bohuslän kommer Moderaterna i höst även ta ställning till ett natio­nellt totalförbud mot tiggeri. Det här är förslag som tidigare enbart hörde SD till, men som nu allt mer smygs in i de etablerade partiernas retorik. Migrationsverket. Lärarhandledning - Migrationsverket. Texterna i PowerPoint-presentationen som ligger under bilderna innehåller aktuella siffror och fakta om regler.

Lärarhandledning - Migrationsverket

Åtta autentiska personer berättar sin historia om vad migrationen har inneburit för dem. Namnet på presentationsmaterialet är "Migration som möjlighet". Det finns två bildspel med texter. Den ena beskriver ärendegången ("Från asylansökan till beslut" – 8 bilder) och den andra asylsökandes rättigheter och skyldigheter ("Mottagande av asylsökande" – 8 bilder). Båda bildspelen kan med fördel användas vid självstudier. Kvotflyktingar Den svenska flyktingkvoten, på dessa sidor hittar du en PowerPoint-presentation med talepunkter samt information om den svenska flyktingkvoten. Fakta, fördjupning och statistik Historik om migrationens historia från hansatyskarna till idag. Migrationsverkets övriga informationsmaterial. Länkar till aktuell statistik både från Migrationsverket och från andra myndigheter. Rollspel Autentiska asylärenden.

Länkar. Historielöshet bakom rädsla för invandring. De största invandringsvågorna till Sverige har sammanfallit med de epoker då riket utvecklats allra mest.

Historielöshet bakom rädsla för invandring

Historien ger oss inga rimliga skäl att betrakta immigration som ett problem – tvärtom kan dess betydelse för vårt välstånd knappast överskattas. Något har hänt. Den senaste tidens flyktingkatastrof har synliggjort en humanitär opinion. Det är befriande att ta del av uttryck för solidaritet och att läsa uppmaningar om att ”öppna gränserna” i stället för att än en gång konstatera att våra politiker duckar för den isolationistiska främlingsfientlighet som Sverige­demokraterna söker göra rumsren. Men frågan är hur länge det varar. En av de första välbelagda invandringsvågorna inföll under perioden från mitten av 1200-talet till andra hälften av 1300-talet, då mängder av tyskar flyttade hit. En annan stor våg sammanföll med stormakts­tiden på 1600-talet.

Individens betydelse får aldrig underskattas. Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter. 2011 spred sig demokratiprotesterna i Nordafrika och Mellanöstern till Syrien.

Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter

Familjen al-Assad hade haft makten i Syrien i 40 år. När folket ville ha demokrati svarade regeringen med våld, vilket ledde till inbördeskrig. Se bilderna som visar hur kriget har förstört Syrien. Korrespondenterna - om tiggeri. DN Fokus – Islamiska statens terrorvälde har blivit globalt. D enna vecka markerar ettårsminnet av Islamiska statens invasion i Mosul.

DN Fokus – Islamiska statens terrorvälde har blivit globalt

Hans Rosling: "Det är ett fruktansvärt hyckleri" Det här är ett utdrag av intervjun ur ETC Helg.Prenumerera för under 16 kronor numret.

Hans Rosling: "Det är ett fruktansvärt hyckleri"

Här kan du teckna en prenumeration. Du har väl inte missat tv-klippet där Hans Rosling läxar upp en dansk journalist om flyktingkrisen? Okej, kör! Säger Hans Rosling. Det känns som om jag stör en person som är upptagen med att lösa världsproblem. Hans Rosling förklarar flyktingkrisen. Why Boat Refugees Don't Fly! - Factpod #16. Historien om IS. Jihadistgruppen IS – vilka är de, vad vill de, hur kunde rörelsen bli så stark på så kort tid?

Historien om IS

På kort tid har den Islamiska staten gått från att vara en marginaliserad upprorsgrupp till att kontrollera stora landområden och locka krigare från 80 länder. Hur kunde det ske? I den här dokumentären får vi en inblick i hur IS arbetar, finansieras och hur de har kunnat ta över stad efter stad i Syrien och Irak. Amerikansk dokumentär från 2014 av Martin Smith. Foto: Scott Anger. Migrationsexpert: KDU:s resonemang oförenligt med lagen. KDU-ordförandens resonemang är oförenligt med lagen.

Migrationsexpert: KDU:s resonemang oförenligt med lagen

Det menar Louise Dane, expert på migrationsrätt. – Om vi ska begränsa flyktingmottagandet på det sätt som SD och KDU föreslår kan det endast göras genom att bryta mot de FN- och EU-överenskommelser vi anslutit oss till, säger hon. Louise Dane, doktorand i migrationsrätt vid Stockholms universitet, menar att KDU-ordförandens resonemang på DN debatt i dag varken är förenlig med svensk lag eller FN:s och EU:s flyktingkonventioner. Blandar ihop – Det är ett jätteproblem att man blandar ihop asylrätt och integration, säger hon till Aftonbladet. – Att vilja begränsa asylrätten med hänvisning till integrationsproblematik är inte en acceptabel grund.