background preloader

Skola

Facebook Twitter

Patricia Diaz – www.patriciadiaz.se. Gränsen för elakheter  Formulera summativa omdömen med fokus på relationer och helhet. Snart kommer många elever att få veta hur deras lärare bedömer kunnandet i relation till hela terminens arbete. Jag möter ofta behov av stöttning när det gäller hur man ska formulera formativ, framåtsyftande återkoppling och det är svårt att få till. Det är något som måste färdighetstränas för att komma åt vad man egentligen vill att eleven ska ta med sig framåt i arbetet. Finns det en risk att vi glömmer bort att de summativa omdömena också behöver lite uppmärksamhet?

Jag tänkte resonera om det här och utgå bland annat från min bok, Återkoppling för utveckling. Men först – vad är egentligen skillnaden mellan ett formativt omdöme och ett summativt? Summativa omdömen handlar om att summera elevens kunskaper i exempelvis ett betyg eller skriftligt omdöme, men behöver inte stå i motsatsposition till de formativa, bedömningsformer för lärande.

Det handlar helt enkelt om vilket syfte återkopplingen har, något som bland andra Susan Brookhart understryker i sin forskning och i sina böcker. Digitalt lärande. Tülays IKT-sida. Från | PlugInnovation. Ställ frågor till Skolverket om bedömning och betyg. Det verkar som om du inte tillåtit notifieringar i din webbläsare eller Fråga oss Fler liknande inlägg Fråga oss om betyg: Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla. Din e-post visas aldrig publikt. Aktuella frågor Se fler aktuella frågor Grundskoleutbildning Se fler frågor om grundskoleutbildning Gymnasieutbildning Se fler frågor om gymnasieutbildning Vuxenutbildning Se fler frågor om vuxenutbildning Mest diskuterat Se alla 83 inlägg eller... Policy för innehåll och personuppgifter · Om cookies. Avsnitt 130 – Det handlar om de små sakerna – Skolspanarna. De båda pedagogerna är tillbaka i klassrummet efter en dagsutflykt till Norrköping.

Inspirerade av deras senaste Google-äventyr blird et följdaktligen en hel del Google i detta det 130:e avsnittet. För den som färväntars sig långa fördjupande diskussioner om Googles flaggskepp lär bli besvikna dock, då samtalet berör de mindre, men ack så viktiga, tjänster som kan kopplas till Googles produkter. Det blir lite Tour builder, Classroom-tänk och några blandade tillägg som kan utveckla klassrumsflödet. Som vanligt är det här en podcast om skola, digitala verktyg och lite annat.

Vi återkommer med jämna mellanrum till Google. Tab resize – Flera fönster på samma skärm One tab – Samla flera flikar på i samma flik Crafty text – Lyft fram nyckelord Crafty cursor – Belys viktiga delar på skärmen Bokmärkesfältet – Frige utrymme Härliga hack – Bädda in youtube-klipp i dokument Härliga hack – Tvinga någon att kopiera ditt dokument Google kalenders nya look Save as doc – Gör kalkyl till text Catching hell. Extramaterial. Gymnasiet - Media Smart. Gratis i skolan - Sju idéer för gymnasiearbeten om hållbarhet Gratis i skolan -

Allt fler européer söker sig till svenska nätbutiker: ”Gäller att vara påläst” | Market. Det är i PostNords rapport ”E-handeln i Europa” som flera förändringar i européernas köpmönster på nätet syns. Och fler väljer alltså att handla på svenska sidor. Samtidigt är Tyskland och Storbritannien inte längre de mest populära länderna att handla ifrån för européerna. Istället har Kina tagit över tätpositionen. Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord, förklarar den ökade trafiken mot Sverige såhär: − E-handeln över gränserna ökar. Samtidigt som de europeiska e-handelskonsumenterna blir allt mer varma i kläderna ökar förväntningarna på såväl köp som leveranserna. Det visar sig i tydliga skillnader i hur man önskar få sina e-handlade varor levererade. Podden ”Litteratur för unga” Ofta får eleverna skriva om sina tankar. Ett roligt och bra alternativ om du vill få fram vad eleverna tänker om det lästa är att spela in elevernas samtal.

Det händer något när de sitter i par och samtalar utan lärarens närvaro (skrivit om det tidigare). Instruktioner till en avslutande uppgift för Flugornas herre (generella frågor/punkter så det går att använda till alla texter) ser ut ungefär så här: Du får i uppdrag av podcasten Litteratur för unga* (med lyssnare i åldrarna 13-17 år) att samtala om dina tankar efter läsningen av Flugornas herre! Du samtalar med en klasskamrat om varje del (fyra st), totalt max 10 minuter. Förbered dig genom att skriva upp stödord, rita bilder och/eller tankekartor! DEL 1: Tänk på att lyssnaren inte har läst boken. DEL 2: Notera vad du tycker om och vad du inte tycker om (handling, scener, karaktärer, miljöer, språk, tematik=se del 3).

DEL 3: Vilka nya tankar har du fått av boken? * Fiktiv podcast. Ta rätt beslut i klassrummet.