background preloader

Grey of the day

Facebook Twitter

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler. Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna.

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler

I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om. Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister: 1. Iransk advokat och aktivist som 2003 mottog Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Världens 10 farligaste djur. Publicerad 21 apr 2012 i Djur Vi människor äger inte ensamma den här jorden, utan vi delar den med alla andra djur.

Världens 10 farligaste djur

Precis som vi drabbar andra djur, kan även vi drabbas av dem, om än inte i lika stor omfattning. För att påminna om att vi inte är störst och bäst vill vi nu lista världens farligaste djur. Man kan göra en topplista över världens farligaste djur på många sätt. Man kan till exempel rangordna djuren efter vilka som är giftigast, eller också inkludera husdjur (bara i USA dör cirka 30 människor varje år i hundattacker, och cirka 20 människor i hästrelaterade olyckor). 10.

Antal dödsfall varje år: 50 - 100 Brännmaneter finns i alla världens hav och varje år beräknas cirka 150 miljoner människor bli "brända". 9. Antal dödsfall varje år: 50 - 250 Tigrar lever i Asien och är det kattdjur som genom historien har dödat flest människor. 8. Antal dödsfall varje år: 100 - 300 Lejon finns i Afrika och Indien och är utpräglade rovdjur som har många större däggdjur på sin meny.

Världens Häftigaste. Världens 7 underverk. Publicerad 18 maj 2012 i Byggnadsverk Under 300-talet bredde det grekiska riket ut sig över en stor del av östra medelhavsområdet och Mellanöstern.

Världens 7 underverk

De greker som hade möjlighet att resa fick därmed tillgång till främmande civilisationer och deras byggnadskonst. Som hjälp till de resande skrevs flera reseguider, varav flera innehöll listor på saker man inte fick missa. En av reseböckerna skrevs av Antipatros från Sidon, och hans lista ses som originalet av det man idag kallar ”världens sju underverk” eller ”antikens sju underverk”. Här är de, listade efter sin häftighet. 7. Av antikens sju underverk är Babylons hängande trädgårdar det enda underverk som kanske inte existerat. 6. Artemistemplet i Efesos, i nuvarande Turkiet, byggdes för att hedra den grekiska jaktgudinnan Artemis (Diana i romersk mytologi). 5. Zeusstatyn i Olympia var en cirka 12 m hög skulptur i elfenben och guldpläterat brons (fast med en träkärna) föreställandes gudarnas kung Zeus. Fakta om tropikskogar. Under de senaste 100 åren har mer än hälften av den tropiska regnskogen försvunnit.

Fakta om tropikskogar

Skogen som tidigare sträckte ut sig som ett brett bälte runt ekvatorn är nu framför allt koncentrerad till tre kärnområden. Det största utgörs av regnskogen i Syd- och Mellanamerika. Det näst största finns i Centralafrika – det s k Kongobäckenet – och det tredje området finns inom den indo-malaysiska regionen i Sydostasien. Ett ovärderligt skafferi Listan på allt som utvinns ur regnskogen är lång. Hög nederbörd och stor produktivitet Tropikskogen kännetecknas av stor nederbörd och ett relativt jämnt klimat året runt. Monsunskogarna skiljer sig dock så tillvida att där är lövfällningen säsongsbunden.

Det finns i tropikerna även torrskogar där mer eller mindre långa perioder av torka påverkar floran och faunan. Fantastisk mångfald av arter Det som kanske fascinerar mest när det gäller den tropiska skogen, är den enorma artrikedomen. Uppbyggnad Olika tropiska skogar Mangroveskogar Komplicerat ekosystem. Grej of the Day Maersk vs Vikingaskepp. Världens 25 konstigaste djur. Publicerad 13 maj 2012 i Djur Vi älskar djur och kan inte sluta förundras över alla märkliga former som livet kan anta.

Världens 25 konstigaste djur

Vissa djur är faktiskt riktigt konstiga, så därför har vi satt ihop en topplista över världens konstigaste djur. Vad sägs om en mjuk sköldpadda, en flygande fisk eller en gråsugga stor som en nyfödd bebis? Kolla in dessa ovanliga och annorlunda djur! 25. Däggdjursfamiljen bältdjur lever i den centrala delen av den amerikanska kontinenten och är känd för sitt hårda, läderaktiga pansarskal. 24. Cantor's giant softshell turtle finns i sötvattendrag i Asien och spenderar cirka 95 % av sitt liv nedgrävd i sand för att gömma sig från fiender. 23. Världens konstigaste krokodildjur, gavialen, lever i indiska floder och kan bli 6,5 m lång. 22.

Narvalar lever i Norra ishavet och blir mellan 4 och 5 m långa. GOTD.