background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Sfi

H.C. Andersen: Den lilla flickan med svavelstickorna. Om materialet. Temawebben Mötas handlar om mötet mellan skolpersonal och flerspråkiga barn eller elever som har någon form av funktionsnedsättning. Materialet lyfter områden som tillsammans utgör grunden för interkulturell pedagogik. Mötas ges ut av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Grundläggande stöd och konkreta råd Mötas är ett stödmaterial som ger dig i förskola och skola grundläggande stöd och konkreta råd i hur du kan skapa likvärdiga förutsättningar och möjligheter till utveckling och lärande för din elev. Materialet vänder sig främst till skolledare och pedagoger, men all personal som arbetar inom förskolan eller skolan kan ha nytta av det. Vår grundtanke är att varje elev vill, och ska, ses för den hon är och den hon kan bli – oavsett bakgrund eller funktionsförmåga. Vi vill därför lyfta vikten och vinsten av att kombinera ett interkulturellt förhållningssätt, ett gott samarbete med vårdnadshavaren och goda kunskaper om pedagogiska konsekvenser av funktionsnedsättningar.

Fokus förskola och skola. Undervisningsmaterial. Förstå kunskapskraven - arabiska: Förstå kunskapskraven - arabiska. Hjartatskogshaga hos @frksarapersson | Nyanlända elever och andra som vill utveckla sitt språk och lärande. SFI-appar öva svenska del3. Det kommer mera….. Att prata svenska är inte alltid lätt men kanske lättare än att stava? Här kommer några appar där elever kan prata in vad de vill skriva och få det i text, alltså möjlighet att ”prata text”. För att öva sig på svenska finns också en del appar (som inte riktar sig till små barn) där man kan öva ordförråd, uttal och även möjlighet att få olika språk översatta.

(Var alltid kritisk till översättningen, men alternativet att inte ha möjlighet att kommunicera så man förstår varandra är värre tycker jag) Vem är jag? Det klassiska spelet. Ställ frågor för att försöka ta reda på vilken person motståndaren tänker påUTalk svenska- öva svenska, ordförråd, uttalSvenska Hej-öva svenska, ordförrådGoogle Översätt-Översätter text mellan 57 st språk.Översätt genom att tala in istället för att skriva in texten (fungerar med 42 st olika språk). Relaterat På resande fot utan att kunna språket som talas, nyttig erfarenhet I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever SFI-appar öva svenska del1. Sfi med Anita | Klassens blogg. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Edu_base. SFI-appar öva svenska del1. Jag har fått ett spännande uppdrag att ta fram appar för en grupp SFI-elever, här kommer deras önkselista: Här kommer mina förslag: Textgrabber– ta kort på text och få den uppläst och vid behov även översattWorldictionary– liknande som appen ovanPrizmo– Ta kort på text och få den upplästIntoWords– Ta kort på text och få den uppläst, ordbehandlingsprogram med ordprediktion och talsyntesSkolstil- skrivprogram med ljudande tangentbordBlueFireReader- Läsprogram för att kunna låna e-böcker via E-lib med hjälp av ditt lokala bibliotekskortTyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer.

Ordlistan innehåller dessutom ett stort antal beskrivningar av orden och exempel på hur de används. Tyda-appen är en anpassning av databasen på och innehåller samma information förutom uttalsfunktionenLäs och förstå- I Läs och Förstå övar man enkel läsning och läsförståelse. Appen har fyra olika delar – Frågor, Rätt mening, Dra rätt bild och Välj rätt slut. Relaterat I "Allmänt" Interaktiv tavla med modersmålslärare. Att hitta passande språklänkar till de olika modersmålen är inte helt lätt. Det jag har hittat (och som passar att jobba med interaktiv skrivtavla) har jag samlat här. Här kan du hitta trevliga övningar bland annat på arabiska, franska, spanska och turkiska. Skolverket har en jättespännande resurs där man väljer språk och därefter blir hela innehållet på angivet språk. Där finns länkar till mattebegrepp, eböcker, bildordlistor med mera.

Enkla språkkurser med interaktiva övningar på ex tyska, indonesiska, franska och turkiska. Jag vill också lyfta fram lexins bildteman, flerspråkig interaktiv ordlista, på olika språk. Sen finns ju alla möjligheter att skapa sig egna ordlistor och glosorlistor på: Tagul - Gorgeous word clouds. Lärarguider. Här delar lärare med sig av lektionsupplägg och projekt, allt kopplat till styrdokument och bedömning: poesi, läskultursskapande aktiviteter, boktipsarkurs, drama, berättande, kreativt skrivande, göra ABC bok och betyg och bedömning av multimodala texter Poesilekar Med poesilekar kan man närma sig poesin på ett opretentiöst sätt och eleverna hinner konsumera en hel mängd poesi av bara farten. Litteraturpedagogen Åsa Lundholm ger tips på lektionsupplägg och dikter.

Poesilekar (pdf) Läskulturskapande aktiviteter För att stärka varje elevs läsande är det viktigt att på skolan skapa en stark läskultur. Boktipsarkurs för mellanstadiet Syftet är att: tydliggöra och stärka skolans läskultur. Drama Drama är en metod för lärande och utveckling av multimodala färdigheter. KUL1415 anordnade en workshop för lärare med dramaturgen Elisabeth Lollo Croneberg. Berättande Kreativt skrivande Göra en egen ABC-bok för sitt bostadsområde T som i Tallbacka. Betyg och bedömning av multimodala texter. Appar SV & SVA | Write to Read med iPads. Ett försök att synliggöra kopplingar mellan Lgr11, litteratur, ideér till arbetssätt och stöd i appar.

Övergripande kopplingar till projektet från Lgr11 kap 1 & 2 samt syftet i ämnena svenska och svenska som andraspråk: Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former – såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet – som förutsätter och samspelar med varandra. Skolans arbete måste inriktas på att ge utrymme för olika kunskapsformer och att skapa ett lärande där dessa former balanseras och blir en helhet. Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Hänsyn ska tas till att undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Eleverna ska genom undervisningen ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. Material. NIS. The_Hunger_Games_-_sammanstllning. Svenska (åk 6-9) SVA-appar för yngre och äldre elever. Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan.

Vilka appar skulle fungera för dem, för att ge dem en större chans att integreras i den svenska skolan, ge dem en större chans att kunna delta på sina egna villkor, och också kunna dela med sig av sina egna berättelser i ord och bild. Jag har letat efter appar som ökar ordförrådet i text och bild, appar som låter, som härmar, som spelar in lektioner för att sedan kunna lyssnas på flera gånger, appar för att dokumentera och göra egna berättelser, appar för samarbete och reflektion… Jag har delat upp dem i två grupper: en samling för yngre elever och en samling för äldre elever. Tyvärr är det inte lika lätt att hitta enkla språkappar för äldre elever som för yngre. Appar för yngre elever: Appar för äldre elever: Läs- och skrivportalen. Uttal.se. F-5 | Litteraturbanken. Träna på ord och begrepp – skärmkorsord. Under veckan har jag fått möjlighet att hoppa in i flera grupper på skolan eftersom de elever jag jobbar tillsammans med är iväg på resa.

Jag skulle repetera ord och begrepp i en år 4 grupp. De hade precis börjat med atomlära och vi skulle prata om vad de hade gjort sist. Jag funderade på hur jag skulle träna på det i en grupp som jag inte känner. Då kom jag på att skärmkorsord kunde vara ett sätt att träna att sätta ord på begreppen. Jag hittade en sida på nätet där man kan göra korsord och skapade ett korsord där jag inte lade till några ledtrådar utan skrev ordet två gånger istället. Jag skrev ut mitt korsord och fyllde sedan i halva korsordet på ett exemplar och andra halvan på ett annat. När lektionen började hjälptes vi åt att repetera orden som de hade pratat om tidigare. Den här varianten på att träna ord och begrepp kommer jag göra med mina 6:or när vi ska jobba med valet framöver.

Tipset hittade jag i boken ”Stärk språket stärk lärandet” av Pauline Gibbons. Film. Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag.

Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Det tycker vi såklart är superspännande och det är med glädje vi tar del av alla era härliga bidrag. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner.

Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”.

En läsande klass

De eller dem - det är frågan. De eller dem, det är den stora frågan. Här får du lite hjälp hur du ska tänka om du är osäker på hur du ska använda orden. En presentation om hur du använder pronomen de och dem. Innehåller även en kort förklaring om satsdelarna objekt och subjekt. det här var världens bög film www.teacherondemand.se E-mail: Lösenord: -Kom ihåg användarnamn Glömt lösenord Startsidan Om TOD Filmer Topplista Skapa film Kontakta oss Registrera Svenska: De eller dem - det är frågan Nyckelord: grammatik, pronomen, personliga pronomen, satsdelar, subjekt, objekt Pedagog: Viktoria Wallin / 2009.02.02 » Visa högupplöst version URL till denna film: Lägg till film till din podcast Bädda in denna film på din sida 640 * 500 pixlar 416 * 325 pixlar Beskrivning: De eller dem, det är den stora frågan.

Här får du lite hjälp hur du ska tänka om du är osäker på hur du ska använda orden.

Grammatik

Sagor. Anne-Marie Körling. Läs och skriv.