background preloader

Matematik

Facebook Twitter

Workshop Digital matematik med Kikora 1. Långa pass - möjlighet och utmaning. Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper. Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det. För att få mer av detta beslöt jag att införa matematikstationer på torsdagsförmiddagarna. Tanken är enkel. Den första stationen var given – den skulle handla om våra Bee Bots. Jag vill att eleverna utvecklar förmågan att tänka logiskt, att kommunicera och att analysera – så uppgiften blev att Bygg en bana för Bee Boten med klossar och kappla.Rita en karta över banan Rita in hur Bee Boten ska programmeras på kartanProgrammeraTestaGör om tills Bee Boten klarar banan – filma då.

Här bestämde eleverna att Bee Boten skulle fickparkeras. Här syns tydligt hur eleverna planerat programmeringen. Andra stationen skulle vara färdighetsträning. Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola. Var med i Mattematchen - spela & lär! | Mattematchen. Lärportalen för matematik.

Tio svenska YouTubekanaler med genomgångar i Matematik | IT förändrar skolan. Om ni inte visste det så Youtube världens bästa TV-kanal med massvis av fantastiska lärare som vill dela med sig! Jag blir glad när jag ser modiga mattelärare som har vågat öppna klassrumsfönstret och sprider sin kunskap ut i cyberrymden. Jag tycker faktiskt att varje lärare borde ha sin egen Youtube-kanal! Genomgångar för grundskolan Jerker Porat Jerker, nyligen utvald till Sveriges mest innovativa lärare, levererar videos anpassade för högstadiet och han använder sig av en ritplatta vilket gör att man ser hur genomgången växer fram på skärmen ackompanjerad av Jerkers röst. Kunskapshubben, Martin Fernström Årstaskolan, PEPonline, PEPonline är ett initiativ från Bollnäs som innebär att man stöttar eleverna att Plugga efter plugget med hjälp av filmade genomgångar.

Entréskolan, Sven-Göran Sanfridsson, Genomgångar för gymnasiet. Tio svenska YouTubekanaler med genomgångar i Matematik. Om ni inte visste det så Youtube världens bästa TV-kanal med massvis av fantastiska lärare som vill dela med sig! Jag blir glad när jag ser modiga mattelärare som har vågat öppna klassrumsfönstret och sprider sin kunskap ut i cyberrymden. Jag tycker faktiskt att varje lärare borde ha sin egen Youtube-kanal! Genomgångar för grundskolan Jerker Porat Jerker, nyligen utvald till Sveriges mest innovativa lärare, levererar videos anpassade för högstadiet och han använder sig av en ritplatta vilket gör att man ser hur genomgången växer fram på skärmen ackompanjerad av Jerkers röst.

Kunskapshubben, Martin Fernström Årstaskolan, PEPonline, PEPonline är ett initiativ från Bollnäs som innebär att man stöttar eleverna att Plugga efter plugget med hjälp av filmade genomgångar. Entréskolan, Sven-Göran Sanfridsson, Genomgångar för gymnasiet. ”hur vi lärare tar oss an digitala verktyg”-trappan | matteochno. Några dagar kvar bara med underbara 9a och 9b och dessa mina första tre år som 1:1-lärare. Jag har tänkt en del och ni har ju tidigare läst om mina summeringar om hur det är att undervisa med datorn integrerad (nåja ganska i alla fall) i matte/NO/tk-undervisningen på högstadiet.

Jag har nyligen haft utvärdering med mina elever och bett dem svara på frågor om hur jag är som lärare och dessutom hur det är att använda datorn så pass mycket på lektionerna. Jag har fått massor med fina ord skrivet till mig, jag blir tårögd när jag läser. Men…någon elev har skrivit saker i stil med ”jag vill bara jobba i matteboken på lektionerna, inte med datorn” eller ”jag vill inte publicera på nätet” och detta får mig att fundera lite på en trappa som jag tänkt på ett tag. Så jag introducerar härmed (ett första utkast till) ”hur vi lärare tar oss an digitala verktyg”-trappan: Steg 1 I kommunikation: Du läser och svarar på mail på din jobbdator, åtminstone en gång om dagen. Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Så… Film åk 6–9 Svenska. Kreativ matte.

F-3

Här pluggar du matematik! – Matteboken. Appar.