background preloader

Ammatinvalinta ja työelämä

Facebook Twitter

Peliyhtiöt ryhtyvät kouluttamaan markkinointiosaajia, koska oikeanlaisia ei löydy Suomesta – ”Tekijä voi olla taustaltaan jopa finanssialalla työskennellyt analyytikko” Peliyhtiöt ryhtyvät kouluttamaan markkinointiosaajia, koska oikeanlaisia ei löydy Suomesta – ”Tekijä voi olla Peliala on miltei koko tämän vuosikymmenen edustanut toivoa suomalaisyritysten menestyksestä.

Peliyhtiöt ryhtyvät kouluttamaan markkinointiosaajia, koska oikeanlaisia ei löydy Suomesta – ”Tekijä voi olla taustaltaan jopa finanssialalla työskennellyt analyytikko”

On syntynyt pelistudioita, ja ala on työllistänyt ihmisiä sekä saanut maailmanlaajuista tunnustusta. Moni palanen on pelialalla selvästi paikallaan, mutta yksi on kapulana rattaissa: Suomessa on pulaa markkinointiosaajista, jotka saisivat houkuteltua käyttäjät mobiilipelien pariin. Suomesta synkkä kuva maavertailussa: Nuorista miehistä joka viides koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella – ”Todella huolestuttava tulos”

Suomesta synkkä kuva maavertailussa: Nuorista miehistä joka viides koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella – ”Todella huolestuttava tulos” Nuorisotakuusta ja muista ponnisteluista huolimatta Suomi näyttäytyy kaikkea muuta kuin esimerkkimaana tuoreimmassa OECD:n koulutusvertailussa.

Suomesta synkkä kuva maavertailussa: Nuorista miehistä joka viides koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella – ”Todella huolestuttava tulos”

Etenkin nuorten miesten joutilaisuus on Suomessa lisääntynyt kymmenessä vuodessa, kun se monissa muissa maissa on vähentynyt. Hupparit tulivat konttorille – Testaa, osaatko päätellä ammatin vaatteiden perusteella. Yritys Hyvä - kilpailu. Haluatko, että lapsesi on vauraampi kuin sinä nyt? Näin rahataitojen valmentaja neuvoo vanhempia - Lifestyle. Rahataitojen valmentaja Mikko Sjögren on kuullut oman arvionsa mukaan 4 000 suomalaisen rahatarinan.

Haluatko, että lapsesi on vauraampi kuin sinä nyt? Näin rahataitojen valmentaja neuvoo vanhempia - Lifestyle

Niissä on yleensä aina sama kaava: lapsena imetyt opit siirtyvät alitajuntaan ja rahaa käytetään ilman, että asiaa pysähdytään pohtimaan. – Yritämme päästä valmennuksessa käsiksi alitajunnassa olevaan rahatarinaan. Syntylogiikka on se, että lapsena ja toki myös aikuisena kuuntelemme, mitä ihmiset meille rahasta puhuvat. Lisäksi katsomme mallia siitä, miten rahan kanssa käyttäydytään ja kolmantena ovat erityiset tapahtumat, jotka meihin vaikuttavat, kuten vaikkapa riitaisa perinnönjako tai pieleen mennyt sijoitus.

Hyvin usein suvun tarina ja ajatukset jatkuvat meissä, hän toteaa. Hs. Tällainen on ihanteellinen hyväryhtinen istuma-asento: Paino on istuinkyhmyillä.

hs

Selkä asettuu luonnolliselle notkoasennolle, jolloin selkälihakset ja vatsalihakset ovat aktiivisina. Hs. Ammattikoulusta lääkikseen, oikikseen ja muille eliittialoille – ministeriö haluaa purkaa koulutuksen umpiperiä Vaikka välillä ylioppilastutkintoa esitetään jopa lakkautettavaksi, opetusministeriön työryhmä haluaakin nyt tehdä siitä valtaväylän kohti korkeakouluopintoja.

hs

Niinpä myös ammattikoulun käyneet voisivat vastedes osoittaa akateemiset kykynsä jopa yliopistojen eliittialoille osallistumalla pariin ylioppilaskokeeseen, kuten esimerkiksi matematiikan kokeeseen. ”Kaikki umpiperät pitää purkaa”, sanoo työryhmää johtanut opetusneuvos Johanna Moisio. We know the Arctic. Robotit muuttavat työtä, mutta ihmistäkin tarvitaan – "On tehtäviä, joita robotilla ei kannata teettää" Vaikka osa ihmisten töistä menee roboteille, ne myös mahdollistavat uusien töiden syntymisen.

Robotit muuttavat työtä, mutta ihmistäkin tarvitaan – "On tehtäviä, joita robotilla ei kannata teettää"

Robotti alkaa olla tuttu jo muualtakin kuin elokuvista, sillä eri tehtäviin soveltuvia robotteja on toista tuhatta. – Ne tekevät töitä pienen pienistä kohteista yli 1 800 kiloa painaviin. Robotteja käytetään kappaleiden käsittelyssä, hitsauksessa, lääketieteessä ja niin edelleen. En pysty oikein kuvittelemaan työtä, jota ne eivät voisi tehdä, toteaa projektipäällikkö Jarmo Happonen Robotiikka-automaatiota Kainuuseen -hankkeesta.

Robotti voi säästää ihmistä tekemästä työtä hankalissa asennoissa.Aki Väinölä. Elämästä tullut alituista valintaa - Pääkirjoitus. Omia vanhem­piaan ihmislapsi ei pääse valitsemaan, mutta sen jälkeen elämä onkin alituista valitsemista.

Elämästä tullut alituista valintaa - Pääkirjoitus

Varhaislapsuuden olot ennustavat tutkimusten mukaan melko tarkoin ­lopunkin elämän suunnan. Silti myöhemmilläkin valinnoilla on merkitystä. Näin onnistut ensimmäisen työpaikan haussa – Lue valmentajan vinkit. Työnantajat odottavat, että nuori on riittävän aikuismainen ja vastuuntuntoinen työhön.

Näin onnistut ensimmäisen työpaikan haussa – Lue valmentajan vinkit

Hakemus kannattaa tehdä itse ja työhaastatteluun saapua ilman vanhempia. Kesätyönhaku alle 18-vuotiaille on haasteellista, varsinkin, kun aiempaa työkokemusta ei välttämättä ole. Kesätöitä nuorille tarjoavat esimerkiksi seurakunnat, siivousyritykset ja huvipuistot sekä kesäleirit. Töissä on nyt kysyntää taitaville kirjoittajille – näillä vinkeillä pääset eroon kirjoituskammosta ja tuotat parempaa tekstiä - Ura. Tuttu tilanne monelle: töissä pitäisi kirjoittaa raportti, blogiteksti tai esitys, mutta aloittaminen on vaikeaa.

Töissä on nyt kysyntää taitaville kirjoittajille – näillä vinkeillä pääset eroon kirjoituskammosta ja tuotat parempaa tekstiä - Ura

Tai vielä pahempaa, se on pelottavaa ja inhottavaa. Mikä tahansa muu työtehtävä tuntuu houkuttelevammalta kuin kirjoittaminen. Tilalle on nimikin: writer´s block eli tyhjän paperin kammo. Sen voi onneksi taltuttaa, tietää viestintäkouluttaja Oili Hän vetää kursseja, joilla opitaan kirjoittamaan ilman inspiraatiota. Olisiko sinusta lähihoitajaksi? – Testaa menisikö edes matikka läpi. Hoitoalojen koulutuksiin pyrkiville suunnitellaan uutta sisäänpääsykoetta, jolla mitataan oppimisvalmiuksia.

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? – Testaa menisikö edes matikka läpi

Opiskelijoita halutaan seuloa tarkemmin, sillä mm. matematiikka tuottaa vaikeuksia. Lähihoitajakoulutukseen on hyväksytty viime vuosina opiskelijoita, jotka ovat täysin soveltumattomia alalle. Puutteita on taidoissa, asenteissa, terveydentilassa ja joskus motivaatiossa. Näillä ammattitutkinnoilla pääsee varmimmin töihin: Ryhdy vanginvartijaksi, älä puutarhuriksi. Tilastojen mukaan varmimmin työn syrjään pääsee kiinni vankeinhoidon alalla. Jopa 90 prosenttia alalta valmistuneista on kolme vuotta valmistumisensa jälkeen päätoimisesti työssä. Rikosseuraamusalan perustutkinto on oikeastaan toisen asteen lisätutkintoväylä, sillä pääsyvaatimuksena on jo suoritettu toisen asteen tutkinto, joko lukio tai ammatillinen koulutus. Pääsy noin puolentoista vuoden mittaiseen koulutukseen on vaikeaa: viime vuonna vain 11 prosenttia hakeneista tuli valituksi. Verrattain lyhyellä koulutusajalla saa kuitenkin melko varmasti työpaikan. Hyvä CV, koulutus ja työvuodet eivät enää riitä – rekrytoinnin ammattilainen neuvoo, miten kerrot työnhaussa kehityskyvystäsi - Ura.

Näissä töissä tienaa hyvin ammattikoulutuksella – Veturikuskilla paras palkka. Keskiasteen koulutuksen saaneen keskimääräinen palkka on noin 2 800 euroa kuukaudessa. Alle 30-vuotiaiden keskipalkka on alempi, noin 2 480 euroa kuussa. Vuoden 2014 tilastojen mukaan reippaasti tätä enemmän tienaa veturinkuljettajana. Jos haluaa alalle, edessä on kuitenkin ankara karsinta ja soveltuvuushaastattelut ja terveystarkastukset. Koulutukseen pääsyvaatimuksena on myös jokin ammatillinen perustutkinto tai ylioppilastutkinto. Monen pikkupojan haaveammatti. Näin teemme töitä kymmenen vuoden päästä – lääkäri, opettaja, pelinkehittäjä ja pankinjohtaja kertovat, kuinka he työskentelevät vuonna 2027 - Ura. Haluatko helposti yliopistoon? – Valitse pitkä matematiikka - Lapin Kansa. Lukion ainevalinnoista yksi on ylitse muiden, kun tarkastellaan sitä, miten helppoa tai vaikeaa on saada opiskelupaikka yliopistosta: valinta pitkän ja lyhyen matematiikan välillä.

Paitsi että matematiikan pitkän oppimäärän hallinta on keskeinen valintakriteeri moneen koulutukseen, pitkän matematiikan lukijat valitaan tehokkaasti myös muille kuin matemaattis-luonnontieteellisille aloille. Oulun yliopistossa tutkitaan parhaillaan, miten lukiolaisten ainevalinnat vaikuttavat yliopistoon pääsyyn ja sukupuolijakaumiin eri koulutusaloilla. Entrepreneurship. Hs. Sairaanhoitajaopintoihin tiukempi seula – testaa, olisitko sinä kelvollinen.

Lähes joka kymmenes hoitotyön opiskelija keskeyttää opintonsa väärän uravalinnan tai soveltumattomuuden vuoksi. Lisäksi moni vaihtaa alaa. Tilanne halutaan korjata yhtenäisellä valintakokeella. Sairaanhoitajakoulutuksen kirjava pääsykoekäytäntö aiotaan uudistaa. Asiantuntijoita pursuava viestintäala juhli palkoilla, osa-aikaisten kansoittama ravitsemusala jäi hännille. Vuonna 2015 suurin mediaaniansio oli informaation ja viestinnän alalla, pienin majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla. Palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli toissa vuonna 2 963 euroa kuukaudessa, ilmenee Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta (siirryt toiseen palveluun).

Luku on kokoaikaista työtä tekevien keskimmäinen palkka bruttona. Summassa on huomioitu peruspalkan ohella kaikki lisät, ylityöt ja luontoisedut, mutta ei tulospalkkioita tai lomarahoja. Suurin mediaaniansio oli informaation ja viestinnän alalla, 3 944 euroa. Pienin keskimmäinen palkka, 2 268 euroa, oli majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla. Älä sorru suomalaisia riivaaviin mokiin elekielessäsi – asiantuntija kertoo, miten pienillä asioilla voi saada ihmeitä aikaan tapaamisissa - Elämä - HS.fi.

Sukupuoliroolit pysyvät sitkeinä nuorten ammatinvalinnassa – yli puolet yläkoululaisista pitää tyttöjä poikia parempina äidinkielessä - Kotimaa - HS.fi.