background preloader

Ammatinvalinta ja työelämä

Facebook Twitter

Moni lukiolainen tienaisi paremmin ammattikoulupolulla – suomalainen huippututkimus murtaa käsitystä lukion tuloja nostavasta vaikutuksesta. Tienaatko enemmän menemällä lukioon vai ammatilliseen koulutukseen?

Moni lukiolainen tienaisi paremmin ammattikoulupolulla – suomalainen huippututkimus murtaa käsitystä lukion tuloja nostavasta vaikutuksesta

Pitkään vallinnut käsitys: yksilö kuin yksilö tienaa työuransa aikana enemmän, jos menee peruskoulun jälkeen lukioon. Uusi, nouseva käsitys: moni lukion käynyt olisikin kerännyt suuremmat tulot ammattikouluun menemällä. Havainnon taustalla on uusi kansainvälistä kiinnostusta herättänyt suomalainen tutkimus, joka julkaistaan pian maailman parhaimpiin kuuluvassa taloustieteen julkaisussa American economical journalissa.

Tutkimuksen ovat tehneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen ja Harvardin yliopistossa väitöskirjaa tekevä, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) vieraileva tutkija Mikko Silliman. Tutkimuksen pääsy huipputason julkaisuun tarkoittaa sitä, että tiedeyhteisö pitää tutkimuksessa esitettyjä tuloksia hyvin luotettavina. Ammatillinen koulutus lisäsi vuosiansioita 2 000 eurolla suhteessa lukiopolkuun Ensin koko ryhmien keskiarvot. Lue lisää: Jokaisen 9. Menestyksen varmat tärpit - HS Visio. Tässä oli käyty paljon läpi tutkimustietoa aika selkeästi.

Menestyksen varmat tärpit - HS Visio

Jotain lisäpointteja jotka käväisi mielessä:Näissä palkkatutkimuksissa yleensä myös ilmenee että valtava osa palkan variaatiosta ei selity tunnetuilla tekijöillä. Näitä voi olla mm. onni & sattuma, ja myös 'oma tahto' ja ambitiot, joita on aika vaikeaa mitata. Ihmiset jotka uhraavat enemmän urallensa (tai ovat motivoituneita), tienaavat myös enemmän, alasta riippumatta.Opinnonohjauksen näkökulmasta eri alojen palkat ja työllisyys ovat toki tärkeitä, mutta nuorille näyttää olevan hyvin vähän tietoa alojen muista puolista: Viihtyvyydestä, joustavuudesta, työtahdista, lomien määrästä.Kolmas pointti on että globaalissa näkökulmassa suurin palkkojen määrittäjä ei ole koulutus vaan passi eli kansalaisuus. Lähes kaikki suomalaiset duunarit tienaavat enemmän kuin valtaosa Intialaista korkeakoulutetuista. Ei tällaisia masentavia kirjoituksia.

35 visiota - HS Visio. Raportti: 20 suurta muutosta ja yli 200 tulevaisuuden työtä – Mikä on sinun uusi ammattisi? Radikaalit, uudet teknologiat muokkaavat tulevaisuudessa nopeimmin henkilö- ja tavaraliikennettä, työtä ja työn korvausta koneilla sekä ravintoamme.

Raportti: 20 suurta muutosta ja yli 200 tulevaisuuden työtä – Mikä on sinun uusi ammattisi?

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös tavaroiden valmistus, rakennettu ympäristö, vaihdanta sekä havainnot ja tietäminen muuttuvat todennäköisesti paljon. Näiden muutosten myötä muuttuvat myös ammatit ja työpaikat jo vuosina 2018-2037. Robotisaatio paitsi vie vanhoja töitä, synnyttää myös tukun uusia. Tässä listaus 20 elämänalueesta, joille muutoksia on luvassa ja niiden myötä myös näiden alojen töille. Tulevaisuuden töissä - Elämä. 108 ammatin lista: Näissä töissä palkkaa tulee, mutta arvostus on nolla - Oma raha. Taloussanomat listasi yli sata ammattia arvostuksen ja ansioiden mukaan.

108 ammatin lista: Näissä töissä palkkaa tulee, mutta arvostus on nolla - Oma raha

Selvisi, että lääkäreillä menee hyvin ja puhelinmyyjillä huonosti. Johtajilla on kurjaa, kun kukaan ei arvosta. Hupparit tulivat konttorille – Testaa, osaatko päätellä ammatin vaatteiden perusteella - Kaupunki. Työpaikka meni alta – mille alalle nyt kannattaa kouluttautua? Uusi ammatti saattaa löytyä yllättävän läheltä. Syksyn alku on pudottanut suuren määrän irtisanomisuutisia.

Työpaikka meni alta – mille alalle nyt kannattaa kouluttautua? Uusi ammatti saattaa löytyä yllättävän läheltä

Edessä on monille työnhakua ja alanvaihtoa. Jos haluaa vaihtaa alaa, mihin nyt kannattaa suuntautua? Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen Työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että työmarkkinoiden muutosta seurataan, mutta ennusteita yksittäisille aloille on vaikea tehdä. – Sitä on erittäin vaikea sanoa, kun se vaihtelee eri aikaväleillä.

Jos ajatellaan pidemmän aikavälin kuvaa, niin väestön ikääntyminen näkyy siinä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden kysyntä kasvaa, hän sanoo. Go On CV-Kone – Rakenna oma ansioluettelo nopeasti! Selvitimme 400 ammattiryhmän työllistymismahdollisuudet – Duunibotti kertoo, mistä löytäisit helpoimmin töitä. Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat - Ura. Borealis Porvoo. Katso lista ammattilaisista, joista on ylitarjontaa – sihteereitä, toimittajia ja käsityöläisiä liikaa. Pulaa puolestaan on sosiaalityön erityisasiantuntijoista, lastentarhanopettajista, siivoojista, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista.

Katso lista ammattilaisista, joista on ylitarjontaa – sihteereitä, toimittajia ja käsityöläisiä liikaa

Media-alan murros näkyy tuoreessa ammattibarometrissä (siirryt toiseen palveluun): ylitarjontalistalle ovat joutuneet muun muassa toimittajat, graafiset suunnittelijat, painajat ja painopinnanvalmistajat. Kaikkein huonoin tilanne on kuitenkin yleissihteereillä, jotka keikkuvat listalla ykkösenä. Myös johdon sihteereistä ja osastosihteereistä on ylitarjontaa. Listalla on lisäksi liuta käsityöläisiä. Pitääkö työhön olla intohimo ja voiko opiskelupaikan valita väärin? Ysiluokkalaisen kuusi kysymystä ammatinvalinnasta.

Kymmenilletuhansille nuorille kevät on tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa aikaa: on päätettävä, mihin koulutukseen hakee.

Pitääkö työhön olla intohimo ja voiko opiskelupaikan valita väärin? Ysiluokkalaisen kuusi kysymystä ammatinvalinnasta

Yhdeksäsluokkalaiset ovat tänä vuonna tuon valinnan tehneet, mutta korkeakoulujen yhteishaku on yhä käynnissä. Jos päämäärä ei ole kirkkaana mielessä, valinnasta voi tulla kovat paineet. Kiinnostuksen kohteita voi esimerkiksi olla useita, mutta mikään niistä ei ole selvästi ylitse muiden. Eikä valinta välttämättä ole helppo silloinkaan, kun päämäärä on selvä: pitääkö kehittää varasuunnitelma, jos matkalla tuleekin voittamattomia vastuksia tai motivaatio hiipuu? Joensuulainen 9. 1. 25 Dying Professions You Should Avoid. Jakso 1: "Se oli hyvä juttu, koska löysin oman alani" Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa - Ura. Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, mit Näihin aikoihin moni nuori väsää kesätyöhakemuksia, mutta kokeneemmatkin hakijat voivat olla yhtä epävarmoja, mitä hakemuksiin oikeastaan kannattaa laittaa ja mitä ei.

Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa - Ura

Kolme rekrytoinnin asiantuntijaa vastaa kysymyksiin hakemusten vastaanottajan näkökulmasta. Mainos (Teksti jatkuu alla) Haetko pian kesätöitä? Kaksi kokenutta rekrytoijaa kertoo, mitkä virheet ainakin kannattaa välttää. Kesätöiden hakuaika lähestyy ja on joillakin aloilla jo menossa.

Haetko pian kesätöitä? Kaksi kokenutta rekrytoijaa kertoo, mitkä virheet ainakin kannattaa välttää

Mitä ei kannata tehdä, jos toivoo kesätyöpaikan ovien aukeavan? Pyysimme tähän vinkkejä kahdelta kokeneelta rekrytoijalta. Neuvoja antoivat S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula ja Stora Enson Imatran tehtaiden henkilöstöpäällikkö Aimo Kettunen. Moka: Jätä vajaa hakemuslomake, chättää hakemus kuten viesti kaverille, jaarittele niitä näitä Enemmistö kesätöistä haetaan sähköisesti, jolloin lomakkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Mitä tienaa opettaja, entä lääkäri? Testaa, osaatko arvata ammattien keskipalkat. Tekoäly muuttaa maailman – pian se tekee jopa lääkärin ja juristin töitä. Ihminen on valmistanut itselleen työkaluja ja apuvälineitä jo tuhansia vuosia.

Tekoäly muuttaa maailman – pian se tekee jopa lääkärin ja juristin töitä

Kirveet, vetojuhdat ja höyrykoneet ovat antaneet lisävoimia fyysisesti raskaaseen työhön. Nyt avuksemme ovat tulossa robotit ja niihin oleellisesti liittyvä tekoäly. Neljässä radio-ohjelmassa hahmotellaan, miten robotit ja tekoäly muuttavat maailmaa. Tulevaisuudessa pärjää se, joka osaa levätä – ei se, joka tekee eniten, työterveyspsykologi ennustaa. Luulitko tietäväsi tarpeeksi tekoälystä? Se muokkaa ajatteluasi tehokkaammin kuin tajusitkaan – ota homma haltuun nyt! Yhä useampi ammatti kärsii työvoimapulasta – näillä aloilla kysyntä on kovinta! Kiinnostaako koodaus? - Näillä pääset ohjelmoinnin alkuun.

Algoritmi Yksityiskohtainen kuvaus tai ohje siitä, miten tehtävä tai prosessi suoritetaan. Tietokoneohjelma on algoritmi. API Ohjelmointirajapinta on määritelmä, jonka mukaan eri ohjelmat voivat tehdä pyyntöjä ja vaihtaa tietoja eli keskustella keskenään. Hyvä esimerkki rajapinnasta on käyttöjärjestelmän rajapinta, jolla ohjelmat voivat käyttää keskusmuistia sekä tiedostoja. Assembler Symbolinen konekieli Assemblerilla tarkoitetaan kullekin prosessorityypille ja sen käskykannalle erikseen määriteltyä laitteistoläheistä ohjelmointikieltä. Hyvin koneläheinen ohjelmointikieli, jossa konekielikäskyt on korvattu helpommin muistettavilla lyhennyksillä, kuten MOV (move, siirrä). Binääriluku Kaksikantainen luku. Bitti Pienin tietoalkio tietokoneessa.

Bugi Virhe ohjelmassa. Helsingin TET-paikkoja.

Kesätyöt

Työhakemus. Nakoislehti.hs. Vilma Siraisen työnä on tehdä nettishoppailustasi mahdollisimman helppoa ja hauskaa – Näissä neljässä ammatissa ei robotti pärjää. 1. Asiakaskokemuksen suunnittelija Vilma Sirainen Kun klikkaat uudet kevätkengät ostoskoriin saksalaisyhtiö Zalandon verkkokaupassa, Vilma Sirainen on tehnyt aika tavalla töitä sen eteen, että shoppailusi olisi vaivatonta. Siraisen titteli on Senior Product Designer eli asiakaskokemuksen suunnittelija. Hän työskentelee Zalandon teknologiayksikössä Helsingin Kampissa. Käytännössä työ on asiakastutkimusta sekä verkkokaupan ja sen mobiilisovellusten testaamista. Tulevaisuudessa näet lämpö­kameralla, onko kumppanisi rakastunut – Tuore raportti hahmottaa teknologian huimaa kehitystä, joka muuttaa myös ihmisenä olemista - Tiede. Tulevaisuudessa näet lämpö­kameralla, onko kumppanisi rakastunut – Tuore raportti hahmottaa teknologian huimaa Kotonasi on robotti. Illallisaika lähestyy. Sinua huvittaa saada seinällesi kuvataiteen klassikko.

Raportti: 20 suurta muutosta ja yli 200 tulevaisuuden työtä – Mikä on sinun uusi ammattisi? Tutkijat: Nuoria täytyy valmentaa kohtaamaan tulevaisuus – "Moni päätyy työhön, jota ei ole vielä olemassa" Nuorille pitäisi opettaa nykyistä enemmän taitoja kohdata tulevaisuus. Näin pohtii tulevaisuudentutkija Laura Pouru Turun yliopistosta.

Pouru painottaa tulevaisuuslukutaidon merkitystä nuoren elämässä. Tulevaisuuslukutaidolla hän tarkoittaa kykyä ymmärtää, mistä tekijöistä tulevaisuus muodostuu ja minkälaiset asiat voivat muuttaa tulevaisuutta. Sitä ei voi edes tietää, mitä välineitä on käytössä 30 vuoden kuluttua. Emmehän me tajunneet 30 vuotta sitten, että nykyään jokaisella ekaluokkalaisella on taskussaan älypuhelimet.Päivi Mäkinen Laura Pouru huomauttaa, ettei kenenkään tulevaisuutta ole ennalta määritetty. Noodi. Ammatit jakautuvat Suomessa yhä räikeämmin naisten ja miesten töihin – HS:n hakukone näyttää, kumpi sukupuoli jyrää omalla alallasi. Ammatit jakautuvat Suomessa yhä räikeämmin naisten ja miesten töihin – HS:n hakukone näyttää, kumpi sukupuoli Isä alkoi pyytää Sonja kaveriksi autonkorjaukseen, kun tämä oli yläkouluikäinen. ”Silloin syttyi ajatus, että tämä voisi olla oma ala”, pian autonasentajaksi valmistuva Timonen, 19, sanoo.

Hän on luokallaan Oulun seudun ammattiopistossa (Osao) ainoa nainen. Oppilaanohjaus. Videoita ammattialoista. HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus - Ura. Työpaikkojen tuolileikki ja parantunut teknologia vievät yhä useammin konttorin kotiin. Ammatit-työkalu — Me-säätiö. MTV selvitti: Näistä ammateista lähdetään pois ja näissä pysytään pitkään – "teknologinen kehitys näkyy" Pääsykoe luovaan luokkaan. Pääsykoe taiteilijaksi – näin otin ratkaisevat askeleet luovalle alalle. Kevät on kiihkeintä ammattivalinnan aikaa. Keskiviikko 5. huhtikuuta on monella ratkaiseva päivä. Silloin jätetään viimeisetkin ennakkotehtävät yhteishaussa. Työmarkkinoilla ei ratkaise pelkkä tutkinto vaan osaaminen. Nyt se on tutkittu: Työelämä suosii sosiaalisia ihmisiä – he sekä työllistyvät paremmin että ansaitsevat enemmän.

Rakennusalan koulutusrakenne 2014. YIT, Juuso. Suomalaispelaajan joukkue voitti huippurahakkaan Dota 2 -turnauksen – Lähes 11 miljoonaa dollaria. Kotiavaimena ihon alla oleva mikrosiru, terapeuttina tekoälyrobotti – tulevaisuustutkija Elina Hiltunen testaa työkseen ”vempaimia”, joista me muut emme vielä tiedä mitään - Päivän lehti 2.12.2017. Näin haet kesätöitä K-Marketista - K-Market. Kesätöiden hakemisessa nopeus on valttia. Lääkärit 6 954 e/kk, siivoojat 2 018 e/kk – katso listasta oman ammattisi keskipalkka. Jutun lopussa olevasta olevasta listasta voit tarkistaa oman ammattisi keskipalkan. Viime vuoden suurimmat palkat maksettiin tuttuun tapaan lääkäreille ja erilaisille johtajille, selviää Tilastokeskuksen viime viikolla julkaistusta palkkarakennetilastosta.

Tilastosta selviää myös, että vaatimattominta palkkaa saivat maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät. Lääkäreiden kokonaisansioiden keskiarvo oli 7 348 euroa kuukaudessa ja mediaani, eli keskimmäinen palkka 6 954 euroa kuukaudessa. Töitä tarjolla: Empatiaan ja vuorovaikutukseen kykenevä saa paikan. Testaa, mikä ammatti sopii sinulle - Ura. Yksi kannabiskäry voi tuhota urasuunnitelmat vuosiksi – poliisin merkintä saattaa estää pääsyn näihin ammatteihin ja työpaikkoihin. Kasvokkain: Intuition asiantuntija Asta Raami tietää, mitä töitä robotit eivät vie – "Vain ihmismieli erottaa heikot signaalit"

Väylät auki. Älykkäämpi yhteiskunta. Oletko päivittänyt ansioluettelosi viimeksi vuosia sitten? Asiantuntijat kertovat, millaisesta CV:stä työnantajat nykyään kiinnostuvat - Ura. Avaruusteknologia on nouseva bisnes: "Kasvua voi verrata cleantechiin" Jakso 4: Muuttuvat työnkuvat. Peliyhtiöt ryhtyvät kouluttamaan markkinointiosaajia, koska oikeanlaisia ei löydy Suomesta – ”Tekijä voi olla taustaltaan jopa finanssialalla työskennellyt analyytikko” Suomesta synkkä kuva maavertailussa: Nuorista miehistä joka viides koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella – ”Todella huolestuttava tulos” Hupparit tulivat konttorille – Testaa, osaatko päätellä ammatin vaatteiden perusteella. Yritys Hyvä - kilpailu. Haluatko, että lapsesi on vauraampi kuin sinä nyt? Näin rahataitojen valmentaja neuvoo vanhempia - Lifestyle.

Hs. Hs. We know the Arctic. Robotit muuttavat työtä, mutta ihmistäkin tarvitaan – "On tehtäviä, joita robotilla ei kannata teettää" Elämästä tullut alituista valintaa - Pääkirjoitus. Näin onnistut ensimmäisen työpaikan haussa – Lue valmentajan vinkit. Töissä on nyt kysyntää taitaville kirjoittajille – näillä vinkeillä pääset eroon kirjoituskammosta ja tuotat parempaa tekstiä - Ura. Olisiko sinusta lähihoitajaksi? – Testaa menisikö edes matikka läpi. Näillä ammattitutkinnoilla pääsee varmimmin töihin: Ryhdy vanginvartijaksi, älä puutarhuriksi. Hyvä CV, koulutus ja työvuodet eivät enää riitä – rekrytoinnin ammattilainen neuvoo, miten kerrot työnhaussa kehityskyvystäsi - Ura. Näissä töissä tienaa hyvin ammattikoulutuksella – Veturikuskilla paras palkka. Näin teemme töitä kymmenen vuoden päästä – lääkäri, opettaja, pelinkehittäjä ja pankinjohtaja kertovat, kuinka he työskentelevät vuonna 2027 - Ura.

Haluatko helposti yliopistoon? – Valitse pitkä matematiikka - Lapin Kansa. Entrepreneurship. Hs. Sairaanhoitajaopintoihin tiukempi seula – testaa, olisitko sinä kelvollinen. Asiantuntijoita pursuava viestintäala juhli palkoilla, osa-aikaisten kansoittama ravitsemusala jäi hännille. Älä sorru suomalaisia riivaaviin mokiin elekielessäsi – asiantuntija kertoo, miten pienillä asioilla voi saada ihmeitä aikaan tapaamisissa - Elämä - HS.fi. Sukupuoliroolit pysyvät sitkeinä nuorten ammatinvalinnassa – yli puolet yläkoululaisista pitää tyttöjä poikia parempina äidinkielessä - Kotimaa - HS.fi.