background preloader

Medier -tidningar, radio osv

Facebook Twitter

Författare i litteraturhistorien - kronologisk översikt | Litteraturhistorien.se. Detta är en översikt över alla författare medtagna på Litteraturhistorien.se och deras levnadstid. Som alltid då litteraturhistorien sammanfattas måste ett urval ske och därför gör denna lista inte anspråk på att innefatta samtliga betydande författare genom historien. Du kan läsa mer om respektive författare genom att klicka på länkarna – observera att vissa författare samlas i gemensamma artiklar och att det i vissa fall endast rör sig om kortare omnämnanden.

Tidiga civilisationer Sin-leqi-unninni (ca 1300-1000 f.Kr.) Antiken Homeros (ca 700 f.Kr.)Sapfo (ca 600 f.Kr.)Pindaros (518-438 f.Kr.)Aischylos (525-456 f.Kr.)Sofokles (497-406 f.Kr.)Euripides (480-406 f.Kr.)Aristofanes (445-385 f.Kr.)Catullus (ca 84-54 f.Kr.)Vergilius (70-19 f.Kr.)Horatius (65-8 f.Kr.)Ovidius (43 f.Kr.-17 e.Kr.)Petronius (20-66 e.Kr.) Medeltiden Dante Alighieri (1265-1321)Giovanni Boccaccio (1313-1375)François Villon (ca 1431-efter 1463) Renässansen 1600-tal (klassicism och barock) 1700-tal (upplysning och förromantik) På arabiska: Att utveckla ett resonemang i svenska - Arabiska. Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. Det här är något som du har stor användning av att kunna i skolan, men också på fritiden när du ska argumentera för något eller förklara varför du tycker som du gör. Du kan utveckla ett resonemang genom att: – Förklara varför – Ge konkreta exempel – Problematisera med olika perspektiv – Generalisera – Fördjupa med frågor I filmen ser du hur en kan använda punkterna genom ett exempel där en elev ska göra en bokanalys.

Metoden hjälper dig att ”utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier”, som det står i kursplanen att du ska lära dig. Att föra utvecklade resonemang är ett av flera kunskapskrav i svenska för årskurs 9, men det finns också med i ämnena: Samhällskunskap, geografi, historia, religion Matematik Biologi, fysik, kemi, teknik Bild, musik, slöjd Hemkunskap, idrott och hälsa. Orka plugga | En webbplats om studieteknik från UR.

Tips inför nationella prov. Ta det lugnt när du pluggar matte En viktig strategi när du pluggar matematik är att ta det lugnt. Försök att inte stressa utan tänk på hur sköldpaddan tar sig fram – steg för steg, lugnt och eftertänksamt. Tips inför uppsatsen Inför en uppsats är det svårt att plugga på samma sätt som till ett prov. Kanske vet du inte ens i förväg om vad du ska skriva och för vem. Men några saker är bra att ha koll på, som till exempel vanliga textgenrer, o... Du måste öva för att bli bra För att bli bra på något måste du träna, träna – och träna lite till. Ta hjälp av varandra Att plugga tillsammans med andra är oslagbart för inlärningen. Fyra knep för att plugga matte Tycker du att det är svårt med matematiken? Så gör du språkplugget roligare och mer effektivt När du ska lära sig ett nytt språk är det många ord som ska pluggas in. Förklara med egna ord Ett bra sätt att testa om du har förstått något är att försöka förklara det för någon annan.

Anteckna för att komma ihåg bättre. Att utveckla ett resonemang i svenska. Filmer. Retorikmatchen. World's Children's Prize - Home.