background preloader

Tips typ drive, flubaroo

Facebook Twitter

”hur vi lärare tar oss an digitala verktyg”-trappan | matteochno. Några dagar kvar bara med underbara 9a och 9b och dessa mina första tre år som 1:1-lärare. Jag har tänkt en del och ni har ju tidigare läst om mina summeringar om hur det är att undervisa med datorn integrerad (nåja ganska i alla fall) i matte/NO/tk-undervisningen på högstadiet. Jag har nyligen haft utvärdering med mina elever och bett dem svara på frågor om hur jag är som lärare och dessutom hur det är att använda datorn så pass mycket på lektionerna. Jag har fått massor med fina ord skrivet till mig, jag blir tårögd när jag läser. Men…någon elev har skrivit saker i stil med ”jag vill bara jobba i matteboken på lektionerna, inte med datorn” eller ”jag vill inte publicera på nätet” och detta får mig att fundera lite på en trappa som jag tänkt på ett tag.

Så jag introducerar härmed (ett första utkast till) ”hur vi lärare tar oss an digitala verktyg”-trappan: Steg 1 I kommunikation: Du läser och svarar på mail på din jobbdator, åtminstone en gång om dagen. Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Så… Adventstips: Så här slipper du rätta! - Sara Bruun. I dessa stressiga tider är det skönt att ha hittat ett sätt som optimerar min och elevernas tid. Mitt mål denna termin var att lära mig hur jag skulle kunna jobba smartare och samtidigt kunna ge mina elever individuell och snabb feedback. Jag har valt att arbeta med Google formulär och tillägget Flubaroo.

Med detta tillägg slipper du rätta. Datorn gör jobbet åt dig! Samtidigt kan du välja att eleven ska få direkt feedback till sin e-post. Vi jobbar mycket så här i mitt klassrum. Jag kan också innan lektionen få en snabb överblick över vilka som gjort uppgiften och vad jag behöver undervisa mer om. Här nedan har jag gjort en instruktionsfilm om hur det går till.

Om du själv vill prova att göra samma quiz som jag visar i filmen kan du prova det här: Sara Bruuns Klassrum Har du fyllt i din mailadress korrekt så får du ett mail från Flubaroo Grader inom några minuter. Tänk dock på att eleverna måste svara som du gjort i “facit” för att det ska fungera. Jobbar du med yngre barn? Lycka till!