background preloader

Serie om IKT i skolan

Facebook Twitter

IKT i skolan, del 1: Sociala medier | JL Skolutveckling. Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare. Här ger jag ett par exempel på vad jag menar: Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare. I början gäller det att hitta några aktiva personer som twittrar om skolan. Genom att följa deras twitterflöde så hittar man sedan ganska enkelt till andra som är värda att följa. Twitter är också ett bra hjälpmedel för att få svar på (kortare) frågor eller att komma i kontakt med någon som är duktig på just det som du har problem med. @ är symbolen som visar vilken person det handlar om.

. # (hashtagg) är symbolen som används för att koppla ihop ett inlägg med innehållet. Några guider på nätet som beskriver hur Twitter fungerar: www.edudemic.com/2010/06/the-ultimate-twitter-guidebook/ www.dummies.com/how-to/content/twitter-for-dummies-cheat-sheet.html @Skolyftet @Skolvaren. IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome | JL Skolutveckling. Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara.

Gå till Chrome web Store och i sökrutan uppe till vänster skriver du in namnet på den app du vill söka efter/ladda ner. 3D Tin 3d-modellering i din webbläsare 3DView 3D modellering och utskrifter Ambient Aurea Bakgrundsljuseffekt på ditt fotografi med endast ett klick Any.do Hantera att-göra listor AudioSauna Skapa, mixa och loopa musik Awesome new tab page Skrädddarsy hur det ser ut när du öppnar en ny flik i din webbläsare Biodigital human Undersök människokroppen i 3D Brilliant Utmaningar för de som är intresserade av matematik och naturvetenskap Calmly writer En texteditor utan störande moment Can I strem it? IKT i skolan, del 26: Podcast. När tekniken blivit billigare och mer lättillgänglig kan man själv göra sådant som tidigare krävde dyrbar studioutrustning. Ett sådant exempel är det som kallas podcast (eller poddsändning/poddradio).

Det är en metod att publicera ljudfiler (tal och/eller musik) via internet som lyssnaren kan prenumerera på. Det är alltså som en blogg i ljudformat. I dag kan både lärare och elever själva göra podcasts om intresset finns. Är du intresserad av skola och vill få en inblick i vad podcast är kan du lyssna in skolspanarna www.skolspanarna.se/ eller alla deras podcasts i iTunes. Dn listade i november 2014 bra podcasts inom Kultur & nöje, Fiktion, Litteratur, Folkbildning, Politik, Reportage och Musik: www.dn.se/kultur-noje/lysande-lyssning-har-ar-natets-27-basta-podcasts/ för den som vill lyssna på exempel på vad en podcast kan vara.

Här finns en bra beskrivning av vad podcast är www.larverktyg-snh.se/index.asp (klicka på 2. Olika verktyg för podcasts Audacity. IKT i skolan, del 25: Bloggverktyg | JL Skolutveckling. Det har blivit vanligare i skolan att både lärare och elever använder sig av bloggar i undervisningen. En av orsakerna är att det blir ”på riktigt” för eleverna när de skriver för en större publik än bara läraren/klasskamraterna. De största bloggtjänsterna har appar genom vilka man kan skapa nya blogginlägg, ha koll på kommentarer, statistik mm. För den som villl fördjupa sig finns det massor med tilläggstjänster i form av teman, plug-in, analysverktyg etc så man kan skräddarsy sin blogg, men man kommer väldigt långt utan att fördjupa sig i allt det. I många bloggverktyg kan man skriva text på samma sätt som i en ordbehandlare, men det finns också möjlighet att jobba i ett editorläge där man ser koden om man tycker om att göra det.

Exempel på bloggverktyg för den som vill komma igång med sin första blogg WordPress Det finns även en sida sv.wordpress.org som kan vara intressant om man vill ladda ner wordpress och göra mer än ”bara” publicera texter. Blogger Googles verktyg för bloggar. IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna. När man går över från att jobba analogt till att jobba digitalt blir det många filer som du som lärare vill dela med dina elever och många filer och filmer som dina elever vill att du ska kunna ta del av.

Nedan listar jag (i bokstavsordning) några olika sätt som man kan använda för att lösa detta problem. Apple iCloud Apples molntjänst där man smidigt kan dela saker mellan dator/platta/mobil om man använder Appleprodukter. 5 GB är gratis. Man kan betala för att få upp till 50 GB. Box 10 GB gratis för personligt bruk. Dropbox En tjänst som funnits länge. Dropsend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 4 GB). Firedrive 50 GB gratis betyder att Firedrive är bättre anpassad för stora filer än en del av de andra tjänsterna. Google apps for education (GAFE) – jobbar man i Googlemiljön (Google Drive) är det enkelt att dela dokument med sin elever.

Microsoft one drive Microsofts tjänst för att dela filer i molnet. Sprend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 2 GB). Lycka till! IKT I SKOLAN, DEL 24: BRA NÄTRESURSER. IKT i skolan, del 22: Ljud. Ju mer man jobbar med datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer beroende blir man av att hitta bilder och ljud som man kan använda.

Bilder har jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg, så nu är det dags att fokusera på ljud. Exempel på olika appar, program och tjänster på nätet som kan vara användbara: Audacity Ett gratisprogram (PC/Mac/Linux) som håller mycket hög kvalitet. Man kan göra enkla saker, men även för den ljudintresserade finns d et många funktioner som är rätt avancerade. Rekommenderas! Audiopal En onlinetjänst för att spela in ljud som man kan lägga in på sin hemsida. Gratistjänst. Blabberize Man laddar upp ett fotografi och spelar sedan in ljud, så pratar bilden genom att röra på munnen. Chirbit www.chirbit.com Ett onlineverktyg för att dela ljud med andra. Freesound www.freesound.org/ Gratis ljudeffekter. Soungle Gratis ljudeffekter och en del musik som är gratis.

IKT i skolan, del 21:Skapa digitala böcker | JL Skolutveckling. Fler och fler skolor skaffar iPads (eller lärplattor som vi kallar dem för att förtydliga att det är ett redskap för att lära sig saker) till sina elever. En av de stora fördelarna med en lärplatta är att det är enkelt att bli en producent istället för en konsument. Låt eleverna använda kameran för att ta bilder och använd sedan någon av nedanstående appar där de lägger in bilderna och skriver text till så har eleverna snart skapat en egen bok. En av fördelarna med apparna är att de går att använda inom alla skolans ämnen.

Har du tillgång till en mac ska du även titta på iBooks Author. Apple har skapat ett verktyg där du (eller dina elever) kan skapa egna undervisningsmaterial (interaktiva böcker). Söker du på iBooks author på youtube hittar du filmer som beskriver hur programmet fungerar. Olika appar som du kan använda för att skapa böcker i en iPad listar jag nedan i alfabetisk ordning. Book Creator Kostar 38 kronor. Book Writer Kostar 38 kronor. eBook journal Kostar 38 kronor. IKT i skolan, del 20: Hitta filmer på nätet | JL Skolutveckling. Del 20 i serien tips på IKT i skolan handlar om sidor på nätet som har filmer på nätet som man kan använda i undervisningen eller som fortbildning för lärare.

De flesta länkarna går till filmer på engelska, då utbudet av svenska filmer är begränsat. Youtube www.youtube.com – den största banken av video, men det gäller att hitta det som är bra, vilket inte alltid är så lätt. Genom att söka efter kanaler kan man lättare hitta skolrelaterade filmer. Dessa kanaler kan man sedan prenumerera på. Exempel på några sådana kanaler: www.youtube.com/user/iPadagogy www.youtube.com/user/khanacademy www.youtube.com/user/TEDEducation www.youtube.com/user/minuteearth www.youtube.com/user/destinws2 www.youtube.com/channels/science_education innehåller över 4000 kanaler inom vetenskap och utbildning www.youtube.com/channels?

Www.youtube.com/channels? Www.youtube.com/channel/UC3yA8nDwraeOfnYfBWun83g Youtube EDU (d v s education) Filmarkivet www.filmarkivet.se Svenska filmer. University of Washington tv www.uwtv.org. IKT i skolan, del 19: Hitta appar till iPad som du kan använda i undervisningen. Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna.

I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar. Det finns i huvudsak två sätt att lösa det här problemet: 1. 2. Nedan kommer jag att länka till ett antal resurser på nätet där man kan hitta bra tips på appar! Resurser på svenska: Skolappar www.skolappar.nu/ En svensk sida som testar olika appar och som beskriver hur man kan använda appen samt vilka kopplingar till LGR-11 som finns.

Pappas appar www.pappasappar.se En liknande tjänst som skolappar, men som riktar sig till förskolan och föräldrar. Facebookgrupper iPads i förskolan och skolan www.facebook.com/groups/paddagogik/ Facebooksida Pearltree. IKT i skolan, del 18: Creative Commons licenser – vad betyder det? | JL Skolutveckling. En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande. Det betyder att de som använder det du skapat måste ge dig erkännande, d v s ange dig som upphovsman och i övrigt följa de andra cc-villkor som du lagt i licensen. CC Icke kommersiell.

CC Inga bearbetningar. CC Dela lika. De sex vanligaste licenserna av CC där man kombinerar ihop ovanstående symboler. ”CC BY” Andra får ändra, bygga vidare på, distribuera vidare (även kommersiellt) det som du skapat. ”CC BY SA” Andra får ändra, bygga vidare på, distribuera vidare (även kommersiellt) det som du skapat. ”CC BY ND” Andra får sprida (även kommersiellt) det som du skapat.

IKT i skolan, del 17: Fotografier som får publiceras på nätet | JL Skolutveckling. Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet. Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda.

Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet. En annan lösning är att använda andras fotografier om de har en CC-licens (se för mer information om vad en Creative Commonslicens innebär). Nedan listar jag ett antal tjänster på nätet som ger tillgång till fotografier som man kan använda. Ofta krävs det att man ger ett erkännande till den som fotograferat bilden. Alla länkar öppnas i ett nytt fönster. Getty Images har precis släppt 35 miljoner bilder som man får använda icke-kommersiellt bara man länkar till dem.

IKT i skolan, del 16: Mindmaps | JL Skolutveckling. Mindmaps (tankekartor) är temat för del 16. Mindmaps kan bl a användas till att anteckna, att skapa en struktur innan man skriver en text eller till att brainstorma idéer. Popplet är ett lättanvänt verktyg. Finns som app till iPhone/iPad. Rekommenderas! Bubbl.us Gratistjänst. Coggle Gratistjänst. Mind42 Gratistjänst. Freemind Gratistjänst. Wisemapping Webbaserad tjänst. Mindnode För Mac, iPad och iPhone. Text2mindmap www.text2mindmap.com Gratistjänst. Map Myself Gratistjänst. MindApp www.mindapp.com Gratistjänst. MindMap En Google Chrome app. Lucidchart En Google Chrome app. Freeplane Entt opensourceprojekt. Scapple Kostar 15 dollar.

Mindmup www.mindmup.com Gratistjänst. Appar MindJet maps Gratis. IKT i skolan, del 15: Organisera länkar, bilder, video mm som du hittar på nätet. När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till. Många av tjänsterna fungerar även bra för att samla länkar till eleverna när du jobbar med ett ämnesområde i skolan. Padlet Gratistjänst. Pearltrees www.pearltrees.com/ Gratistjänst där du samlar och organiserar det du gillar på nätet i en struktur med pärlor som sammanbinds med varandra.

Symbaloo www.symbaloo.com/ Visuell ”desktop”, d v s arbetsyta där du lägger in det du vill ha åtkomst till. IKT i skolan, del 13: Utvärdera undervisningen | JL Skolutveckling. Fler och fler lärare inser att målstyrt arbete i skolan bl a handlar om att utvärdera undervisningen och låta resultaten styra det fortsatta arbetet. Ett enkelt sätt att göra detta är att skapa frågeformulär som eleverna besvarar under lektionen och som sedan blir ett bra underlag för läraren när denne ska planera kommande lektioner.

Om man kan genomföra dessa digitalt sparar läraren massor med tid, då datorer är bra på att sammanställa data och presentera data på ett lättförståeligt sätt. Självklart går det även att göra prov, testa glosor, multiplikationstabeller etc som eleverna får besvara digitalt med många av dessa verktyg. Dessa verktyg kallas med ett samlingsnamn för ARS (Audience Responce Systems). Som vanligt är en del av tjänster begränsade i gratisversionen. Google drive har en funktion som heter formulär där du enkelt kan skapa frågor.

Man kan välja mellan olika typer av svar, t ex flervalsfrågor, kryssvar, fritextsvar mm. Infuselearning ( IKT i skolan, del 12: Skapa infographics | JL Skolutveckling. Att presentera information på ett visuellt sätt som gör att eleverna lättare kan ta till sig informationen handlar del 12 i serien Tips på IKT i skolan om. På engelska används begreppet Infographics, vilket fritt översatt skulle betyda ungefär ”visuell informativ grafik”. Jag tror inte att det finns något bra ord på svenska för begreppet. Datorer är bra att hantera stora mängder data och läroböcker är dåliga på att presentera ny information så här finns det möjligheter att skapa en undervisning som är både aktuell och som skapar intresse hos eleverna.

Ett exempel på hur en Infographic kan se ut. Den här är skapad av Shihaam Donnelly och förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Som vanligt tänker jag mig att det är eleverna som ska vara produktiva, d v s det är inte du som lärare som ska skapa ett antal infographics. En film på vimeo som beskriver värdet av att visualisera data: Olika verktyg: Interaktiva kartor. IKT i skolan, del 11: Skapa tidslinjer | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 10: Plotagon (Skapa animerade filmer på 5 minuter) IKT i skolan, del 9: Att koda (programmera) i skola. IKT i skolan, del 8: Källkritik | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 7: Bildredigering | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 6: Skapa genom att rita digitalt tillsammans | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 5: Digitala genomgångar/synliggör lärandet | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 4: Ordmoln. IKT i skolan, del 3: Serier/animeringar | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 2: Presentationsverktyg | JL Skolutveckling.

IKT i skolan, del 14: Spela in det som sker på din dataskärm | JL Skolutveckling. IKT i skolan, del 27: Frågesport | JL Skolutveckling.