background preloader

Boksamtal utifrån lässtrategier

Facebook Twitter

Cirkusmysteriet lasfixaruppdrag. Cirkusmysteriet lararhandledning. Lässtrategier – Josef Sahlin. Är du sugen på att använda figurerna för lässtrategier som flera av klasserna använder i Årstaskolan? Här nedan finns pdf:er som du kan skriva ut och sätta upp i klassrummet. Även andra format finns. Barbro Westlund om RT (Reciprocal Teaching): ”Modellen bygger på Browns och Palinscars forskning som påbörjades på 1980-talet.

Eleverna turas om att inneha lärar- respektive elevrollen i smågrupper. -att försutspå/ställa hypoteser -att ställa frågor -att reda ut oklarheter -att sammanfatta” (Westlund Att undervisa i läsförståelse, Natur & Kultur, 2012, Stockholm) Kolla också in materialet på En läsande klass. Använd fritt under förutsättningarna CC-BY-NC-ND Bokmärke x4 PDF för utskrift att laminera Futura i PDF (för utskrift), JPG och PNG Curioso i PDF (för utskrift), JPG och PNG Explora i PDF (för utskrift), JPG och PNG Lazo i PDF (för utskrift), JPG och PNG. Hermans hemlighet - bokprat.

Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken. Att tala i ett boksamtal/ Sara Persson, Marie? Ställ en fråga till en av personerna i boken. Vi fortsätter att öva oss i att ställa frågor så idag fick eleverna ställa frågor till någon av personerna i vår högläsningsbok, Bröderna Lejonhjärta. Detta är ett sätt att väcka barnens egna spontana frågor, trots att det är relativt styrt.

Jag började med att påminna dem om att en expertläsare ofta ställer frågor till texten, för att på så sätt bättre förstå det man läser. Sedan fick alla blunda och fundera en stund. Jag skrev upp deras frågor på tavlan och det kom även upp några frågor till författaren. Sedan fick den som ville, prova att vara någon av personerna i boken och svara på sin kompis fråga. Man gick ut genom dörren, stängde den, knackade på och kom tillbaka in och agerade och fick sin fråga och eventuellt en följdfråga och sedan gick man ut genom dörren igen.

Högläsning och samtal med elever och personal på Årstaskolan. | Salamandergåtan #1. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Börja med att modella: Jag ser … randiga byxor. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken.

BILD och TEXTPROMENAD Textsidan kan vi också göra en bildpromenad i. Gå tillbaka till omslaget.