background preloader

Astrid Lindgren

Facebook Twitter

Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO. Detta skriver jag på uppmaning och en fråga om kommer från mitt utvidgade lärarkollegium, dvs, nätet.

Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO

Jag tänker uppehålla mig vid inledningskapitlet i Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. Då jag vänt upp och ned på mitt hem för att hitta boken och inte gjort det måste jag använda mitt rika minne för att berätta vad jag har gjort och kan tänkas göra ur det första kapitlet ur Mio min Mio: Minns att högläsningen är en gåva. Gåvan är att då du läser levandegör du texten i rummet. Du artikulerar skriven text. Äpplet och den starka symboliken i det: Äpplet är en symbol för många saker. Sen målade vi av det! INLEDNINGSKAPITLETS verklighet Inledningskapitlet i Mio min Mio är den karga verkligheten. Ta Astrid Lindgrens ord! Då jag läser denna text högt låter jag vissa av meningarna komma ut i rummet och bli unisont höglästa.

Efterlys dig själv: Det är en efterlysning i Mio min Mio. Men att efterlysa sig själv kräver en hel del av betraktande av sig själv. De magiska sakerna: Interaktivera texten. Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren. Jag tycker alltid att det känns lika konstigt att recensera klassiker.

Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren

De är ju redan vedertagna, på något vis. Men jag ville ändå skriva lite om Mio, min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Jag börjar med Mio. Ni har säkert redan koll på handlingen, men jag drar den ändå: Bosse bor i en familj där han inte är önskad. Efter att ha läst (snart) 60 poäng litteraturvetenskap börjar det bli svårt att inte ständigt tolka och vara medveten om berättartekniker. I övrigt måste jag säga att det är en sån himla fantastisk bok. Sagostunden - Avsnitt 1 av 10: Mio min mio. Pippi Långstrump. Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända litterära figurer och även namnet på den första boken om Pippi och hennes vänner, Tommy och Annika.

Pippi Långstrump

Pippi-böckerna finns översatta till 92 olika språk.[1] Pippi är en ovanlig flicka. Särskilt på 1940-talet, då böckerna kom ut, kunde hon upplevas som kontroversiell: Hon är världens starkaste, har fräknar och röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna, är ouppfostrad och har ingen livserfarenhet. Hon bor utan föräldrar i ett hus kallat Villa Villekulla tillsammans med sin prickiga häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson.

Hon äter "krumelurpiller" (som gör att man aldrig blir stor), hennes mamma är i himlen, hennes pappa Efraim Långstrump är kung på söderhavsön Kurrekurreduttön och hon har en kappsäck full med guldpengar. Historia[redigera | redigera wikitext] Persongalleri[redigera | redigera wikitext] Start the journey through time! Dokumentär (2014) - Astrid Lindgren, Avsnitt 1/3. Astrid Lindgren - Hoppa högst. Astrid Lindgren intervjuas i Barnjournalen 1987. Astrid Lindgren. Grej of the day: Astrid Lindgren. Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade. Astrid Lindgren. Las_om_forfattare_astrid_lindgren.

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer. Ingen kunde skriva så självklara livsvisdomar på ett så klokt sätt som författaren Astrid Lindgren.

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer

Hänt har valt ut hennes bästa citat. 1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Bröderna Lejonhjärta. Foto: SVT 2. ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Astrid Lindgren. 3. ”Jag har inget emot att dö, bara inte i morgon, jag har en del jag skall göra först.” Emil i Lönneberga. 4. ”Någon patriot har jag aldrig varit. Astrid Lindgren. 5. ”Man bör leva sitt liv så man blir vän med döden.” Via Giphy. 6. ”Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser.” Astrid Lindgren. 7. ”Man kan inte piska in något i barn, men man kan smeka fram mycket ur dem.”

Ronja Rövardotter. 8. ”Låt därför livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.” Rasmus på luffen. 9. ”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.” Via Giphy. Astrid, Läsfixarna och Cirkelmodellen - en oslagbar kombination i ett språkutvecklande arbete. Äntligen har vi startat upp vårt fantastiska tema som skall sträcka sig långt in på vårterminen.

Astrid, Läsfixarna och Cirkelmodellen - en oslagbar kombination i ett språkutvecklande arbete

Eleverna fick för ett par veckor sedan vara med om att öppna en resväska med lite olika saker som tillsammans var ledtrådar som skulle leda fram till en person. I väskan fanns en flaggstång,en soppskål, en spik, en gris, en råtta, en polkagris och en ärta. Tillsammans kunde vi klura ut att dessa saker var hämtade från Astrid Lindgrens fantastiska värld. Fas 1 Efter att vi konstaterat att den person vi sökte var Astrid Lindgren såg vi två filmer om Astrid som person och författare. Då vi denna vecka introducerat lässtrategin att ställa frågor på text (Reportern) fick eleverna användning för den under filmen.

Eftersom vi under denna första introduktionsvecka skapat en gemensam plattform kring vår förförståelse och förkunskap kring Astrid Lindgren som person och författare och lite kring hennes böcker var det nu dags att sätta på pränt vad vi faktiskt vet om Astrid Lindgren. LPP om Astrid Lindgren klass 1-3.