background preloader

Tema Astrid Lindgren

Facebook Twitter

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer. Ingen kunde skriva så självklara livsvisdomar på ett så klokt sätt som författaren Astrid Lindgren.

11 vackra och kloka Astrid Lindgren-citat vi aldrig glömmer

Hänt har valt ut hennes bästa citat. 1. ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Bröderna Lejonhjärta. Foto: SVT 2. ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Astrid Lindgren. 3. ”Jag har inget emot att dö, bara inte i morgon, jag har en del jag skall göra först.” Emil i Lönneberga. 4. ”Någon patriot har jag aldrig varit. Astrid Lindgren. 5. ”Man bör leva sitt liv så man blir vän med döden.” Via Giphy. 6. ”Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser.”

Bonden i skolan. Frågor "Bortom raderna" skapar intresse och engagemang på djupet. Det är alltid med sorg i hjärtat man avslutar en underbar högläsningsbok.

Frågor "Bortom raderna" skapar intresse och engagemang på djupet

Tillsammans med eleverna har vi ända sedan jullovet läst "Bröderna Lejonhjärta" och gråtit, skrattat, reflekterat och samtalat. Sällan har väl en bok väckt så starka känslor hos både pedagoger och elever. Grej of the Day by Christina Gradin on Prezi. Grej of the day: Astrid Lindgren. Olika ord: Selma. Att göra textkopplingar med stöd i läroplanen. Ni som följer vår undervisning genom mitt bloggande vet att vi på vår skola arbetar med ett stort ämnesövergripande tema kring Astrid Lindgren och att vi bakar in kursplanens mål i svenska, no och so i detta.

Att göra textkopplingar med stöd i läroplanen

Vår pedagogiska planering just nu tar sin utgångspunkt i so-målen som handlar om att flytta. "Att flytta inom ett land och mellan länder. Astrid Lindgrens Värld. Språkinriktad undervisning i alla ämnen - idrott och hälsa. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Astrid_lindgren_-121127.pdf. Klass 4 på Nåntunaskolan. Förskoleklasserna.

I sagans förtrollade värld Under början av vårterminen har vi i förskoleklasserna arbetat med temat I sagans förtrollade värld där vi mött både gamla klassiska folksagor såväl som moderna och lite mer okända sagor från andra länder.

Förskoleklasserna

Vi har kunnat grotta in oss i vad det finns för olika sagoväsen – troll, häxor, tomtar och jättar. Diskuterat värdegrundsfrågor där sagan möter gott och ont, och mycket mer. Eleverna har fått använda sin fantasi och hittat på sagor tillsammans. De har spelat upp teatrar med egentillverkade sagofigurer. Många vackra teckningar och målningar har det blivit t.ex här då vi läst Sagan om Gruffalon utan att visa bilderna i boken. LPP om Astrid Lindgren klass 1-3. Kommun - Lpp år 1 - Astrid Lindgren (Tema SV, SO, BL och MU år 1) Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.

kommun - Lpp år 1 - Astrid Lindgren (Tema SV, SO, BL och MU år 1)

Ett historiskt perspektiv ger oss redskap att förstå och förändra vår egen tid. Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. PP Astrid L Växjö. Läsförståelsestrategier på SO-lektion. I fredags var jag i min "extra-klass" för att observera, handleda och stötta pedagog och elever i undervisningen kring lässtrategier.

Läsförståelsestrategier på SO-lektion

Klassen har under flera veckor arbetat med ett tema "förr- nu" i So. Ladda-ner-vykortet.pdf. Sagostunden - Avsnitt 1 av 10: Mio min mio. Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren. Jag tycker alltid att det känns lika konstigt att recensera klassiker.

Sagan om sagorna: Recension: Mio, min Mio - Astrid Lindgren

De är ju redan vedertagna, på något vis. Men jag ville ändå skriva lite om Mio, min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Jag börjar med Mio. Ni har säkert redan koll på handlingen, men jag drar den ändå: Bosse bor i en familj där han inte är önskad. Efter att ha läst (snart) 60 poäng litteraturvetenskap börjar det bli svårt att inte ständigt tolka och vara medveten om berättartekniker. Mio, min Mio. Detaljerat referat[redigera | redigera wikitext] Nioårige Bo Vilhelm Olsson, Bosse, bor på Upplandsgatan i Stockholm hos sina fosterföräldrar tant Edla och farbror Sixten.

Mio, min Mio

Av Bosses berättelse får vi veta att hans fosterföräldrar mest tycker att han är besvärlig och jobbig. Bosse önskar att han hade en likadan pappa som sin kompis Benke som bygger modellflygplan tillsammans med sin far. Bosses riktiga mor dog när han var nyfödd och hans far, tror fostermodern, var nog bara en slusk. Bosse blir sent en eftermiddag i oktober ivägskickad av sin fostermor tant Edla att köpa skorpor. Bosse tycker det verkar konstigt men när han tittar på äpplet har det blivit ett guldäpple. Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade. Eleverna ställer frågor till karaktärerna i boken. Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO. Detta skriver jag på uppmaning och en fråga om kommer från mitt utvidgade lärarkollegium, dvs, nätet.

Lektionstips – Högläsning och aktivitet MIO MIN MIO

Jag tänker uppehålla mig vid inledningskapitlet i Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. Då jag vänt upp och ned på mitt hem för att hitta boken och inte gjort det måste jag använda mitt rika minne för att berätta vad jag har gjort och kan tänkas göra ur det första kapitlet ur Mio min Mio: Minns att högläsningen är en gåva. Gåvan är att då du läser levandegör du texten i rummet. Du artikulerar skriven text. Lektion-se_22015_Mio_min_Mio. November 2014. Äntligen har vi startat upp vårt fantastiska tema som skall sträcka sig långt in på vårterminen.

november 2014

Eleverna fick för ett par veckor sedan vara med om att öppna en resväska med lite olika saker som tillsammans var ledtrådar som skulle leda fram till en person. I väskan fanns en flaggstång,en soppskål, en spik, en gris, en råtta, en polkagris och en ärta. Tillsammans kunde vi klura ut att dessa saker var hämtade från Astrid Lindgrens fantastiska värld. Fas 1 Efter att vi konstaterat att den person vi sökte var Astrid Lindgren såg vi två filmer om Astrid som person och författare. Då vi denna vecka introducerat lässtrategin att ställa frågor på text (Reportern) fick eleverna användning för den under filmen.

Allt startar med en tydlig pedagogisk planering. I vår lärmodul kring Språk i alla ämnen har vi vid det senaste tillfället tittat på Anna Kayas filmer om att lyfta de språkliga målen i undervisningen. Det handlar om att lyfta fram de språkliga förmågor som skall tränas, sätta upp mål och ha ett språkinriktat arbetssätt. I vårt stora ämnesövergripande tema om Astrid Lindgren har vi nu kommit till att vi skall arbeta mot kursplanens mål i Fysik samtidigt som vi utgår från de illustrationer som finns i Astrid Lindgrens böcker. Här nedan hittar ni både Anna Kayas filmer och den pedagogiska planering som vi har utgått ifrån. Språkliga mål Vad och varför? Hur sätter jag tydliga språkliga mål?

Astrid, Läsfixarna och Cirkelmodellen - en oslagbar kombination i ett språkutvecklande arbete. Äntligen har vi startat upp vårt fantastiska tema som skall sträcka sig långt in på vårterminen. Eleverna fick för ett par veckor sedan vara med om att öppna en resväska med lite olika saker som tillsammans var ledtrådar som skulle leda fram till en person. I väskan fanns en flaggstång,en soppskål, en spik, en gris, en råtta, en polkagris och en ärta. Tillsammans kunde vi klura ut att dessa saker var hämtade från Astrid Lindgrens fantastiska värld. Fas 1 Efter att vi konstaterat att den person vi sökte var Astrid Lindgren såg vi två filmer om Astrid som person och författare. Då vi denna vecka introducerat lässtrategin att ställa frågor på text (Reportern) fick eleverna användning för den under filmen.

"Emil - Astrid Lindgren" tema.