background preloader

Catta75

Facebook Twitter

Cathrine

Svenska åk 4-6

Matte 4-6. Poesi, dikter åk 4-6. Bilder. Stavning och sägesprocesser m Livet i bokstavslandet. Vårt arbete kring stavningsregler och Livet i bokstavlandet fortsätter men nu kopplar vi på genrepedagogiken och dess sägesprocesser.

Stavning och sägesprocesser m Livet i bokstavslandet.

Vi tittar på Livet i bokstavlandet säsong 2 och hade nu kommit fram till avsnittet kring TJ-ljudet. Vi samlade TJ-ljudsord och pratade om hur det fungerar ihop med vokalerna. Hur låter det efter TJ-ljudet? Mjuk eller hård vokal? Eleverna skulle sedan som vanligt skriva meningar, 2 och 2 med talsyntes, där några av orden ingick. Eleverna skrev sina texter: Vi gjorde ett stöttningsark som vi kan fylla på och påminna oss ifrån: Nästa lektion läste vi högläsning med fokus på vilka olika sägesprocessen författaren hade använt och vad det gjorde med berättelsen. – Det blir mer spännande tyckte vi bland annat. Vi läste den härliga boken om Den underbara familjen Kanin och Godistrollet, där maskinen viskar spännande till Lillebror kanin. Nästa steg blir att skriva berättelser, narrativ genre, med livfulla sägesprocesser med temat sagoväsen.

ClassTools.net Interactive Learning Tool. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. Lexin. Välkommen till Lexin på nätet!

Lexin

Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. Det är den mest omfattande revideringen som gjorts sedan första versionen kom 1984. Lexin på nätet är ett samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen, och Kungliga Tekniska högskolan.

Musik 1-3

Skolbanken. Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar.

Skolbanken

Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet.

Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Hur bra är materialet? Vem kom på Skolbanken? Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar.

Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Att höja lärarkvaliten var en viktig poäng av Dylans inledning ”vi måste hjälpa de lärare som redan tjänstgör i våra skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt framtida ekonomiska välstånd”. Utdrag från mitt förra inlägg: ”Jag tror på att Dylans 5 nyckelstrategier även fungerar för att förbättra lärarkvaliteten och kvaliteten på undervisningen i våra klassrum genom att använda dem på lärare också: Jag tänker då återigen på de Smarta målen: Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela.

Pedagogisk planering. Nu har vi dragit igång att multiplicera i klassen.

Pedagogisk planering

Vi har pratat om vad som är multiplikation och när har man nytta av det egentligen? Igår byggde vi multiplikationer och pratade om att rutor och mönster är multiplikation. Men det är även addition om vi delar dem i rader (eller i högar)! Idag har vi också pratat om att multiplikation har man nytta av när man ska gå och handla. Men då är det när man handlar flera av samma vara!! Vi har tidigare skrivit räknehändelser men idag hade jag gjort ett problem att lösa men först pratade vi om våra problemlösningsstrategier. Vi repeterade de problemlösningsstrategier som vi hittills jobbat med: Punkt – stopp – rita. Kunskapsvägg åk 1-3. Har fått förfrågan om skylten som det står Vår Kunskapsvägg på samt trädet med ugglan i som sitter mitt i på denna bild.

Kunskapsvägg åk 1-3

Hittar skylten i datorn men tyvärr inte trädet. Den som vill ha skylten kan klicka på den här nedan och sedan spara ner den eller skriva ut direkt. När jag gjorde kunskapsväggen tidigare hade jag inte Svenska som andraspråk och Modersmål med. Det har efterfrågats av flera men tiden har inte räckt till förrän nu. Då jag använt Infomentors magasin Heja för kunskapskraven i svenska, matematik, no och so tidigare har jag gjort det även nu till Svenska som andra språk för att det skulle bli lika.

Allt som har med kunskapsväggen att göra ligger under fliken Kunskapsvägg i menyn. Det har också efterfrågats för åk 4-6 och jag vet att andra har gjort den redan, men jag har den på gång i samma mallar som denna om man vill att allt ska se likadant ut. Nu är hela kunskapsväggen för åk 1-3 klar. Vem vet, det kanske dyker upp en fortsättning för åk 4-6 framöver.

Bild

Idrott och Hälsa 1-3. Matte 1-3. Svenska 1-3. Eng 1-3. SO 1-3. NO 1-3.