background preloader

Digitala kollegor

Facebook Twitter

Trattoria - Mat. Jag älskar mat. Att laga, äta och bjuda. Svenska (åk 6-9) Emilia J. Projekt Ove 8A 2014. Homepage Prof. Dr. M. Kunter - Goethe-Universität. Malinsklipp Kunskapskraven - Förmågan Att Kommunicera i Skrift Hur? När? Varför? Ny bloggadress. Samladetankaromskolaochlitteratur. Pedagogstockholmblogg. Är namnet på IRA:s serie med artiklar i pdf-format kring ”läsning”.

Pedagogstockholmblogg

Här har jag just ”hittat” till ett antal artiklar under rubriken ”What´s new in Literacy Teaching?”. I och med att jag prenumerar på två av IRA:s vetenskapliga tidskrifter så kan jag logga in och läsa alla artilar på IRA, International Reading Association. En guldgruva! Jag har börjat med artikeln ”Text Talk: Engaging Readers in Purposeful Discussions”. Ett av lärarparen (Tove och Cecilia) i vår pågående forskningscirkel har haft just detta som sitt utvecklingsarbete och min nyfikenhet väcktes direkt när jag såg rubriken. ”Talk is not merely a medium that students can use to show what they know; by talking out their ideas and confusions with peers and teachers, students actually transform and deepen their thinking.

Prestationsprinsen. Nu börjar det det dra ihop sig, man kan föreställa sig slutet på lovet.

Prestationsprinsen

Nu är det några veckor kvar till skolstart och upprop. Datumet närmar sig. En del barn, ungdomar och familjer ser fram emot det. Endast Eböcker ... Dags att sparka föräldrarna ur skolan? Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping.

Dags att sparka föräldrarna ur skolan?

Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta – ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete för en bättre värld. ... Tänk om vi kunde använda det receptet för föräldraengagemang i skolan? Boktankar. Sobloggalfa. Härliga ungar!

sobloggalfa

Vad kul att ni är tillbaka! Även om jag sett att ni då och då tittat in på vår Facebook-sida. Tack alla ni som delat med er av bilder och tankar under sommaren! Nu är det dags för nytt år. Sista året för er på högstadiet. Jag hoppas att du bestämmer dig för att välja full fokus på kunskap i år! Skolgrupper på Facebook. PedagogiskaBloggar. Nytt kapitel – nytt läsår.

Då är det snart dags!

Nytt kapitel – nytt läsår

Dags att starta ett nytt kapitel i mitt yrke som lärare. Pernillas klassrum. #flippatklassrum. Mina bloggar och hemsidor. Politik, skola, skrivande, foto och lite till….

AnnikaSjödahl

För Sverige ITiden. @frokenann: Att kvalitetssäkra 1:1. Mias klassrum. Cecilia Bergentz. Jennies klassrum. Glöm inte låna "En sekund i taget" av Sofia NordinMuntliga nationella prov i svenska - Schema Provet genomförs på svensklektionerna.

jennies klassrum

Provets längd är 100 minuter och lektionen kommer därför att förlängas för de som har prov. Vi ses i sal 66 i källaren när lektionen börjar. Dan har resten av klassen. Fredag 24/1. April 2014. Ullis skolsida. Förstelärarblogg på Östra Real, med fokus på svenska och IT. Skolan, datorn, eleverna och jag. Uppdragforstelarare.blogg.se - En blogg där du får följa mitt nya uppdrag som förstelärare i Enköpings kommun.

Lillholmsskolans bildakademin

Wird 8 Jahre - Literatenmelu. Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk? Jag får ofta frågor som handlar om undervisning av nyanlända elever och eftersom jag kan tänka mig att många undrar samma sak kan jag ju lika väl svara i form av ett blogginlägg i stället för i ett mejl.

Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk?

Denna gång handlar frågan om nyanlända elever och den grundläggande läs- och skrivinlärningen. Läraren som skriver till mig är orolig för att deras metoder inte räcker till när det gäller elever som har ett modersmål med ett, från svenska språket, avvikande ljudsystem. Läraren skriver: Barnen ska i det fallet lära ett nytt skriftspråk samtidigt som de lär sig svenska och de kan inte lika självklart koppla bokstäverna till ljud och kända ord. Teachmeet i Almedalen. Helena Kvarnsell, Per Falk och Marie Andersson ordnade Almedalens första Teachmeet tillsammans med Gleerup.

Teachmeet i Almedalen

Teachmeet är ett snabbt och bra sätt att dela med sig vad man gör i klassrummet. Helt i linje med den ”sharing is caring” anda som finns i det utvidgade kollegiet på sociala medier. Pedagogisk planering. Varmt välkomna tillbaka till en ny spännande termin!

pedagogisk planering

Nu ska vi sätta igång med ett temaarbete som heter Norden. I det temat är det tänkt att ni alla ska få möjlighet att lära er mer om Norden. Det är ett tema som innehåller svenska, religion och geografi. Twitter – en kunskapsbank att ösa ur. Jag hänger på Twitter.

Twitter – en kunskapsbank att ösa ur

Ibland ofta och ibland lite mer sällan. Likt en ekorre har jag samlat på mig favoritmarkerade tweets. Sommarläsning #3. I slutet av sommarlovet kastade en lärare ut en skolfråga på Twitter: Vilken är din största utmaning inför kommande läsår? Mitt svar blev: Att följa upp vad varje elev lär sig genom min undervisning. Det var starkt inspirerat av läsningen av John Hatties bok Synligt lärande för lärare, som jag precis avslutat.

Skolforskaren John Hatties stora studie om effektiva arbetsmetoder i skolan är nog känd för de flesta på skolan. I vintras kom en svensk utgåva av en förkortad version av studien som ligger till grund för rapporten – Synligt lärande för lärare. Temabloggen SA12B: Kön, klass och makt i litterära verk 1700-2013. Lärare måste ta plats. Något om torrsim!