background preloader

Undervisning

Facebook Twitter

Brain Breaks i klassrummet – Malmö delar – en didaktisk resurs. Chicagoskolan Naperville Central High låter sina elever träna pulspass i tjugo minuter varje skoldag.

Brain Breaks i klassrummet – Malmö delar – en didaktisk resurs

Efter pulspassen läser eleverna teoretiska ämnen som historia och matte. Effekterna är slående. Skolans resultat förbättrades med 40 procent och när deras sjundeklassare deltog i ett internationellt test i naturkunskap och matematik hamnade eleverna på första plats i naturkunskap och på sjätte plats i matematik – i världen. Rörelse skapar goda förutsättningar för hjärnan! Med en Brain Break ger du eleverna en mental paus oftast i kombination med en pulshöjande aktivitet. Lektionerna i Brain Breaks är uppdelade i tre olika kategorier: small, medium och large. I modulen ”small” hittar du enklare övningar som du gärna kan börja med. När eleverna har fått in vanan och Brain Breaks börjar bli en del av klassrumskulturen kan du med fördel prova några övningar från ”medium”. Den tredje kategorin ”large” kräver mer trygghet, mer tid och mer puls och ger desto mer! Lycka till! Skolord.se - begreppslistor på modersmål.

Slöjd

Musik. Michael Hermansson - Sweden - 'Grej' Of The Day (GOTD) Biologi. Hur gör en elev som lär sig mycket? Så här i slutet av terminen fick en av mina klasser fundera en stund på frågor om lärande och därefter skriva en kortare text.

Hur gör en elev som lär sig mycket?

Det är alltid bra att formulera sig i skrift för det hjälper eleverna att på ett djupare plan fundera över sitt eget lärande (att sätta ord på sina tankar utan att formulera sig är ju svårt). Frågorna var bland annat: Hur vet man och ser att en elev lär sig mycket (generellt)? Hur märks det i klassrummet? Vad gör eleven? Skriv en text på 200-300 ord. Man ser i elevens ansikte att den hänger med.

Eleven ställer många frågor och vill veta saker. Eleven lyssnar på vad som sägs i klassrummet. Eleven lägger ner mycket tid på alla sorters uppgifter. Eleven låter inget annat störa, t ex mobil, Snapchat eller andra program på datorn. Eleven har bra självförtroende och är säker på att det ska gå bra. Eleven väljer att ha en positiv inställning till det som ska göras och försöker hitta det roliga eller intressanta i alla uppgifter.

Idrott

Bild. Hem - GOTD. Working With Classes in Showbie. Store – Skolutflykt. Fritids. Mobbning mm. Hem - Learnify. Fysik. Teknik. Sv. Sökis.se. No. So. Matte. Engelska. En läsande klass. Make Your Own Squishy Circuits. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart!

Livets glada pussel: Lärakänna med IKT

I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv.. Men på senare år har vi fått fler verktyg att använda, så varför inte vidareutveckla eller modernisera de verktyg vi redan har?

Eftersom jag har en hel del IKTverktyg att laborera med och fått inspiration från många olika ställen, tänkte jag ge några bra förslag. Podradio. Utbildning – Resurser – Videor. Adventskalender 2013. Partners in Learning Network.