background preloader

ASL / Försteläraruppdrag

Facebook Twitter

Föreläsning med Adrienne Gear: Att läsa faktatexter. I onsdags fick jag möjligheten att delta i kanadensiska Adrienne Gears workshop ”Nonfiction Reading Power – Linking thinking with reading information”.

Föreläsning med Adrienne Gear: Att läsa faktatexter

Det var proffsiga Toura Hägnesten, utvecklingslärare på utbildningsförvaltningen och bloggare på Pedagog Stockholm, som hade ordnat föreläsningen. Adrienne Gear är författare till boken Att läsa faktatexter – undervisning i kritisk och reflekterande läsning som Natur och Kultur ger ut. Hon är verksam lärare i British Columbia och hennes böcker baserar sig på David Pearsons forskning – ett namn som ni som har läst Barbro Westlund kanske känner igen.

Pearson har undersökt vad goda läsare (”highly proficient readers”) gör i olika lässituationer. Även Gears namn finns omnämnt i Westlunds forskning, men det var först när Toura Hägnesten började blogga om Adrienne och hennes bok (läs här, här och här om du är nyfiken) som jag fick lite bättre insikt i hennes arbete. Varför är det viktigt att eleverna tar del av begreppen? Låna gärna! Relaterat. Nu är det bevisat - barnen blir bättre i skolan med surfplattor. Annika Agelii Genlott.

Nu är det bevisat - barnen blir bättre i skolan med surfplattor

Foto: Karin Lindström 5 000 elever i Sollentuna har de senaste fyra åren fått lära sig skriva direkt på plattor i stället för med papper och penna. Det har visat sig vara mycket lyckat. I en pilotstudie för två år sedan av skolutvecklaren och forskaren Annika Agelii Genlott och professorn Åke Grönlund, båda vid Örebro universitet, var resultaten entydigt positiva. Eleverna i årskurs ett var bättre på att läsa och framförallt ökade deras skrivförmåga markant.

En uppföljande studie som ännu är opublicerad visar på fortsatt goda resultat. Barnens intressen styr lärandet. Sexåringarna Stella, Noah, Ellen och Serhat flyttar möbler för att skapa en pizzeria.

Barnens intressen styr lärandet

På ett anteckningspapper läser Ellen vad de har gjort och bockar av: ”FLUTA SPISEN”, ”TA BOT DOKSEGEN”, ”MER BOD”. – Man kan inte ha en docksäng i pizzerian, säger Ellen och fnissar. De kom på idén med pizzerian, när deras förskollärare föreslog att de skulle möblera om i ett av smårummen i förskoleklassens lokaler. – Min pappa jobbar på pizzeria så jag vet mycket om vad de gör, säger Serhat. Stella har kommit på att det behövs nummerskyltar som ska stå på restaurangborden.

. – Jag har sett att det ser ut så på restaurang, säger Stella. Framför spisen står Noah och Serhat och diskuterar om pizzorna ska stekas i stekpanna eller tillagas i ugn. . – Vad bra att du har fått med priset också. 55 kronor är nog ungefär vad en pizza kostar, säger förskolläraren Anna Färdmar när hon läser menyn.

Strategier för läsförståelse i förskoleklass – år 3. Strategier för läsförståelse i förskoleklass – år 3- stödja, utmana och aldrig släppa taget Marie Trapp torsdagen den 29 januari 2015, GR-utbildning.

Strategier för läsförståelse i förskoleklass – år 3

I en fullsatt konferenslokal på Hotell Rubinen, eftermiddagen den 29 januari, har jag tillsammans med andra pedagoger från Göteborgsområdet kommit för att höra Marie Trapp i egen hög person berätta om hur man strategiskt kan arbeta för att öka elevers läsförståelse. Marie Trapp lärare från Nyköpings kommun, och mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2013 är en av medförfattarna till materialet ”En läsande klass”, som under förra läsåret skickades ut till samtliga skolor i Sverige. Bland oss pedagoger är flertalet, i stor som liten utsträckning, på olika sätt redan igång med att arbeta med lässtrategier för en framgångsrik läsundervisning. Fröken Karin. Jag fick nyligen frågan hur ofta jag använder IKT (informations och kommunikationsteknik) i min undervisning.

Fröken Karin

Jag var tyst ett tag och sa sedan, hur menar ni? IKT är en så självklar del av min undervisning att jag inte reflekterar över att det är IKT. Det är verktyg bland alla andra och genomsyrar all min undervisning. ASL handlar om att ge varje elev vad den behöver. Publicerad av Charlotte Christoffersen Det är den 11 september.

ASL handlar om att ge varje elev vad den behöver

Ett nytt läsår har just börjat och pedagoger i Malmö har samlats för att lyssna på en föreläsning om skriv- och läslärande med datorn som skrivverktyg. Föreläsare är Erica Lövgren, lärare samt läs- och skrivutvecklare i Piteå. Erica Lövgren berättar att när hon 2006 skulle ta emot en ny etta fick en förfrågan om hon ville prova ‘Att Skriva sig till Läsning’ (ASL). Lärmodul om läsförståelsestrategier i faktatext år 4-9(2)

Lärmodul - Återkoppling och BFL. Kollegialt lärande - att arbeta tillsammans. Lärmodul Läsförståelsestrategier i faktatext åk 1-3. Efterlyses: ny generation bokslukare - helahalsingland.se. Tips om aktiviteter. Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd. By phaewilk MorgueFile Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld.

Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd

Jag är själv en bokmal men läser idag nästan uteslutande med öronen (jag lyssnar på ljudböcker). Inte för att jag har läs- och skrivproblem utan för att jag gillar det:) Jag har ett val. Fördomar finns överallt, och mer än en gång har jag fått höra: äh du har ju inte läst boken, du har ju bara lyssnat på den…. Jag brukar upplysa dem om att man kan läsa med både ögon och öron;) Trots detta är det för en del människor inte helt rumsrent att lyssna på ljudböcker, ”det är inte att läsa på riktigt”. Jag önskar att alla elever på sina egna villkor ska få möjlighet till att ta till sig alla spännande äventyr som gömmer sig bakom alla bokstäver, och inte bara det. By Sgarton MorgueFiles. Stockholm - 2014.pdf. Stockholm - 2014.pdf.