background preloader

Digitalisaatio

Facebook Twitter

"Pelkkä digiajattelu ei riitä" – Tutkimus: Näin sukupolvet Y ja Z eroavat kuluttajina - Markkinointi & Mainonta. Z-sukupolvi uudistaa brändikokemuksia, todetaan luottokorttiyhtiö American Expressin tilaamassa tutkimuksessa.

"Pelkkä digiajattelu ei riitä" – Tutkimus: Näin sukupolvet Y ja Z eroavat kuluttajina - Markkinointi & Mainonta

Digitalisaatioselvitys löysi kunnille runsaasti säästökeinoja - Kuntalehti. Kunnat voisivat säästää digitalisaastion avulla summan, joka vastaa lähes prosenttiyksikköä tuloverosta, arvioidaan uudessa selvityksessä.

Digitalisaatioselvitys löysi kunnille runsaasti säästökeinoja - Kuntalehti

Kuntapalveluiden digitalisoinnissa on merkittävä säästöpotentiaali, todetaan valtiovarainministeriön digikuntakokeilussa toteutetussa selvityksessä. Sen tavoitteena oli löytää maanlaajuisesti kunnissa toteutuskelpoisia keinoja. Niiden avulla kunnat voisivat säästää useita prosentteja menoistaan. Helpoimmin digitalisaation hyötyjä on saatavissa kunnan tukipalveluissa, mutta suurimmat säästöt voidaan saada digitalisoimalla kunnan varsinaisia palveluita. Monissa kunnissa käytetään jo selvityksessä esiin nostettuja keinoja. Selvityksen mukaan säästömahdollisuudet vastaavat noin 0,6–0,9 prosenttiyksikköä kuntaverosta ja 4–6 prosenttia kunnille maakuntauudistuksen jälkeen jäävistä menoista.

Atk meni – digitalisaatio tuli. Jyrki J.

Atk meni – digitalisaatio tuli

J. Kasvi. Suomen Digitalisoinnin Historia 1995–2015. Johdanto, Matti Lehti, Matti Rossi Digitaalisen tuotannon ja jakelun edellytykset 1.

Suomen Digitalisoinnin Historia 1995–2015

AI

Disruptio ja miten tulla toimeen sen kanssa - Outi Lammi. Disruptiivinen teknologia tarkoittaa uutta teknologiaa, joka tekee vanhan teknologian tai menetelmän tarpeettomaksi ja muuttaa siihen perustuvat markkinat sekä ansaintamallit.

Disruptio ja miten tulla toimeen sen kanssa - Outi Lammi

Esimerkkejä parhaillaan disruption käsissä korisevista aloista ovat ainakin elokuvavuokraus, julkaisu- ja kustannusala sekä koulutus. Disruptiota on myös se, että hyvin pian ohjelmien versionumeroista puhuminen on turhaa, koska pilvestä jaeltuna ohjelmiin voidaan lisäillä uusia ominaisuuksia sitä mukaa kuin niitä saadaan valmiiksi. Kaikki tämä kohdistaa meihin jatkuvia sopeutumisvaatimuksia. Luulisi, että muutokseen tottuu ja ihmismieli oppisi sitä vähitellen käsittelemään. Olemme kuitenkin hyviä kieltämään muutoksen ja teeskentelemään ettei mitään oikeastaan tapahdu.

Luulitko tätä scifiksi? 3D-printteri tulostaa munuaisen, ja tekoäly hälyttää apua jo ennen kuin vanhus kaatuu. Tämä kävi selväksi startup-tapahtuma Slushissa: terveysteknologia pyrkii ensisijaisesti parantamaan ihmisten hyvinvointia ja ennaltaehkäisemään sairauksia.

Luulitko tätä scifiksi? 3D-printteri tulostaa munuaisen, ja tekoäly hälyttää apua jo ennen kuin vanhus kaatuu

Se ei siis yritä löytää parannuskeinoa vaikkapa syöpään, vaan löytämään taudin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa – ehkä jo ennen sen puhkeamista. Useat terveysteknologiaan liittyvät ratkaisut pohjautuvat vahvasti dataan. Moni mittaa jo nyt elintoimintojaan – unen laatua, sykettä, aktiivisuutta, kehon lämpötilaa. Roboteista tulee varainhoitajia - jopa neljännes työpaikoista voi kadota. Pankeissa kehitetään ja testataan tulevaisuuden toimintamalleja kuumeisesti, koska nopeimmat saavat etulyöntiaseman kilpailussa, joka käydään uusin asein. ”Maailman omaisuudenhoitoliiketoiminnasta 85 prosenttia on alttiina sille, että sen hoitavat jatkossa robotit”, sanoo Deloitten konsultti ja partneri Ilkka Huikko.

Roboteista tulee varainhoitajia - jopa neljännes työpaikoista voi kadota

Viime vuoden puolella Royal Bank of Scotland ilmoitti vähentävänsä 550 yksityispankkiiria ja korvaavansa heidät roboteilla. Samankaltaisia uutisia on muitakin. Huikko arvioi, että suomalainen finanssisektori on pitänyt hyvää huolta tehokkuudestaan. Silti se ei takaa suojaa muutokselta. Tekoälyllä Ylen TV- ja radiosisällöt löydettäväksi. Ylen sisältöjä on aina tehty ihmisille, mutta nyt niistä nauttii myös tekoäly.

Tekoälyllä Ylen TV- ja radiosisällöt löydettäväksi

Yle Beta -hankkeessa kokeiltiin miten automaattinen sisältöanalyysi parantaisi Areenan audio- ja videosisältöjen löydettävyyttä ja käyttöä. Uusimmat kuluttajapalvelut, kuten itseään ajavat autot ja tekstin automaattinen kääntäminen eri kielille, perustuvat tekoälyyn. Tekoäly tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että tietokone pystyy tekemään sellaisia kognitiivista päättelyä ja ymmärrystä vaativia asioita, joihin ihmistä tarvittiin aiemmin. Tekoälyn läpimurron taustalla on laskentatehon jatkuva kasvu, joka mahdollistaa yhä laajempien tietomassojen analysoinnin tietokoneella ja koneen opettamista “älykkääksi” tietoihin perustuen.

Ylen kannalta kiinnostavaa on muun muassa se miten tekoäly auttaa parantamaan Ylen sisältöjä ja palveluita sekä tehostamaan toimintaa. Digivallankumous - Osaaminen rahaksi. Kaikkea ei voi automatisoida: "empatiaa on vaikea rakentaa robotiikkaan" Tuore tutkimus osoittaa, että 87 prosenttia työntekijöistä uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana ainakin osa heidän työstään on korvattu automaatiolla.

Kaikkea ei voi automatisoida: "empatiaa on vaikea rakentaa robotiikkaan"

Luovuus ja vuorovaikutustaidot keskeisessä asemassa tulevaisuuden työmarkkinoilla. Jos henkilöstön osaaminen on ajan tasalla, sillä voidaan vähentää automaation vuoksi katoamisvaarassa olevia työpaikkoja. Accenture Strategy on julkaissut Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa tulevaisuuden työelämätaitoja tarkastelevan tutkimuksen. Yritysjohto on keskeisessä roolissa työntekijöiden osaamisen kehittämisessä nopeasti muuttuvan digitaalisen työelämän tarpeita vastaaviksi. Vaikka työntekijät uskovat automaation korvaavan ainakin osan nykyisistä töistä seuraavan viiden vuoden aikana, he näkevät muutoksen mahdollisuutena. Tutkimukseen osallistui 10 527 työntekijää kymmenestä eri maasta ympäri maailmaa. ”Keskeisten vuorovaikutustaitojen kuten johtajuuden ja luovuuden arvo säilyy tulevaisuudessa korkeana. Digitalisaatio muokkaa sotea. Digitalisaatiosta odotetaan säästöjä ja palvelujen pelastajaa.

Digitalisaatio muokkaa sotea

Teknologia ei yksin riitä, ellei muuteta toimintatapoja. Teksti Hanna MoilanenKuvat JOKA/Museovirasto Verenpainemittari piippaa aamuin ja illoin Sylvi Hartikaisen, 69, kotona Länsi-Savossa. Tulokset hän kirjaa pieneen vihkoon, joka kulkee tarvittaessa mukana vajaan sadan kilometrin päähän päivystykseen tai kontrollikäynnille. Toistuvat sairaala- ja lääkärikäynnit ovat Hartikaisen arkea.

Digitalisaatio tarkoittaa... Eli mistä ihan oikeasti on kyse? - Artikkelit - Yrityksille. Erityisesti isommilla yrityksillä on digistrategia sekä resursseja sen toteuttamiseen. Myös julkishallinto, kuten koulutus- ja terveydenhuoltosektori, on hieman yskien käymässä läpi omaa digitalisaatioprosessiaan. Samaan aikaan moni pähkii, mitä digitalisaatio ihan oikeasti tarkoittaa.

Sana ei ole yksiselitteisesti ja helposti ymmärrettävissä ja sen voikin käsittää usealla eri tavalla. Digitalisaation yllä leijuu edelleen mystinen aura, joka on kuorrutettu pelottavalla teknologialla ja it-humpalla. Digitalisaation hahmottamista ei helpota sen yhteydessä käytettävä insinöörikieli, vaikka lopulta kyse on suhteellisen yksinkertaisesta, ymmärrettävästä asiasta. Ihminen digimurroksen pyörteissä. Digistrategioista, strategioiden jalkautuksesta ja teknologiamurroksesta on puhuttu ja kirjoitettu viljalti. Me uskomme – ja tosielämän kokemusten pohjalta myös näemme, että kaiken keskiössä on ihminen. Hienoinkaan strategia ei jalkaudu, ellei se muutu tekemiseksi työntekijöiden arjessa. Eikä mikään muu ei ole varmaa kuin jatkuva muutos: työnkuvat, osaamisvaateet ja työvoima muuttuvat vauhdikkaammin kuin koskaan. Tulevina vuosina vauhti vain kiihtyy. Accenturen vuoden 2016 teknologiavision mukaan ihmiset ovat samaan aikaan myös teknologiamuutoksen keskiössä.

ROBOTIIKKA

Saku Tuominen: Hyvä paha digiloikka. ”Mitä mieltä olet digiloikasta?” Jos pitäisi valita yleisin kysymys, johon olen törmännyt viimeisen vuoden aikana eri puolilla Suomen kouluja ja opetustapahtumia, tämä veisi voiton. Ja yleensä kysyjän silmissä on toiveikas ilme. Hän toivoo vastausta, joka vahvistaisi hänen omaa kantaansa. ”Eikö se olekin ihan sulaa hulluutta?” ”Eikö sitä vastaan taisteleminen ole järjetöntä?” Lähes poikkeuksetta tuotan kysyjälle pettymyksen. Ongelma on kuitenkin siinä, että lyhyttä vastausta ei ole. Ja valitettavasti minä olen sekä että. Uuskasvun polut – Digitalisaation lupaus - Sonera yrityksille. Suomi.fi-palvelut – esuomi.fi.

8 digital skills we must teach our children. The social and economic impact of technology is widespread and accelerating. The speed and volume of information have increased exponentially. Experts are predicting that 90% of the entire population will be connected to the internet within 10 years. With the internet of things, the digital and physical worlds will soon be merged.

These changes herald exciting possibilities. But they also create uncertainty. WIRED World in 2016: Artificial emotional intelligence will make intellects of us all, says Alain de Botton. [i]This article was first published in the November 2015 issue of WIRED magazine. Be the first to read WIRED's articles in print before they're posted online, and get your hands on loads of additional content by subscribing online. Koneet tulivat - mitä tapahtuu typaikoilla? Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkaisi noin kuukausi sitten raportin, joka käsittelee robotisaation ja tekoälyn kehittymisen vaikutuksia työelämään. Julkaisun ovat laatineet Cristina Andersson, Ilkka Haavisto, Mari Kangasniemi, Antti Kauhanen, Taneli Tikka, Lauri Tähtinen ja Antti Törmänen.

Raportti on ladattavissa ilmaiseksi Evan sivuilta. Robotisaatio ei johda massatyöttömyyteen Ensimmäisen luvun otsikko on ”Uusi työnjako”. Siinä Antti Kauhanen kirjoittaa, että robottien yleistyminen ei johda massatyöttömyyteen. Suhteellisen edun vuoksi kaikkea ihmistyötä ei ole järkevää korvata. 10 ennustusta tulevaisuudesta: vuonna 2020 ”puhut enemmän koneelle kuin puolisollesi" Tutkimusyhtiö Gartner on antanut vuosittaisessa konferenssissaan kymmenen ennustusta lähitulevaisuudesta. Yhtiö ennustaa muun muassa mobiilisovellusten suosion laskua, nopeaa siirtymää yhdistettyyn todellisuuteen sekä perinteisen web-selailun korvautumista äänellä tapahtuvalla vuorovaikutuksella.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa – mikä muuttuu? Koneet tulivat - mitä tapahtuu typaikoilla? Alibaba esitteli tapaa maksaa verkko-ostokset virtuaalitodellisuudessa päätä liikuttamalla - Digitoday. Katoavat palvelutehtävät korvautuvat uusilla asiantuntijatehtävillä – Palta. Yksityisiltä palvelualoilta katoaa 260 000 nykyistä työpaikkaa lähivuosikymmeninä suurella todennäköisyydellä. Oikeilla toimenpiteillä työpaikat ovat korvattavissa korkean jalostusarvon tehtävillä, mikäli digitalisaatioon osataan varautua oikein.

Tiedot perustuvat Paltan teettämään tutkimukseen digitalisaation vaikutuksista yksityisillä palvelualoilla. 8 digital skills we must teach our children. Digibarometri 2016. Hs. Marketta Niemelä: For what purpose are robots for eldery? #aaate2016 @THLorg. Digitalisaatio - Valtiovarainministeriö. Suomalaista yhteiskuntaa muotoillaan parhaillaan uudelleen. Isot rakenteelliset muutokset ovat käynnissä. Tuvj 1 2016. Työelämän viestintäkulttuurin kipeä kasvupyrähdys. Olette takuulla kuulleet puhuttavan, että viestintä on suuressa murroksessa. Sitäkin enemmän puhutaan siitä, kuinka työelämä elää valtavaa muutosta. Tästä voinette päätellä, kuinka suuressa murroksessa on työelämän ja organisaatioiden viestintäkulttuuri.

Digital Agenda for Europe. DIGIPAPERI. ”Esineiden internet mullistaa maailmaa yhtä paljon kuin sähkön ja tietokoneiden tulo” – Ensin pitää ratkaista tyhjenevien akkujen ongelma. Add Widgets on Pages in WordPress. Miten tukea diginatiivien ammatinvalintaa? Esitys ammatillisen koulutuksen digiloikka. Otetaan digiloikka net. Palvelutalouden vallankumous -hanke edistää uudenlaisten arkea helpottavien digitaalisten palvelujen kehittelyä. Digitaalisuutta hyödyntävien palveluyhdistelmien kehittäminen vaatii hyvää kokonaisnäkemystä, oman roolin ymmärtämistä ja toisiinsa liittyviä uudistuksia. Eniten muuttuu työ - @JanneGylling #digitalist. Kehittyvä Elintarvike - Koko elintarvikealan kattava ammattilehti: 18 Painettu äly mullistaa tuotemarkkinoita. Disruptio ja miten tulla toimeen sen kanssa - Outi Lammi. Disruptio ja miten tulla toimeen sen kanssa - Outi Lammi. Arkkitehtuuri ja digitalisaatio - Digitalisoinnin opas.

Digitalisaatiota pintaa syvemmältä - DIGITALIST. Tuskin tiedät, miten paljon arvoa tuotat – mutta kohta se on helppo selvittää - Raha - Raha. Digitalisaation vaikutus perinteisillä toimialoilla, Keynote: Tero Ojanperä, Avaus Open 28.2.2013. Stockmann Digitaalinen Sovituskoppi 26052015. Digitaalinen vallankumous on täällä. Dingle - Miksi digitaalinen asiakaspalvelu on tärkeä? Dingle - Asiantuntijuuden digitalisoituminen.

Dingle - Miten digitalisaatio saadaan vietyä organisaatioon? Digitaalinen vallankumous on täällä. Digitaalisuus muuttaa kaiken, Anni Ronkainen, Google. Digitalisaatio on mahdollisuus. Johtajuus digiajassa edellyttää uudenlaista yleisosaamista. Alasoini. Digitalisaatio. Mitä digitaalinen murros on? - Digitalisaatio. What is the Internet of Everything (IoE)? Amke_digitalisaationnykytilannekoulutuspalveluissa.pdf. Koulutuksen digitalisaatio tapahtuu. Tai sitten sitä johdetaan. Digitalisaatio. Nokia julkisti salaisuutensa - se onkin virtuaalikamera. How Microsoft Conjured Up Real-Life Star Wars Holograms. Holoporting to the future.

UAS Journal – AMK-lehti on ammattikorkeakoulujen verkkojulkaisu, joka viestittää ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta sekä ammattikorkeakoulutusta koskevasta tutkimuksesta kaikille kiinnostuneille. Virtuaalilasit 2016: Parhaat virtuaalilasit / VR-lasit listattuna. Virtuaalitodellisuus - valtava potentiaali mutta myös haasteita. Ihmistä ei tarvita: robotit oppivat pian itse työnsä. Ohjelmistorobotit mullistavat työelämän – "tulee vastaava taito kuin Excelistä" Tämän takia internet katoaa. Digitalisaatio on jo täällä! – UAS Journal. KuntaPro-blogi. "Digitaalista menestystä ei synny ilman ihmisiä" Taustaselvitys digitalisaatiosta Anssi M. Kärkihanke 2 - toimenpiteet.