background preloader

Palautteen antaminen ja työhyvinvointi

Facebook Twitter

Palautteen antamisen opas. Palaute + muutos = oppiminen.

Palautteen antamisen opas

Näin yksinkertaista se on. Kun saat palautetta, älä selittele. Mutta miten antaa palautetta ilman, että toiselta pääsee itku? Palaute on muutoksen ja oppimisen olennainen osa. Erityisesti kriittisen palautteen antamatta jättäminen voi estää oppimisen. Työelämässä – kuten elämässä yleensäkin – uuden oppiminen vaatii kriittistä (korjaavaa) palautetta vanhoista ja virheellisistä toimintatavoista. Kaunistelematta paras – näin annat palautetta työpaikallasi oikein - Työelämä - Ura.

Äänessä on pomo: "Niin, sinähän olet ollut meille tärkeä työntekijä kauan ja arvostamme jälkeä, jota täällä meillä teet.

Kaunistelematta paras – näin annat palautetta työpaikallasi oikein - Työelämä - Ura

Nyt olisi tällainen asia, että olet ollut välillä myöhässä. Tule tästä lähtien ajoissa. Onpa sinulla muuten hiukset kauniisti tänään. " Näin annetaan usein palautetta työpaikoilla. Alainen hämmentyy. Pieleen meni, sanovat työelämän pelisääntöjen asiantuntijat. Edellä mainittua tapaa on kutsuttu myös hampurilaismalliksi. Palaute rakennetaan kuin hampurilainen: ensiksi sanotaan jotakin mukavaa, sitten tarjotaan pihvi eli palaute, ja päälle taas kehaistaan.

Vuorovaikutus työyhteisössä - Työturvallisuuskeskus. Ihmisten välinen aito vuorovaikutus ei synny itsestään, vaan sen kehittäminen vaatii aikaa.

Vuorovaikutus työyhteisössä - Työturvallisuuskeskus

Työ ei saa olla niin kiireistä ja aikataulut niin tiukkoja, ettei ehdi tutustua työtovereihin ja vaihtaa muutamaa sanaa tilaisuuden tullen. Myös yhteinen tila on tärkeä, jotta työyhteisön jäsenet voivat kokoontua ja keskustella taukojen aikana. Tapaamistilanteet ja -mahdollisuudet tulee ottaa huomioon jo työpaikan suunnittelussa ja töiden kulun järjestelyissä. Esimerkiksi yhteiset taukotilat, kopiokoneet ja tulostimet on hyvä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joissa työtoverit tapaavat luontevasti toisiaan. Kohti_innostunutta_tyoyhteisoa. Työyhteisö hyötyy palautteenannosta. Muistele hetki jotakin sellaista tilannetta, jossa olet saanut palautetta, joka tuntui erityisen hyvälle.

työyhteisö hyötyy palautteenannosta

Minkälainen se tilanne oli? Miksi, se tuntui sinusta niin hyvältä, kun se tuntui? Tuntuiko sinusta ehkä siltä, että tunsit saavasi arvostusta? Työsi sai arvostusta, tuli näkyväksi, -merkitykselliseksi? Kun mietit tuota palautetta, kuinka paljon se vaikutti siihen, miten teit ko. tyyppisen työtehtävän jatkossa? Ihminen muistaa vilpittömän ja spontaanin palautteen pitkään –ehkä ei unohda sitä koskaan.

Palautteen antaminen on vaikea laji – näin kehityt siinä. Esimiehen sanat voivat saada hymyn nousemaan huulille päiviksi tai koko työpaikan ärsyttämään suuresti.

Palautteen antaminen on vaikea laji – näin kehityt siinä

Palautteen antaminen on taitolaji. Osa johtajista vältteleekin erityisesti kielteisen palautteen antamista viimeiseen asti. He pelkäävät työilmapiirin ja -motivaation heikkenevän. Palautteella on kuitenkin keskeinen merkitys työntekijän toiminnan ohjaamisessa ja motivoimisessa. Se toimii reflektoinnin työkaluna. Vaasan yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan palautetta on neljää tyyppiä: palkitsevaa, herättävää, nostattavaa ja haastavaa. Tutkimuksessa ilmeni, että haastavaa palautetta hyödynnettiin harvoin toiminnan kehittämisessä. Arvioi käytöstä, älä persoonaa Miten palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta voisi tehdä miellyttävämpää?

Hyvejohtajuus.fi » Arkisto » Myönteisen palautteen opas: 21 vinkkiä ja kantava periaate. Myönteinen palaute pienestäkin aiheesta voi saada aikaan kasvua kaikilla elämän osa-alueilla.

Hyvejohtajuus.fi » Arkisto » Myönteisen palautteen opas: 21 vinkkiä ja kantava periaate

Näillä vinkeillä palaute kolahtaa kunnolla. Nyt kun olet lukenut Teuvo Toivasen mainion rakentavaa palautetta koskevan oppaan, on hyvä jatkaa myönteisen palautteen tiimoilta. Palautteen saaminenkin vaatii opettelua - Oma raha. Monen työelämän kiistan takana on työn arvostelu, joka joko on annettu tai vastaanotettu kehnosti.

Palautteen saaminenkin vaatii opettelua - Oma raha

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Kirsi Ahola sanoo, että sekä myönteistä, että kriittistä palautetta tarvitaan. – Myönteinen palaute annetaan seurassa, kritiikki kahden kesken. Rakennamme organisaatiostasi vahvemman. Esimiehen kolmen suora: Arvostus, luottamus ja oikeudenmukaisuus - TTT. Milloin alaisesi ovat viimeksi kokeneet, että arvostat heitä?

Esimiehen kolmen suora: Arvostus, luottamus ja oikeudenmukaisuus - TTT

Miksi reilu kohtelu töissä on niin tärkeää? TTT-lehti tarjoaa maistiaisen Pomohautomo-kirjasta, joka ilmestyy ensi vuonna. Kaikille meille on yhteistä, että muiden – erityisesti esimiehen – osoittama luottamus kykyihimme kannustaa. Se kertoo, että meidän uskotaan suoriutuvan tehtävistämme. Luottamuksen ja valtuutuksen saaminen motivoi parempaan suoritukseen. Jokaisen ihmisen perustarve on tulla arvostetuksi. Arvostuksen osoittaminen työyhteisön kaikille jäsenille on elinehto hyvänä esimiehenä toimimiselle. Asiallinen työkäyttäytyminen alkaen vuorovaikutuksen perusasioista, kuten tervehtimisestä ja hyvän päivän jutustelusta, on sekin toisten arvostamista. Arvostusta voi osoittaa Mieti omia keinojasi. Työelämän oikeudenmukaisuuden tiedetään vaikuttavan yksilön hyvinvointiin.

Työelämän oikeudenmukaisuuden tutkimista pohjusti amerikkalaisia oikeudenkäyntejä koskenut tutkimus. Työpahoinvointikeskustelusta työhyvinvointikeskusteluihin ja ennen kaikkea -tekoihin. Työelämäkeskustelussa on jotain pahasti pielessä.

Työpahoinvointikeskustelusta työhyvinvointikeskusteluihin ja ennen kaikkea -tekoihin

Nimittäin toisin kuin tuosta keskustelusta voisi kuvitella niin työelämässä ei ole kaikki pielessä. Työhyvinvointia on todella paljon, väittäisin että jopa suurin osa tuntemistani ihmisistä kokee työssä ja työstä iloa. Olen tehnyt työtä myös työttömien kanssa ja ovat lähes poikkeuksetta olleet kanssani samaa mieltä: työ tuo elämään iloa, tai heidän tapauksessaan se toisi elämään iloa. Totta kai jokaisen työssä on huonoja hetkiä, ikävää palautetta, aikataulupaineita tai epäonnistumisia. Myös elämän muut asiat heijastuvat työfiiliksiin niin hyvässä kuin pahassa. Monet kuitenkin kuvittelevat, että työhyvinvointi on jotain, joka tulee ylhäältä annettuna – tai se on jostain muusta kiinni kuin itsestä. Suurin osa työstressistä johtuu lukemani mukaan työpaikan ihmissuhteista. Minä olen itseni tärkein onnellisuutta lisäävä tekijä. On asioita, jotka eivät parane pelkästään omaa asennetta korjaamalla.

Susanna Isohanni Like this: Like Loading... Erilaiset temperamentit töissä. Kun ymmärtää omaa ja muiden temperamenttia, rikastuttaa ihmissuhteitaan ja on parempi työkaveri.

Erilaiset temperamentit töissä

Koska kyse on vain erilaisista tavoista toimia ja reagoida, voi oppia suvaitsemaan niitäkin, joiden kanssa henkilökemiat tuntuvat törmäävän heti kättelyssä. Temperamentti on persoonamme osa, joka pysyy lähes samana varhaislapsuudesta saakka. Se tupsahtaa esiin, kun ajattelemme tai toimimme. Työpaikan hyvä henki syntyy tekemällä — Valomerkki. Tehdyt toimenpiteet Vantaan Lauri / Heli Kulmavuori,piirrokset Anne-Mari Lindholm Työpaikan hyvä henki ei ole itsetarkoitus, vaan edellytys sille, että työt sujuvat ja toiminta kehittyy, tietää psykiatri Ben Furman. Koko kansan psykiatri Ben Furman on tarmokas mies. Oman tv-ohjelman sekä kouluttajan ja psykiatrin töiden ohella on häneltä koko ajan syntynyt myös kirjallisuutta niin lasten kasvatuksesta kuin aikuisten omaan elämään liittyvistä psykologisista kysymyksistä.