background preloader

AI

Facebook Twitter

Tulevaisuuden hengenpelastaja? Tämä tekoäly tunnistaa sydänkohtauksen jo ennakkoon. EurekAlert uutisoi uudesta prototyypistä, joka voi tulevaisuudessa pelastaa ihmishenkiä.

Tulevaisuuden hengenpelastaja? Tämä tekoäly tunnistaa sydänkohtauksen jo ennakkoon

Kyseessä on käyttäjänsä elintoimintoja seuraava liimattava lappu, joka tarkkailee potilaan vointia tekoälyn avustuksella. Lähettimen toimintaa tutkittiin Utahin yliopiston ja Salt Lake Cityn terveydenhuoltojärjestelmän yhteistyössä. Tutkimuksessa prototyyppi kiinnitettiin yhteensä 100 sydänongelmista kärsivän potilaan rintaan. Testihenkilöiden keskimääräinen ikä oli 68 vuotta. Laite osoittautui erittäin päteväksi työssään. (150) TIEKEn livelähetykset. Directors’ Institute Finland. ”Tulevaisuus on keskellämme, emme vain huomaa sitä” lausahti cyberpunk-kirjailija William Gibson.

Directors’ Institute Finland

Hän ei olisi voinut lausua viisaammin. Samalla kun tekoälyn, robottien, koneoppimisen ja muun sellaisen vallankumouksesta kohistaan päivä päivältä enemmän, tuntuu kuin mikään ei kuitenkaan muuttuisi. Elämä jatkuu samoja raiteitaan. Yritysten on huolehdittava kassavirrastaan ja päivittäisestä toiminnasta. Hallitustyö sujuu usein yritysostojen ja kannattavuuskehityksen merkeissä. Tekoäly on jo keskuudessamme internetin kautta monin tavoin, emme kiinnitä siihen huomiota silloin, kun se palvelee tarpeitamme, ja yhä useammin tekoäly onnistuu siinä. Ensimmäinen pointti – datasta tiedoksi Sensorit voivat kerätä dataa, jonka tekoäly muuttaa hyödynnettäväksi tiedoksi. Monilla yrityksillä on jo tekoäly osana johtoryhmää tai hallitusta. Ihminen voi tarkastella ja oppia monista kohteista, mutta tekoäly voi analysoida tuhansia kohteita ja valmistella päätökset perustuen laajaan data-aineistoon.

”Kun tekoäly kehittyy, ihmisen konemaisuus on suurempi ongelma kuin koneiden ihmismäisyys” Mitä tekemistä roboteilla on sen kanssa, miten suhtaudumme vanhuuteen?

”Kun tekoäly kehittyy, ihmisen konemaisuus on suurempi ongelma kuin koneiden ihmismäisyys”

Tekoälyn kehittyessä ongelmaksi voi Visalan mukaan muodostua inhimillisen vuorovaikutuksen kaventuminen. Etenkin jos vuorovaikutusta ryhdytään tarkastelemaan lähinnä siitä näkökulmasta, miten teknologiaa voidaan mekaanisesti käyttää korvaamaan ihminen erilaisissa tehtävissä. Esimerkkinä Visala käyttää vanhustenhoitoa. On moraalinen ja poliittinen kysymys, millaisia yhteiskunnallisia resursseja laitamme vanhusten ihmisarvoiseen kohteluun. AI 'outperforms' doctors diagnosing breast cancer.

Image copyright Getty Images Artificial intelligence is more accurate than doctors in diagnosing breast cancer from mammograms, a study in the journal Nature suggests.

AI 'outperforms' doctors diagnosing breast cancer

An international team, including researchers from Google Health and Imperial College London, designed and trained a computer model on X-ray images from nearly 29,000 women. The algorithm outperformed six radiologists in reading mammograms. AI was still as good as two doctors working together. Unlike humans, AI is tireless. How good is it? The current system in the NHS uses two radiologists to analyse each woman's X-rays. In the research study, an AI model was given anonymised images, so that the women could not be identified. Unlike the human experts, who had access to the patient's history, AI had only the mammograms to go on. The results showed that the AI model was as good as the current double-reading system of two doctors.

Isbn9789526224824. Diagnoosi tekoälyltä, hoito robotilta – terveydenhuolto uudistuu. Suomi on yksi Euroopan nopeimmin ikääntyviä maita.

Diagnoosi tekoälyltä, hoito robotilta – terveydenhuolto uudistuu

Vuonna 2030 useampi kuin joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias. Samaan aikaan työssäkäyvien määrä vähenee ja digitalisaatio etenee nopeasti. Roboteista ja tekoälystä haetaan nyt apua terveydenhoitoon ja ikäihmisten kotona asumisen tukemiseen. Tekoäly on sitä, että tietokone tai ohjelmisto opetetaan yhdistelemään tietoa ja reagoimaan asioihin ihmisälyn kaltaisesti. Sairaanhoidossa tekoäly voi auttaa lääkäriä tekemään nopeampia ja tarkempia päätelmiä. – Tekoälyn voi ajatella vastaavan kokenutta lääkäriä, joka pystyy laajan taustatiedon perusteella nopeasti yhdistelemään joukon erilaisia ja epämääräisiäkin asioita sekä päättelemään, onko syytä epäillä tiettyä sairautta ja tutkia asiaa tarkemmin, kertoo VTT:n asiakaspäällikkö Kari Kohtamäki.

Tekoälyn ”opettamiseen” tarvitaan iso määrä kliinisiä tutkimuksia ja vahva näyttö sen päätelmien oikeellisuudesta. Voiko tekoäly sitten jossakin vaiheessa korvata lääkärin? Opas tekoälyn etiikkaan. Opas tekoälyn etiikkaan on Turku AI Societyn julkaisema populaariteos tekoälykehitykseen sisältyvistä eettisistä haasteita ja kysymyksistä.

Opas tekoälyn etiikkaan

Oppaan tekemisen lähtökohtina ovat: 1) Teknologian ja tekoälyn yhteiskuntaa muuttava voima on tunnistettu laajasti. Tekoälyteknologioiden käyttöönotto ottaa vasta ensiaskeliaan, mutta muutosvauhti on suuri. Populaariteoksia tarvitaan, että merkittäviin yhteiskunnallisiin debatteihin osallistumisen edellytykset olisi hallussa mahdollisimman monella. 2) Suomenkielistä kirjallisuutta ja tiedettä popularisoivia artikkeleja julkaistaan vähän. 3) Opas tekoälyn etiikkaan on päivittyvä projekti: Tekoälyteknologioiden soveltaminen on vasta alussa ja tekoälyteknologioiden käyttöönottoa koskevat eettiset kysymykset ovat vasta muotoutumassa.

Hyteairo 2018-2019 raportti - Airo Island.