background preloader

Bloggande lärare och rektorer

Facebook Twitter

Förstelärare i Eslövs kommun. Lärarbloggar med fokus på svenska och svenska som andraspråk. Ingen tackar dig för att du jobbar dig sjuk. Debattören: Som tidigare utbränd är du bränd på arbetsmarknaden Zandra Hedlund.Foto: Jonas Herjeby Jag är utbränd.

Ingen tackar dig för att du jobbar dig sjuk

Utmattningsdeprimerad. Sjukskriven för att jag inte klarade mer. Det brukar kallas att gå in i väggen. Jag är utbränd, du kan bli det och vi måste prata om det Ett halvår senare är jag fortfarande inte tillbaka. Hela mitt liv har gått i ett rasande tempo. Hur länge går det att hålla maxtempo innan kroppen säger ifrån? I jättemånga år. Någonstans på vägen tappade jag koncentrationsförmågan. Det som är svårast är att acceptera att jag kanske aldrig kommer att kunna klara ens hälften av vad jag har klarat tidigare. Frågan ekar i huvudet. Hade någon frågat för ett par år sedan hade jag tveklöst sagt ja. Jag ska berätta för dig hur det ligger till. Det är fakta. Ingen anställer dig som har varit utbränd och har hög sjukfrånvaro. De flesta utbrända och före detta utbrända är helt enkelt tvingade att stanna kvar på den arbetsplats som drev dem mot stupet från början.

Grattis! Att få syn på det man har. På Twin Space, laddade jag upp ett antal filer och filmer som elever och lärare på min arbetsplats arbetat med.

Att få syn på det man har

Twin Space är vår (Majåkerskolans och ytterligare 8 skolor i olika länder) gemensamma plats på nätet för ett projekt som vi hoppas ro iland och köra igång med till hösten. Dessa fina filmer och filer visar vår skola och närmiljö; vår stad och omgivning, samt lite om vad eleverna på vår skola anser vara Sverige. Ett exempel på hur vi jobbar i klassen! Många människor frågar hur vi jobbar på lektionerna och därför tänkte jag ge ett exempel som är ganska typiskt för våra lektioner.

Ett exempel på hur vi jobbar i klassen!

Lektion 1: Vi åkte på utflykt till Lindholmen, Sannegården och Lindholmen på Hisingen. Anledningen till utflykten var att visa Arabo och Illhaam var de skulle göra sitt språktest för att hamna i rätt grupp på språkintro till hösten hösten. Här är lite bilder från utflykten: Fin utsikt över älven. Vi åkte båt på älven. Lärarbloggar. Att lära tillsammans. Pedagogiska tips till lärare, som vill arbeta med bloggar i skolan. Jag fick frågan i förbigående av en lärare i Ronneby.

Pedagogiska tips till lärare, som vill arbeta med bloggar i skolan

-Kan inte du sammanfatta dina bästa pedagogiska tips som en lärare kan lära av innan de börjar blogga tillsammans med sina elever. Lära för livet. När man arbetar med sva-elever lär man sig mycket om att hur vi säger saker och hur de uppfattas inte alltid är samma sak.

Lära för livet

Bilden ovan delades i kul fredagsmail för en massa år sedan men illustrerar tydligt vad jag vill säga. Tänk bara på alla idiom vi använder dagligen! Medarbetarsamtal hos oss. I höstas började vi med något så spännande som medarbetarsamtal i grupp på min arbetsplats.

Medarbetarsamtal hos oss

Inte helt oväntat är man ska göra något nytt som känns viktigt, men när idén inte kommer från en själv, så upplever man en viss skepsis. Det jag främst funderade kring var hur alla skulle ”komma till tals” och i vilken riktning samtalet skulle gå. Vad händer med bekräftelsen från min chef till mig och hur viktig är den? I min grupp ingick mina närmsta lärarkollegor som har årskurs två tillsammans med mig samt lärarna i årskurs ett och tre. Vi var sju stycken lärare och våra två biträdande rektorer höll i medarbetarsamtalet. Inför vårt medarbetarsamtal fick vi förbereda oss utifrån några frågor som handlade om nuläget och framåtsyftande frågor kopplade till skolans mål. Vi hade ju hört ”pratet” inför vårt medarbetarsamtal från andra kollegor om den inledande frågan där var och en fick lyfta sina styrkor. Om jag ska sammanfatta den här upplevelsen någorlunda kortfattat så är det ”Wow!”. Digitala Skollyftet - Jag svingar mig ut.

Türkçe Anadil Dersleri. Blogginlägg blev inslag i Rapport. För snart två veckor sedan skrev jag inlägget “Allt är mitt fel!”

Blogginlägg blev inslag i Rapport

Här på bloggen. Jag vet inte riktigt vad det är men vissa inlägg får enormt mycket mer spridning än andra. Detta inlägg slog alla tidigare läsrekord och det var som om jag satte ord på något som många kände. Några som tyckte mitt inlägg var intressant var SVTnyheter och de valde att göra ett inslag på detta som spelades in idag och som kommer att sändas i Rapport till helgen. Detta är ju naturligtvis väldigt roligt och visar att man från medias håll börjar lyssna till nya röster i skoldebatten. Inslaget vi spelade in idag tog tre timmar att spela in. I mitt yrke har man gjort undersökningar där man ser att vi lärare bara tillbringar 1/3 av tiden med våra elever. Jag tänker att det inte är mer undervisningstid varje lärare behöver utan mer tid att ta fram kvalitativ undervisning och tid till att systematisk utvärdera att eleven faktiskt lärt sig. Olika världar, helt klart. Like this: Like Loading... Lärarens kraft att påverka. Spontanitet när det är som bäst!

Förra veckan hade vi ett jättebra arbetslagsmöte.

Spontanitet när det är som bäst!

Vi diskuterade elevinflytande, likabehandling och andra viktiga grejer. Vi diskuterade också hur vi skulle kunna föra in det här arbetet i klassrummet under nästkommande vecka. Många bra idéer och tankar kom upp och vi kände oss nöjda med våra kreativa förslag. På mötet veckan efter, läs igår, så var det ingen som kom ihåg vad vi hade bestämt. Ännu mindre gjort nåt av det. PedagogiskaBloggar. En elevblogg i Västervik. Kollegabesök hos Tiia i Södertälje. Idag har jag haft förmånen att göra ett kollegabesök hos Tiia Ojala, som är förstelärare i svenska som andraspråk på Hovsjöskolan i Södertälje.

Kollegabesök hos Tiia i Södertälje

Tiia jobbar i den ena av skolans två introduktionsgrupper för nyanlända elever. I hennes klassrum arbetar elever i årskurserna 4-9. Svenska med Patric. Pedagog Värmland. Navets språkklass. Ett tidigare inlägg i bloggen handlade om tankar hur man kartlägger nyanlända elever.

Navets språkklass

Ett sätt för oss att kartlägga de nyanlända eleverna är att de får arbeta med ”Boken om mig” när de börjar hos oss. Då får vi som lärare möjlighet att lära känna eleverna och ta del av deras bakgrund, intressen och drömmar. Vi får också reda på elevens förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Eleverna bygger upp ett ordförråd som utgår från det som ligger nära dem själva. Eleverna skriver på modersmålet, svenska och engelska efter egen förmåga. Språkintroduktion i Sorsele. Rektor Edward. Barkersthlm. Språkkraft. Hellre en skrattande klass – än en sovande! Specialpedagogen. Om internet i skolan, om nätet och annat. Vi ses i skolan. Nya grepp i skolan.