background preloader

Moskeija

Facebook Twitter

Ohjevihko - vinkkejä materiaalin käyttöön (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!) Tutki moskeijaa esineistön kautta: Esinekortit (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!) Tutki moskeijaa kokonaisuuden kautta: interaktiivinen kuva. (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!) <div>Kalligrafia</div><div><br></div><div>Moskejoiden sisätilat koristellaan kalligrafialla, eli kirjoituksella.

Tutki moskeijaa kokonaisuuden kautta: interaktiivinen kuva. (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!)

Kalligrafia esittää Koraanin tekstejä kauneimmalla mahdollisella tavalla. Sana Allah, Jumala, sekä profeetta Muhammadin nimi ovat yleisiä teemoja. Islamin mukaan ihminen ei kykene jäljittelemään Jumalan luomaa todellisuutta täydellisesti. Siksi sitä jäljittelevää taidetta on harvoin esillä moskeijassa. Kalligrafian lisäksi moskeijoita koristellaan usein geometrisilla ja kasviaiheisilla kuvioilla.

<div>Kengät </div><div><br></div><div>Rukoustila on muslimeille pyhä paikka. <div>Rukousmatto</div><div><br></div><div>Rukousmattoa käytetään perinteisesti rukousalustana. <div>Saarnatuoli</div><div><br></div><div>Minbar on saarnatuoli, jossa imaami pitää perjantaisin ja muina juhlapäivinä saarnoja. Tutki tilaa monialaisia kortteja käyttäen (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!)

Esineet ja moskeija erillisinä kuvina (Napauta kuvaa avataksesi tiedostot!)

Animaatiot (Napauta kuvaa avataksesi tiedostot!) Tutki tilaa pähkinänkuoressa (Napauta kuvaa avataksesi tiedoston!) Linkkejä islamilaiseen arkkitehtuuriin Euroopassa. Kulttuurista lukutaitoa: matkoja moskeijaan Suomessa ja muualla (klikkaa kuvaa päästäksesi blogialustalle) Miltä tuntuu astua moskeijaan?

Kulttuurista lukutaitoa: matkoja moskeijaan Suomessa ja muualla (klikkaa kuvaa päästäksesi blogialustalle)

Mitä moskeijan esineistö kertoo islamista? Mitä moskeija minussa herättää ja mitä se kertoo itsestäni ja ympäröivästä kulttuurista? Tässä blogikirjoituksessa esitellään pedagoginen polku, jossa tutustutaan moskeijaan ja sen keskeisiin elementteihin sekä saadaan tietoa muslimeista Suomessa. Materiaaleista voi koota helposti myös omia pedagogisia polkuja. Kulttuurinen osaaminen ja uskonnon lukutaito ovat keskeisiä opetussuunnitelman tavoitteita.

Halusimme tarjota opettajille välineitä kertoa islamista tavalla, joka tarjoaa kokemuksia sekä ohjaa tutkimaan ja pohtimaan. Työskentelyvinkit: I. II. III. IV. Materiaalit: Minun matkani moskeijoihin -kertomus Elin lapsuuteni pienessä suomalaisessa kylässä, jonka lähes kaikki asukkaat olivat valkoihoisia suomalaisia luterilaisia kristittyjä. Hieman epäröiden jätin kenkäni oven suuhun Kalliomoskeijan ovella. Nykyinen kotikaupunkini Järvenpää on Suomen ainoa kaupunki, jossa on moskeijaksi rakennettu rakennus.