background preloader

Kristus ja Mataleena - Albert Edelfelt

Facebook Twitter

Interaktiivinen taidekuva sisältää tietoa teoksen taustasta ja symboliikasta sekä monipuolisen tehtävämateriaalin. Diaesityksessä on taustatietoa taiteilijasta, hänen urastaan ja teoksesta.

Aikajana taustoittaa taidehistorian eri aikakausia, uskonnon roolia taiteessa ja historiallista kontekstia, jossa teos on syntynyt. Taidekortissa on tietoa ja tehtäviä kustakin teoksesta lyhyessä muodossa. Maksuttomasti opetuskäyttöön. © Tekijät ja Agricola. Interaktiivinen kuva. Klikkaa vielä kerran päästäksesi interaktiiviseen kuvaan! <div>Mataleenan syntisyyttä kuvataan sillä, että hän on avoimin hiuksin. Hyveellisen nuoren neidon hiukset olivat Suomessakin vähintään sidotut, aviossa olevan naisen jopa huivilla peitetyt. </div> <div>Mataleenan päässä on ohut huivi. Aiemmissa luonnoksissa nauhan väri oli punainen, mutta värisommitelmallisista syistä Edelfelt vaihtoi värin mustaan. <div>Mataleenan asento polvillaan ja kädet rukousasennossa sekä anovat ylöspäin suunnatut silmät viestivät että Mataleena on nöyrtynyt Jeesuksen edessä. <div>Jeesuksen katseen ja Magdaleenan katseen välille tulee voimakas jännite, joka toimii sommitelmaa sitovana tekijänä.

<div>Jeesuksen käsi on lempeä, siitä voi lukea silityksen ilman, että se koskettaa hiuksia. <div>Jeesuksen kädessä on pyhiinvaeltajan tai toisaalta suomalaisen metsänkävijän sauva. <div>Tuohikkaat Jeesuksen jaloissa tuovat Jeesuksen nimenomaan suomalaiseen kulttuuriin. <div>Mataleenan takana luonnossa on lähinnä kuivia varpuja. Taiteilija kertoo elämästään ja teoksesta. Klikkaa vielä kerran, niin pääset esitykseen! Aikajana: Missä historiallisessa tilanteessa teos on syntynyt? Klikkaa vielä kerran päästäksesi aikajanalle!

Moderni taide on yläkäsite monille 1800-luvun puolivälistä alkaneille taidesuuntauksille. Uskonnolliset teemat ovat vähemmistössä. Jos kuva on uskonnollinen, se johtuu vain kyseisen tekijän omasta vakaumuksesta. Voimakkaimmin uskonnon kuvat ja symboliikka näkyy surrealisteilla. Impressionistien (esim. Fauvistit (esim. Ekspressionistit (esim.Nolde ja Kirchner) ovat kiinnostuneita värien tunnetta ilmaisevasta ja välittävästä voimasta. Kubistit (esim. Surrealistit (esim. Kanteletar ja Raamattu. Klikkaa vielä kerran, niin pääset esitykseen! Tulostettava taidekortti ja tehtävät. Klikkaa uudestaan avataksesi kortin pdf-muodossa. Mediataitoviikolla ja Kalevalan päivänä suomikuvia lukemaan. Tällä viikolla vietetään mediaviikkoa ja kuun lopulla 28.2. Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää. Tässä blogikirjoituksessa pohdimme, miten taidekuvia lukemalla voi kehittää kriittistä medialukutaitoa ja annamme ideoita suomikuvien kriittiseen medialuentaan. Kirjoitus julkaistaan hieman muunneltuna myös Helsingin seudun kesäyliopiston tilaamassa blogissa.

Medialla voidaan tarkoittaa montaa eri asiaa. Yksi tapa hahmottaa median käsitettä on ymmärtää sen tarkoittavan viestin välittäjiä. Tällöin on siis olemassa joku, joka haluaa viestittää eri tavoilla, kuten teksteillä, kommenteilla, videollaan tai kuvillaan jotakin ja hän käyttää jotain välinettä eli mediaa viestinsä välittämiseen. Toisaalta medialla voidaan tarkoittaa eri viestintäkanavia, kuten joukkoviestimiä tai vaikkapa sosiaalista mediaa. Taide mediana Kuvista on mahdollista lukea monenlaisia viestejä. Kriittistä medialukutaitoa taidekuvia lukemalla Miten minä toimin mediassa? 1. 2. 3. Mitä on suomalainen monikulttuurisuus? Monialainen tyoskentely Albert Edelfeltin Kristus ja Mataleena teoksen aarella.