background preloader

Skriva

Facebook Twitter

Några tips när du ska beskriva en person. Skriva_berttelse_till_bild_kunskapskrav_sv.pdf. Återberättande Texter. Att gestalta (använda verb) Hur gestalta. Att beskriva målande (med adjektiv) Miljöbeskrivning. EXEMPEL 1: En solig dag i september.

Miljöbeskrivning

Ett myller av folk trängs runtomkring er och det ständiga sorlet av röster överröstas endast av de försäljare som ropar ut sina varor från sina stånd. Ni står mitt på torget i staden Kahzeem. EXEMPEL 2: Dörren knarrar lite när ni öppnar dörren. Det är ett mörkt bibliotek som ni kliver in i. Dammet ligger som ett grått lager över allting och luften känns instängd. Förmedla den inre bilden Ett sätt att beskriva en miljö är att föreställa sig bilden av miljön i sitt huvud, inbilla sig att man står där själv och beskriva utifrån det. Dessutom kan miljön man föreställer sig vara så detaljerad att beskrivningen tar för lång tid. Spara platsen till slutet Så fort du säger var spelarna befinner sig någonstans så kan de agera. Håll dig kort Försök begränsa tiden för ditt beskrivande till runt 20 sekunder. Prioritera Vissa delar i din miljö är inte lika viktiga, så strunta i att säga dem.

Platser Vissa platser brukar jag vilja förbereda i förväg. Exempel på bra miljöbeskrivningar. Igår skrev jag HÄR om miljöbeskrivningar.

Exempel på bra miljöbeskrivningar

Vad gör en miljöbeskrivning bra egentligen? Jag menar att den bästa miljöskildringen är den som inte syns. Och idag tänkte jag visa några exempel på detta. Nedan följer ett utdrag ur flickboken Kerstin och jag av Astrid Lindgren. Den kom 1945 och är författarens andra bok. Eftersom tapeterna såg om möjligt värre ut där än någon annanstans och målningen på fönster och dörrar var så gott som obefintlig trodde jag först att hon skämtade, men det gjorde hon tydligen inte, och när jag tittade närmare efter såg jag också att det var ett vackert rum, lagom i proportionerna och med en trevlig öppen spis på ena långväggen och inbyggda bokhyllor, som arrendatorn tydligen använt till förvaringsplats för bästa porslinet av märkena i dammet.

Inte så tokigt, tycker jag. Sedan tycker jag att partiet är lite väl långt och beskrivande också. Så här listigt berättar hon till exempel om Mattisborgen: Miljöbeskrivningar – hur jag tänker. Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker

Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte.

Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? Malinsklipp gestalta en person. Karaktärer och personbeskrivningar. Miljöbeskrivningar. MeetingWords - SKriva tillsammans. 3. Skriva. Att lära sig stava rätt (36708-02) Saga och film. Pennvässaren finns från 1 febr 2012 att beställa från Studentlitteratur.

Saga och film

Läs om hur MaketeMetoden kan underlätta vägen mot en ökad måluppfyllelse.__________________________________________________________________ Med hjälp av dramaturgins struktur och begreppsapparat är det intressant att analysera sagor. Att klassiska sagor är uppbyggda efter en viss struktur har vi känt till och utnyttjat i skolan. Bild: Den befolkade utvecklingskurvan/Pennvässaren © Veronica Grönte & Argument Förlag Vi upptäcker att framåtrörelsen i en spännande berättelse alltid är uppbyggd utifrån huvudkaraktärens längtan och behov eller helt enkelt utifrån lusten att anta en utmaning - till exempel att skaffa nya kläder som i Pelles nya kläder. När eleverna känner igen hinderbanan i olika filmer och berättelser, när de upptäcker hur huvudkaraktären hela tiden drabbas av hinder som måste lösas, blir de bekräftade.

Elevers filmintresse Kanske skulle vi försöka ta elevernas stora filmintresse på allvar i skolan? Bilaga_5.pdf. Mitt öppna klassrum. Strategier. LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad.

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin

Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag ser ett hus. Jag värderar inte det barnen benämner. Jag ser 18 fönsterrutor. Detta moment innehåller våra tankar och vår fantasi. Jag förbereder mig alltid med många öppna frågor: Hur läser vi titeln på boken? VILL NI SÅ GÖR NI SAMMA LEKTION PÅ ENGELSKA/TYSKA/SPANSKA eller vilket språk ni vill! Lärarens förhållningssätt vid moment två: Läraren ska låta eleverna få uttrycka sina tankar om det de ser.

När ni har gjort en bildpromenad, det tar tid jag lovar, men oj så eleverna lär sig att lyssna till varandra, upptäcka ord och detaljer, skapa inre föreställningar och berätta om det de tänker om det som ska hända. Då… kan du öppna första sidan i boken och börja med att ge eleverna några ord … som exempelvis: ”snarkningar”ungsluckanmörkretRosalindahotfulltköksklockanplåtfyrtio. 6fba58c16bb1e23996bff90779204e30.jpg (1239×1754) Att skriva ett bra svar.

Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar.

Att skriva ett bra svar.

Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark. Skrivprocessen bedömning.