background preloader

Be a Lady They Said

Be a Lady They Said

http://vimeo.com/393253445

Related:  Normer och värdegrundSvenskaPoetry- ALL

Sommarjobb på kyrkogårdsförvaltning - Hässleholms församling Varje sommar arbetar totalt ett 10-tal skolungdomar i åldern 18 år och uppåt hos oss. Perioden då vi anställer sommarjobbare är mellan v.26-35. Arbetsuppgifterna består bl.a. av gräsklippning, ogräsrensning, krattning, mm. Är du intresserad av att arbeta på någon av våra kyrkogårdar i vill vi att du skickar en ansökan via e-mail eller brev, där du berättar vem du är och önskemål om vilka perioder du vill jobba. Har du erfarenhet av tidigare jobb med grönytor är det meriterande, men inget krav.

Tretton noveller - Ljud & Bild Novellens konst är svår att utöva – åtminstone om den ska utövas med finess och konstnärlig spets. Men snart sagt vad som helst går att göra inom ramen för denna korta och ofta underskattade genre. I den här antologin – som är en ljudets antologi, inspelad för Litteraturbankens räkning av Ingrid Elam – får vi tretton ypperliga prov på den bredd som novellen kan uppvisa. Här finns allt från Sophie Elkan och Dan Andersson till Selma Lagerlöf, Erik Andersson och Hjalmar Söderberg. Och kärnfulla saker som Hasse Z:s ”Tätning av en båt” därtill.

Svenska på finska I finland finns inga landsting, så den finska språkvården i Sverige har byggt ett nytt finskt ord: maakäräjät. För de finnar som bor i Sverige måste kunna tala med varandra på sitt eget språk om svenska samhällsfenomen. Men nya finska ord, för viktiga svenska företeelser, uppstår också spontant. Välskrivning – Ett eko från förr? Någon gång varje termin brukar jag genomföra en lektion välskrivning med mina elever. Det brukar, tro det eller inte, vara väldigt uppskattat av eleverna. Inte minst för att de själva blir varse att de faktiskt kan skriva läsligt och (så) fint (som möjligt). Under lektionens 60 minuter hinner vi med följande aktiviteter:

SpråklIKT - Pedagog Göteborg I Göteborg, där vi har Google Classroom känns det som vi har goda förutsättningar för att klara av att smidigt hantera lärandet på distans genom att skjuta ut uppgifter, länka material för att skapa skriftlig interaktion. Google erbjuder sin hjälp och en lösning för att hjälpa skolor att hålla för att hålla kontakten: G-suite: helping businesses and schools stay connected in response to coronavirus . När man inte kan ses fysiskt och ändå vill förklara något och rigga för muntlig interaktion så kan ett sätt att mötas och nå ut till eleverna vara att bjuda in till online-lektioner via Google Meet. Det går även att spela in utbildningsmaterial och göra det tillgängligt för eleverna.

36 frågor som får hen att bli kär i dig! - Metro Mode Är du singel och längtar efter kärlek, eller dejtar du kanske någon och känner att det är dags att lära känna varandra mer på djupet? Ställ nedanstående 36 frågor till varandra och se om ni får kärleken att spira. Foto: Unsplash Psykologen Arthur Aaron vid Stony Brook University, New York, utformade 1997 ett experiment med 36 frågor med syftet att stärka hypotesen om att när människor visar sig sårbara för varandra så uppstår ett starkt band. Vidare finns det studier som visar att öppenhet kan trigga just kärlek. Shoutouts som avslutande lektion för att summera året · Annika Sjödahl När eleverna sedan har skrivit sina kladdar på shoutouts får de skriva rent och in dem via en länk till en Canva. Canva har en ny uppdatering som gör att man kan dela dem som en bläddringsbar länk och vi kan visa dem på Smartboarden för alla i klassrummet när vi ska läsa upp dem. Ett exempel på en bläddringsbar länk kan se ut så här:

En länksamling av planeringar · Annika Sjödahl Sedan jag började blogga på den här bloggen i augusti 2015 har det hunnit bli en hel del inlägg som är ämnesrelaterade. Många inlägg handlar om planering, bedömning och respons där jag skrivit kring det som jag själv reflekterat kring för stunden. Ofta i samband med att jag läst något kring ämnet. Ingång till Flugornas herre Flugornas herre är så rik på alla sätt, inte minst tematiskt. Atombombshotet, medmänsklighetens tunna fernissa, imperialistiska (över)tron eller utvecklingspessimism? Eller kanske om ondska, ledarskap, mobbning och kompistryck? Jag landade i det senare för mina nior. Att relatera till vi och dom och skolgårdens alltför vanliga destruktiva spel är både enkelt och angeläget.

Tyngdlyftaren - En mikronovell Syfte Att uttrycka sig dramaturgiskt kärnfullt. Läraren reflekterar Den korta reklamfilmen fungerar både som inspiration och förebild. Den sätter igång något hos eleverna! Testa! Pågår läsning? När jag jobbade som mellanstadielärare var det inget större problem att fördela (lektions)tiden mellan den fria läsningen och den gemensamma eftersom ämnet svenska i de lägre årskurserna traditionellt haft och har ganska mycket tid. Det var mysigt och bekvämt (faktiskt!) att starta morgonen med 20-30 minuters tyst läsning, men i ärlighetens namn hade jag inte järnkoll på om alla elever verkligen läste. Så här i efterhand får jag nog konstatera att den fria läsningen med ”bänkbok” fick för mycket lektionstid. Hur är det ställt med bänkboken idag?

Nu kör vi - så här blir vi Läslovers! · Maria Björsell Tystläsning med Boksamtal Vi har inventerat vilka läscoacher som finns i arbetslaget och schemalagt tid för läsning och boksamtal. Två boksamtal kommer att ske under lästiden, vilket gör att en Läscoach kan vara med på samtalet. När eleverna läser tyst i sina böcker tar Läscoachen ut en till två läsgrupper som hen har boksamtal med.

Related: