background preloader

Idrott och hälsa

Facebook Twitter

Ännu en misslyckad idrottsminister. Gabriel Wikström.

Ännu en misslyckad idrottsminister

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Minns inte hur många idrottsministrar jag hudflängt genom åren men det är i alla fall mer än trettio år sedan jag första gången skrev om en hotande utfasning av ämnet idrott i skolan. Dags att ta itu med den senaste i raden, Gabriel Wikström. Han begriper lika lite som alla de andra. Och ser inte framför sig den gigantiska sjukvårdsnota i mångmiljardklassen som väntar bakom det köttberg som håller på att byggas upp. En film om idrott och NPF. Snabbtestet för grupper. Genom att skapa ett projekt där flera deltagare svarar på frågorna under en period kan man få en bild av hur matvanorna ser ut jämfört med Livsmedelsverkets kostråd.

Snabbtestet för grupper

När perioden är klar kan du ta ut en sammanställning av svaren. Resultatet kan jämföras med Livsmedelsverkets senaste undersökning. Låter du samma grupp/urvalspopulation svara på enkäten vid flera olika tillfällen kan du se om testpersonerna ändrar sina matvanor över tid. Det kostar inget att lägga upp ett projekt. Deltagarna får ett användarnamn och lösenord och loggar anonymt in på enkäten som inte tar mer än 5 minuter att besvara. Hemska siffror om fysisk aktivitet – ändå görs inget. Barnhälsocoachen efter larmrapporten om stillasittande barn: Så får du ditt b... 1.

Barnhälsocoachen efter larmrapporten om stillasittande barn: Så får du ditt b...

Föregå med gott exempel – Om inte föräldrarna själva rör på sig så kommer inte barnen att göra det heller. Föräldrarna måste göra det själva och få barnen med sig. 2. Hitta något som är roligt. 2016 - CIF. Majoriteten av barn och ungdomar rör sig för lite och sitter stilla för mycket.

2016 - CIF

En mindre grupp är mycket inaktiv. Det visar 2016 års uppföljning av statens stöd till idrotten. Låg nivå av fysisk aktivitet, mycket stillasittande, många timmar framför skärmar. Det är den bild av många barn och ungdomars liv, som CIF presenterar i uppföljningsrapporten till regeringen. Mer rorelse i skolan med Bunkeflomodellen. Fa unga ror sig tillrackligt. Hur mycket fysisk aktivitet behöver barn och ungdomar. Hjärnstark av Anders Hansen: Kan skolidrott höja resultaten i matematik? Hjärnstark av Anders Hansen: Vad är den bästa hjärngympan? Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning. – Tidigare studier har visat på positiva effekter på barns skelett, muskler och skolprestationer.

Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning

Nu adderar vi med ytterligare resultat som visar att frakturrisken sjunker med tiden och dessutom belägger vi att betygen blir bättre för pojkarna, säger Jesper Fritz, forskare vid Lunds Universitet och läkare vid Skånes Universitetssjukhus. Avgångsbetygen jämfördes I studien ingick avgångsbetygen från årskurs nio från drygt 630 elever under en tioårsperiod 2003-2012. Träna för din hjärna. Överläkaren Anders Hansen om vikten av vardagsmotion - Vardagspuls (TV4) 23 and 1/2 hours: What is the single best thing we can do for our health?

Mer idrott ger bättre skolresultat. På Rävekärrsskolan utanför Göteborg har eleverna haft extra idrottslektioner.

Mer idrott ger bättre skolresultat

Skolan är en av de som ingått i en ny studie, där forskare vid Sahlgrenska akademin låtit femteklassare fått två extra idrottslektioner i veckan. – Efter att jag har tränat, känner jag att jag kan koncentrera mig bättre, säger Johanna Woxenius, en av eleverna på skolan. – Jag skulle vilja ha mer idrott i skolan, säger Henrik Nilsson, också han elev på skolan. 18-åring med hjärtproblem varnar för energidrycker. Sedan Dion Parrat från Kettering i Storbritannien upptäckte energidrycker vid 11 års ålder har hon druckit dem dagligen, uppger hon för Northants Herald and Post.

18-åring med hjärtproblem varnar för energidrycker

Hon hade dem alltid med sig i skolväskan och ibland drack hon upp mot fem burkar på en dag. Efter två missfall och upprepade svimningar togs hon i december in för läkarvård. Det var då läkarna konstaterade att hon led av hjärtproblem. För att få en bättre bild av hennes hälsotillstånd kopplade läkarna henne till en EKG-maskin för att mäta hennes hjärtrytm under ett dygn.

Bilden hon lade ut på Facebook från sjukhuset har sedan dess delats av tusentals människor världen över. Bonnier Fakta - Visste du att mer idrott i skolan... FSI - Lekbanken - Lekar. "Flipped classroom" eller "flippa gympasalen".